„Kaskart pasidžiaugiu motulės gamtos dovanotomis nuostabiomis akimirkomis. Šį kartą važiuojant pas galvijus Jūžintų seniūnijoje esančiame Šipų kaime sutikau erelį rėksnį“, – džiaugėsi moteris.

Pasak jos, paukštis gražiai papozavęs, lėtai keldamas sparnus nuskrido.

DELFI plačiau apie į Raudonąją knygą įrašytą paukštį papasakojo ornitologas ekspertas Marius Karlonas. Pasak specialisto, skaitytojos nuotraukose, kaip ir teigė moteris, iš tiesų užfiksuotas mažasis erelis rėksnys (lot. Aquila pomarina).

„Nuotraukose galime įžiūrėti ir paukščio amžių nurodančius požymius: balsvi taškai ant plasnojamųjų plunksnų, šviesūs dryžiai ant krūtinės, tamsi akies rainelė, šviesūs uodegos plunksnų galiukai (matosi nuotraukoje kur paukštis kyla) – visą tai indikuoja, kad paukštis yra pirmų kalendorinių metų, o kitaip tariant - dar tik palikęs lizdą“, – užfiksuoto paukščio amžių nustatė ornitologas.

M. Karlono teigimu, mažieji ereliai rėksniai žiemoja Afrikoje, o į Lietuvą parskrenda tik veisimosi sezonui ir čia pasirodo tik kovo pabaigoje, o mūsų šalį didžioji dalis paukščių palieka rugsėjo mėnesį.

„Lietuva iš tiesų turi kuo pasigirti kalbant apie šį paukštį. Nors jis saugomas visoje Europoje ir įrašytas į Paukščių direktyvos I-ą priedą, tačiau mūsų šalyje peri apie 2000 šių paukščių porų, o tai sudaro 10 proc. visos Europos šių erelių populiacijos. Lietuva taip pat yra šių paukščių paplitimo centre, todėl čia jų tankumas yra pats didžiausias“, – pasakojo specialistas.

Pašnekovas atskleidė įdomų faktą apie šių paukščių jauniklius – mažieji ereliai rėksniai visuomet sudeda du kiaušinius, iš kurių išsirita jaunikliai, tačiau beveik visuomet išauga tik vienas, kadangi kiek paūgėję ereliukai kovoja dėl maisto ir vietos lizde, kol vienas iš jų nugali.

Kaip sakė ornitologas, ereliai rėksniai maitinasi daugiausiai peliniais graužikais, tik trūkstant maisto gaudo varles ar kitų paukščių jauniklius. Mažojo erelio rėksnio iškleistų sparnų ilgis siekia 143 – 148 cm, aukštis – 55-67 cm, svoris – 1,1-2,2 kg, o gyvena šis paukštis iki 26 metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)