Nustebino dėmesys kandidatui

Vakarų Lietuvoje balsavusį skaitytoją apsilankius rinkiminėje apylinkėje nustebino, jo akimis, išskirtinis dėmesys, vienam kandidatui.

„Užėjus į pastatą vestibiulyje pakeliui į balsavimo salę dešinėje pusėje kabo kandidatų į Seimo narių nuotraukos, kairėje pusėje taip pat ant sienos kabo tokios pačios nuotraukos, bet vieno kandidato, nuotrauka kabo išskirtiniame iš abiejų pusių gėlėmis papuoštame stende, kuris savo puošnumu labai traukia rinkėjų dėmesį. Vienas iš komisijos narių paaiškino, kad išskirtinai demonstruojamas rinkimų patalpoje kandidatas ir rinkiminės apylinkės pirmininkė priklauso tai pačiai partijai. Klausimas, ar čia nėra pažeistas politinės reklamos įstatymas?“, – stebėjosi skaitytojas.

Kitą rinkėją nuvylė Klaipėdos Saulutės rinkimų apylinkės patalpos.
„Rinkimai vyksta nebaigtoje statybvietėje. Miesto centre. Lyg tai būtų gili provincija ir savivaldybė neturėtų padorių patalpų?“ – stebėjosi skaitytojas.

Zarasuose, Zarasų šiaurės apygardoje prie gimnazijos, kurioje vyko balsavimas, kažkas į eglę įkėlė vieno iš Lietuvos komunistų partijos įkūrėjo Vinco Mickevičiaus-Kapsuko paveikslą.

„Zarasų šiaurės apylinkėje ant eglės buvo pakabintas paveikslas. Paveikslas buvo pastebėtas tik 14 val.“, – rašė skaitytojas.

Kaip DELFI sakė apylinkės rinkimų komisijos atstovai, pastebėjus paveikslą buvo iškviesta policija, pareigūnai jį nukėlė. DELFI kreipėsi į pareigūnus Zarasuose, tačiau telefonu atsiliepęs budintysis situacijos pakomentuoti nepanoro.

Kaune, Centro-Žaliakalnio rinkiminėje apygardoje, Miško rinkiminėje apylinkėje skaitytojas užfiksavo pažeidimą – neužplombuotą rinkiminę balsadėžę. Rinkėjas apie tai pranešė VRK.

„Linkiu didžiausios sėkmės ir atidumo minėtos rinkiminės apylinkės komisijai, kad rinkimai netaptų panašūs į loteriją“, – rašė jis.

Neplombuotos balsadėžės nuotrauką atsiuntė ir kitas skaitytojas.

„Paklausus pirmininkės, kodėl neplombuota, atsakymas: „Neprivaloma, užplombuosim, kai baigsis balsavimas“, – rašė skaitytojas, nenurodęs, kurioje apylinkėje užfiksavo tokią balsadėžę.

Senamiestyje ir Pilaitėje buvę DELFI skaitytojai pranešė apie stringančią sistemą – kaip DELFI jau rašė VRK sistema apie vidurdienį buvo sutrikusi kelioms minutėms.

Pilaitėje rinkimus stebėję žmonės nurodė, kad apie 12 val. sistemos buvo „užlūžusios“ Vaitkaus ir Papilėnų apylinkėse, dėl to susidarė eilės.

Tuo metu Senamiestyje balsavusi DELFI skaitytoja baisėjosi ten buvusiu „bardaku“ – neveikė „registracijos“ sistema, todėl susidarė eilės, kuriose stovėjo ir žmonės su mažais vaikais. Pasak skaitytojos, jiems buvo leista balsuoti nesiregistravusiems. DELFI susisiekus su Senamiesčio rinkimų apygarda buvo nurodyta, kas sistema iš tiesų buvo užstrigusi „iki 5 minučių“, tačiau apie tai, kad žmonės būtų galėję balsuoti nesiregistravę, apygardoje atsiliepusi moteris nurodė, kad „tikrai negirdėjo tokių dalykų“. Žmonėms, pasak jos, tuo metu reikėjo palaukti.

Į DELFI kreipėsi ir pasipiktinęs Trakų-Vievio apygardoje norėjęs balsuoti skaitytojas Mykolas. Pasak jo, sistema ten buvo užlūžusi „net tris valandas“. „Kaip pilietis negalėjau balsuoti kitoje apylinkėje, nors VRK minėjo, kad tik kelias minutes nulūžusios (sistemos – DELFI) buvo“, – rašė pasipiktinęs rinkėjas.

DELFI susisiekė su Trakų-Vievio apygardos atstovais, kurie nurodė, kad sistema iš tiesų strigo ne kartą, ją bandoma „atgaivinti“, Birutės apylinkės darbuotojai negalėję dirbti ir kreipėsi į VRK. Kaip DELFI patvirtino apygardos rinkimų komisijos atstovė, balsuoti stringant sistemai negalėjo tik žmonės, kurių gyvenamoji vieta priskirta kitai apylinkei.

Skaitytojų akimis: eilės ir išskirtinės kabinos

Mažeikiuose balsavusį skaitytoją nustebino tai, kaip įrengtos slapto balsavimo vietos. „Taip vyksta slaptas balsavimas“, – stebėjosi jis:

Balsuotojų eilės apie 12 val. skaitytojų užfiksuotos Šeškinės mikrorajone Vilniuje – tiesa, ten balsavimas vyko sklandžiai.

DELFI skaitytoja Irena pranešė apie 16 val. susidariusias eiles Saltoniškių ir Sėlių rinkimų apylinkėse.

„Dvi Senamiesčio apygardos Saltoniškių ir Sėlių rinkimų apylinkės yra vienoje patalpoje, LEU Gamtos, matematikos ir technologijų fakulteto vestibiulyje, tad beveik dvigubai didesnės Saltoniškių apylinkės rinkėjai sudaro tokio ilgio eilę, kuri nusidriekdama per visą Sėlių rinkimų apylinkę, atskiria sėdinčius Sėlių rinkimų komisijos narius, išduodančius balsavimo biuletenius, nuo Sėlių rinkimų apylinkės balsavimo kabinų ir balsadėžės. Patalpos perpildytos rinkėjų. Nuotraukoje kairėje – Sėlių rinkimų apylinkės balsavimo kabinos, per vidurį – Saltoniškių apylinkės rinkėjai, dešinėje – Sėlių apylinkės komisijos nariai. Rinkėjai minėjo, kad taip netinkamai šių dviejų apylinkių darbas vienose patalpose organizuojamas jau trečią kartą. Vadinasi, į ankstesnias pastabas atsižvelgta nebuvo. LEU galėjo kitai apylinkei bent jau papildomai išskirti antro aukšto foje“, – rašė DELFI skaitytoja.

Minėtomis apylinkėmis piktinosi ir DELFI skaitytojas Lukas.

„LEU universitete padėtis apgailėtina. Į Saltoniškių apylinkę vežimą su vaiku per laiptus reikėjo nešti ant pečių, neįsivaizduoju, kaip ten patenka neįgalieji. Ploto rinkėjams skirta juokingai mažai – koridoriukas dviems apylinkėms. Nesugebėjo skirti aktų salės ar ilgesnio koridoriaus. Panašu, kad rinkėjams teko laukti per lietų lauke. Padėtis apverkitina“, – rašė jis.

Kita DELFI skaitytoja užfiksavo eilės Fabijoniškių apygardoje apie 14 val., tačiau, pasak rinkėjos, ilgai laukti, norint balsuoti, nereikėjo, viskas vyko sklandžiai:

Apie 18 val. DELFI skaitytojas užfiksavo, kiek žmonių buvo vienoje iš Verkių apygardos apylinkių:

Sekmadienį, spalio 9 d., Lietuvoje vyksta Seimo rinkimai. Kviečiame tuos, kurie ėjo balsuoti, pasidalyti savo įspūdžiais apie rinkėjų aktyvumą ir nurodyti, jei pastebėjote rinkimų pažeidimų!

Pastebėjote juos, pamatėte neteisėtą agitaciją? Fiksuokite tai ir siųskite el. pašto adresu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Pažeidimas“ arba naudodamiesi mygtuku čia! Nufilmavote pažeidimą? Kelkite vaizdo įrašą čia.

Siųsdami vaizdelius būtinai nurodykite balsavimo apygardą ir apylinkę.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (164)