Šiuo metu tebevykstantis Comenius dvišalis projektas „Building cultural bridges“ („Tieskime kultūrinius tiltus“) prasidėjo jau praėjusiais mokslo metais ir toliau skatina bendradarbiavimą tarp Liceo Classico di Stato „Rinaldini“ Ankonoje (Italijoje) ir VDU „Rasos“ gimnazijos Kaune.

Pagrindinė projekto tema – tai Renesansas Lietuvoje ir Italijoje, o mūsų bendras tikslas – sukurti mokomajį filmą apie šį laikmetį. Mokomajame filme žiūrovai bus supažindinti su Renesanso papročiais, maistu, šokiais, tapyba, muzika, literatūra, apranga ir architektūra.

Kol dauguma Lietuvos moksleivių nenoromis atsisveikino su vasara, mes nekantraudami laukėme rudens pradžios. Dar nespėjus įsibėgėti šiems mokslo metams, rugsėjo 10 d. pas mus atvyko mūsų bendraamžiai italai, kurie laikinai apsigyveno mano bei kitų gimnazistų namuose. Čia jie atvyko dešimčiai dienų.

Projekto dienos viešint italams buvo kupinos įvairios veiklos: keliavome po Lietuvą (Vilnių, Trakus, Kernavę, Neringą, Panemunės pilis, Kauno senamiestį, Biržus), kartu mokėmės Renesanso šokių, dainavome dainas, patys gaminome ir ragavome to laikmečio patiekalų, o paskutinę dieną vainikavo iškilminga puota Biržų pilyje.

Joje, vilkėdami Renesanso laikų kostiumais, jautėmės tarsi tikri to meto dvariškiai. Pavalgę iškilmingus Renesanso pietus, pilyje šokome, dainavome, atlikome Renesanso muzikinius kūrinius, skaitėme to laikmečio rašytojų kūrinius. Biržų pilyje buvo nufilmuota dalis mūsų kuriamo filmo.

Laikas, praleistas kartu su italais, buvo puikus: puikiai su jais susidraugavome ir, nors atrodo, kad lietuvių ir italų temperamentas labai skiriasi, tai visai netrukdė bendrauti. Sužinojome apie jų šalį, o jiems pasakojome apie savąją, išmokome itališkų žodžių, o juos mokėme lietuviškų. Paklausti mūsų draugai sakė, jog didžiausią įspūdį apie Lietuvą jiems paliko gamtos grožis ir lietuvių pamišimas dėl krepšinio (Pasaulio čempionato varžybas stebėjome „Žalgirio“ arenoje kartu su keliais tūkstančiais rinktinės sirgalių).

Atsisveikinti buvo labai sunku, dauguma italų išvykdami braukė ašaras. Dar neprabėgo nė savaitė po to, kai jie išvyko į Ankoną, o mes jau ilgimės savo naujų draugų. Šį kovą vyksime pas juos į svečius, taip pat dešimčiai dienų, gyvensime italų šeimose, keliausime po Italiją. Nekantraudami laukiame šios kelionės ir galimybės vėl susitikti su jais.

Comenius dvišalis projektas „Building cultural bridges“ („Tieskime kultūrinius tiltus“) mums yra neįkainojama patirtis, nes susipažinome su italų kultūra, kalba, daug sužinojome apie Renesansą, taip pat tai puiki proga mums lavinti užsienio kalbas. Labai džiaugiamės galimybe dalyvauti šiame projekte bei esame dėkingi projektą koordinuojančioms mokytojoms Kristinai Miliukaitei-Lapinskienei ir Rasai Praniulienei.