„Labai įdomus, nematytas“ – taip Ukmergės r. rastą grybą aprašė DELFI skaitytoja Violeta. Moteris pasakojo, kad radinys po savaitės buvo sveikas, tik kepurėlė išsiskleidusi.

Mikologas J. Kasparavičius paaiškino, kad skaitytojos rastas grybas prieš tris dešimtmečius mikologų buvo laikomas labai retu ir net buvo norima jį įrašyti į Lietuvos (o ir kai kurių kitų šalių) Raudonąją knygą. Vis dėlto, mikologų džiaugsmui, per pastaruosius du dešimtmečius jis pasirodo kasmet.
Auksuotoji smulkiažvynė, nevalgomas grybas

Specialistas juokavo, kad šie grybai gana dažnai išauga net labai gausiai, didelėmis grupėmis ar ratilais, tačiau vis nustebina grybautojus. Iš tiesų, tai – auksuotoji smulkiažvynė (Phaeolepiota aurea), kurios nereiktų ragauti.

„Jeigu anksčiau visur buvo rašoma, kad grybas yra valgomas ir buvo ne vienas, kuris jo paragavo, tai dabar beveik visose šalyse siūloma susilaikyti nuo šio grybo valgymo. Taip atsitiko todėl, kad įvairiose šalyse pasitaikė atvejų, kai šio grybo prisivalgę žmonės suviduriavo ar net apsivėmė“, – paaiškino J. Kasparavčius.

Pasak mikologo, nustatyta, kad auksuotoje smulkiažvynėje (kaip ir kai kuriuose kituose) esama vandenilio cianido, ir nors pats vandenilio cianido buvimas, vargu, ar padarytų grybą nevalgomu, tačiau buvo atvejų, kai šiuose grybuose buvo rasti gan dideli vandenilio cianido kiekiai.

„Dar viena nemaloni naujiena yra ta, kad šis grybas turi polinkį kaupti sunkųjį metalą kadmį. Vėlesnių tyrimų metu grybe buvo rasta organinių junginių, apie kurių savybes ir poveikį žmonėms dar ne viskas žinoma. Kadangi vis dar negalima tiksliai paaiškinti, kodėl kartais šio grybo vartojimas turi nemalonių pasekmių, o taip pat dėl minėtų kitų jo savybių, geriau šio grybo nevalgyti“, – nurodė J. Kasparavičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)