Nors kuris laikas nebegyvenu Lietuvoje, bet vis dar kasdien domiuosi įvykiais. Bet ką aš paskutiniu metu girdžiu - daugiau blogų naujienų, negu gerų. Ir jeigu nesidomėčiau sportu - krepšiniu, plaukimu, tad ir beliktų veik vien blogis.

Per pastarąją savaitę atmintyje liko, be sporto, tik vienas geras įvykis - kai Santariškių klinikose buvo atlikta pirmoji širdies operacija pasaulyje, kai operacijos metu nestabdė širdies veiklos ir pan. O ką toliau girdime: kainos kils; šildymas pigs, bet šilumininkai nesutinka; prezidentė ir kita atstovai užsipuolė Rusija, o netrukus girdžiu keistą sutapimą - Rusija neįsileidžia Lietuvos gamintojų produkcijos; nusižudė; nužudė; išprievartavo ir t.t. Tad man kilo galvoje keletas pastebėjimų, atsiminus vieną iš paskutinių įvykių - Dembavos tragediją.

Pirmiausia, reiškiu užuojautą merginos artimiesiems. O dabar mano minėti pastebėjimai. Kodėl bandoma nusimesti atsakomybę? Kodėl kaltinama policija? Skaičiau, kad keturi policijos ekipažai važinėjo po apylinkes ir ieškojo minėto automobilio. Ką dar reikėjo daryti, jei tikslios vietos nežinojo? Kaip toks centras, kaip BPC 112 , neturi normalios įrangos, kad iš karto matytų iš kur yra skambinama? Gal aš jau kalbėti negaliu, sugebu tik numerį surinkti, o gal aš nebylė, tai ką, man jau pagalba nereikalinga?

Kodėl, kai rodydavo per televiziją laidą apie 911, užtekdavo tik surinkti numerį ir nesvarbu, net jei neaišku, kas nutiko, iš karto buvo siunčiama pagalba. Ar Lietuvos gyventojų gyvybė mažiau vertinama? Ir dar, pamenu, kad aš jau prieš kelis metus galėjau naudotis vietos nustatymo paslauga „Locator.lt“, būdama vieno mobiliojo ryšio operatoriaus klientė. Tik ten skiriasi tuo, kad turėjo tas žmogus sutikti, kad aš galėčiau matyti, kur jis yra arba buvo paskutiniu metu ( jei tikrinimo metu telefonas išjungtas).

Sutikimas reikalingas tam, kad aš kaip privatus asmuo, domiuosi kito privataus asmens buvimo vieta. Ši paslauga tinkama, ypač turint vaikų, kai tu matai kur yra tau brangus žmogus. Aišku, konkretaus adreso nenurodo, bet tą rajono dalį nurodo tiksliai. Tad klausimas, kaip tokia tarnyba, sauganti žmogaus gyvybes neturi prieigų? Čia juk ne privatus asmuo.

Ir dabar net juokas neima, kai atsakomybę bando vieni nuo kitų nusimesti. Kalti operatoriai, kalta policija, kalta valdžia... Kaip visada ieškoma kaltų, o sprendimų - jokių. Kažką atleidžia, kažkas pats pasitraukia ir dirbama toliau.

Ir pabaigai. Paprastiems žmonėms norėčiau palinkėti jausti pagarbą vienas kitam, supratimą, turėti savyje atsakomybės jausmą. Atsakingiems asmenims palinkėsiu neieškoti kaskart kaltų ir pulti atleidinėti iš pareigų, daugiau nieko nedarant. Gal geriau ieškoti priežasčių ir sprendimų, kad kito tokio karto nebūtų.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!