Pirkėja kreipėsi į DELFI, norėdama išsiaiškinti, kaip toks kiaušinis galėjo atsirasti.

DELFI kreipėsi į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT), kurios Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyr. veterinarijos gydytojas-valstybinis veterinarijos inspektorius Jonas Stanius paaiškino, kad rasti tokį kiaušinį – išties išskirtinis atvejis, tačiau tai įmanoma.

„Kiaušinių su dvigubu lukštu pasitaiko labai retai, tad pirkėjas tikrai susidūrė su unikaliu atveju.

Tai nėra patologija ir toks kiaušinis nekelia pavojaus žmonių sveikatai“, – skaitytoją nuramino J. Stanius.

Jis paaiškino, kaip gali susiformuoti dvigubas kiaušinio lukštas.

„Kiaušinio lukštas formuojasi vištos raumeninėje kiaušintakio dalyje (gimdoje), o vėliau keliaudamas kiaušintakiu yra „apauginamas“ lukštu. Šiuo atveju kiaušinio judėjimas buvo sutrikdytas, jis nepasišalino iš gimdos, o dėl kiaušintakio peristaltikos judėjo atgaline kryptimi ir buvo padengtas antra lukšto danga. Tai galima įvardyti kaip tam tikrą „gimdymo“ patologiją, – sakė VMVT specialistas. – Natūralaus proceso sutrikimų gali kilti dėl įvairių priežasčių, galbūt kiaušinio dėjimo metu višta patyrė stresą,dėl kurio sutriko normali kiaušintakio peristaltika, ar pan. Toks kiaušinis gamintojui atliekant rūšiavimo darbus turėjo būti atrūšiuotas ir neturėjo patekti į prekybą, tuo pačiu reiktų pažymėti, kiaušinių rūšiavimo įrenginiai dažniausiai nėra pritaikyti tokio broko nustatymui ir galėjo neužfiksuoti šio atvejo.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)