„Mūsų gimnazijoje mokosi suaugusieji, kurių amžius dažniausiai svyruoja nuo 18 iki 35 metų. Stengėmės, kad kiekvienas jų labiau domėtųsi politiniais įvykiais Lietuvoje ir pasaulyje, turėtų savo nuomonę apie juos ir aktyviau ją reikštų“, – sako Edvinas Šimulynas, „Židinio“ suaugusiųjų gimnazijos Humanitarinių ir socialinių mokslų skyriaus vedėjas, vokiečių kalbos mokytojas.

Šios gimnazijos iniciatyvinė mokinių grupė ieškojo patrauklių būdų politinėms aktualijoms pristatyti ir bendramokslių smalsumui pažadinti. Kiekviena klasė rengė pristatymus apie svarbiausius Lietuvos ir pasaulio politikos įvykius ir rodė juos monitoriuje mokyklos fojė. Vos tik užsukęs į gimnaziją, galėjai sužinoti visas politikos naujienas.

„Nors oficialiai šią veiklą baigėme, tačiau kai kuriems mokiniams ji taip patiko, kad jie ir toliau rengia politinių įvykių apžvalgas, – džiaugiasi E. Šimulynas. – Iš pradžių mokiniai abejojo, ar verta lįsti į politiką, tačiau vėliau pajuto, kaip malonu suvokti daugiau, žvelgti plačiau. Mokyklos bendruomenė įprato domėtis ir stebėti, kas vyksta tėvynėje ir už jos ribų“.

Gimnazistai nusprendė geriau susipažinti ir su svarbiausiomis Lietuvos valstybės institucijomis, kad prireikus žinotų, kur kokiu klausimu gali kreiptis. Norėdami sukauptomis žiniomis pasidalyti su kitais, jie parengė ir pastatė informacinį stendą mokyklos fojė.

Kiekvieną mėnesį mokiniai rengė diskusijas visuomenei aktualiomis temomis su politikais, žinomais visuomenės veikėjais tokiais kaip Marija Aušrinė Pavilionienė, Gediminas Dalinkevičius, Jolanta Gaudutienė ir kiti.

„Diskusijos sulaukė didelio susidomėjimo, planuojame jas organizuoti ir ateityje, – tikina pedagogas. – Mokiniai taip pat turtino žinias rinkdami informaciją apie Lietuvą garsinančius sportininkus, menininkus, kitus nusipelniusius žmones ir su pasididžiavimu juos pristatė renginyje „Aš tikrai myliu Lietuvą.“

E. Šimulynas viliasi, kad mokiniai geriau suvokė savo vaidmenį valstybės gyvenime ir aktyviau jame dalyvaus, taip pat sustiprėjo jų patriotizmas ir pasididžiavimas savo tauta, tėvyne.

Vilniaus „Židinio“ suaugusiųjų gimnazija yra viena iš 120 švietimo įstaigų, kurios prisijungusios prie didžiausio Lietuvoje pilietiškumo ugdymo projekto „Kuriame Respubliką: visuomenės pilietinio veikimo kompetencijų ugdymas“ išsiaiškino ir ėmė spręsti įvairias bendruomenių ir visos valstybės problemas. Trys geriausios mokinių iniciatyvos tapo nacionaliniais projektais ir nuo lapkričio mėnesio bus įgyvendinamos visoje Lietuvoje.