Komentaras, kuriame autorius siekia išdėstyti savo nuomonę, požiūrį į kokį nors svarbų visuomenei įvykį ar reiškinį, turi būti paremtas ne tik emocijomis, bet ir tvirtais argumentais, teksto mintis turi būti sklandi ir nuosekli. Kaip rašyti komentarą, patars naujienų portalo DELFI vyriausioji redaktorė Monika Garbačiauskaitė – Budrienė.

„Neargumentuoti, remtis emocijomis – tai yra vaikiška, neprofesionalu. Todėl labai svarbu, kad nuomonė būtų pagrįsta ir kad tie argumentai būtų solidūs. Jie turi būti paremti faktais, aplinkybėmis, kurios jau žinomos (...). Dar labai gerai, jeigu ta nuomonė remiasi asmenine patirtimi. Tai suteiks tekstui gyvumo, originalumo ir dinamiškumo“, - sakė M. Garbačiauskaitė – Budrienė.

Rašydami komentarą, venkite asmeniškumų, norėdami sukritikuoti oponentą, koncentruokite mintis į jo požiūrį. Būsite tikrai solidūs, jei pateiksite savo nuomonei pagrįsti būtinus argumentus, o ne sieksite žūtbūt sumenkinti priešininko asmenybę, išvaizdą ar panašiai.

„Tiesiog reikia vengti užgaulių dalykų, vengti to, kas galėtų tą žmogų įžeisti asmeniškai. Tai yra labai nemalonus sniego kamuolys, kuris išsivynioja: kita pusė taip pat pasijunta įžeista, nori atsakyti ir panašiai. Tas oponento sumenkinimas niekada nepadarys nei jūsų, nei jūsų teksto stipresniu. Jį  stipresniu gali padaryti tik pagrindimas. Siūlyčiau visiškai įsijausti į savo oponentus, taip pat savo kritikų rolę ir apgalvoti tuos argumentus, kurie būtų priešiški. Tarkim, kaip į jūsų tekstą kritiškai žvelgiantis skaitytojas arba su nuomone nesutinkantis žmogus galėtų jūsų argumentus sumenkinti ir tokiu būdu savo argumentaciją dar labiau sustiprinti“, - teigė M. Garbačiauskaitė – Budrienė.

Taigi:
1) komentare būkite kritiški, pateikite savo argumentus;
2) remkitės faktais;
3) remkitės vietiniais ar asmeniniais pavyzdžiais;
4) išanalizuokite oponento argumentus;
5) galbūt galite atlikti aptariamos problemos tyrimą; jei galite, pasiūlykite išeitį.

Rašydami tekstą interneto portalui, turėkite galvoje, kad skaitytojai neturi daug laiko, todėl visų pirma skaitytoją sudominsite intriguojančia teksto antrašte bei koncentruotu, nuosekliu bei vientisu tekstu. Pagrindinę mintį išdėstykite teksto paantraštėje, kuri neturi būti ilgesnė nei du ar trys sakiniai.

„Jeigu tu susikoncentruoji tik ties viena mintimi, tai tą pagrindinę idėją (žinoma, gali būti kelios paralelios linijos) reikia išlaikyti viso teksto metu ir pabaigoje apibendrinti. Nereikia per daug stengtis sugrūsti visko į vieną tekstą, per daug nukrypti į detales. Parašius tekstą reikėtų jį peržvelgti kritiškai ir pasižiūrėti, ar tikrai viskas ten yra reikalinga. Ypač jeigu jis labai ilgas. Geras tekstas yra toks, kurį tu perskaitai be atsikvėpimo nuo pradžios iki pabaigos. Sakyčiau, jog geras tekstas yra toks, kuris nepalieka skaitytojo be emocijos – jis turi tau sukelti vienas ar kitas emocijas: arba tu pasipiktini, arba nesutinki su autoriumi, arba tau labai patinka“, - pastebėjo M. Garbačiauskaitė – Budrienė.

Dar keli patarimai, ko reikia geram komentarui:
1) atsižvelkite į auditoriją, kuriai rašote;
2) svarbus teksto pavadinimas ir paantraštė;
3) aptarkite problemos kontekstą;
4) išlaikykite pagrindinę teksto mintį;
5) teksto struktūra – skaidykite tekstą dalimis, svarbi paantraštė;
6) teksto apimtis – labai neišsiplėskite;

Taip pat galite duoti tekstą paskaityti kolegai ar draugui, kuriuo pasitikite ir kurio nuomonė jums yra svarbi. Galbūt jis pateiks Jums naudingų patarimų.

Nepamirškite, kad geras komentaras yra neatsiejamas nuo vaizdingo stiliaus, taisyklingos kalbos bei turtingo žodyno. Ir svarbiausia – tikėkite tuo, ką rašote, rašykite su aistra.

Patarimai:
1) tekstas turi būti gyvas ir pagavus;
2) sklandi kalba;
3) nesistenkite būti perdėm moksliški.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)