Kaip užfiksuoti įvykį ir kokių fotografavimo principų reikia laikytis jums patars naujienų portalo DELFI fotografas Šarūnas Mažeika. Jeigu jūs netikėtai tapote, pavyzdžiui, avarijos liudininku ir turite galimybę užfiksuoti įvykį, fotografuokite įvairiais rakursais, turėkite tikslą atspindėti eismo įvykio visumą ir aplinkybes, kuriomis galėjo įvykti avarija.

„Pageidautina būtų, kad daugiau ar mažiau iš visų pusių būtų nufotografuota, kaip atrodė, viena mašina, kaip kita mašina, gal matyti kažkokios slydimo žymės ar kažkur toliau nuskridęs ratas, ar stiklai išdužę (...). Reikia išsiaiškinti, kas sukėlė avariją, pabandyti sumodeliuoti, kaip viskas galėjo įvykti ir tai išreikšti vaizdu“, - sakė DELFI fotografas.

Avarijos vietoje užfiksuokite ir pareigūnų darbą, specialiųjų tarnybų automobilius. Kuo fotoreportažas bus išsamesnis, tuo jis turės didesnę vertę.

„Jei tai nėra labai skubu ir nereikia kuo greičiau išsiųsti medžiagos, gali palaukti, kaip tie automobiliai išgabenami (...). Tai vėlgi visai kiti kadrai, negu kad tie automobiliai stovi susidaužę ar vienas iš jų nuskridęs nuo kelio“, - sakė Š. Mažeika.

Jeigu jūs fotografuojate aktualiją, protesto akciją, piketą, mitingą, įvykį, kuriame daug žmonių, jums reikia atspindėti to renginio atmosferą, vietą, kurioje vyksta veiksmas. Taip pat būtina atkreipti dėmesį į susibūrusių žmonių emocijas, reakcijas, atributiką.

„Tu turėtum parodyti, už ką jie protestuoja, priešpriešas. Tarkim, būna homoseksualų eitynės, tai nereiktų susikoncentruoti į vieną pusę, reiktų atsižvelgti ir į kitą. Pavyzdžiui, vyksta nacionalistų eitynės: reiktų stebėti ir aplinką, ar policija šonuose, ar provokatoriai stovi ir žiūri. Pavyzdžiui, pensinio amžiaus žmonės šalikelėje stovi ir reaguoja į juos. Tai pagyvina reportažą. Tu susikoncentruoji ne į vieną objektą. O tai yra viena iš didesnių klaidų“, - teigė fotografas.

Fotoreportažas paremtas trimis vaizdo planais: bendru, pusiau bendru ir stambiu planu arba portretiniu. Fotografuodami ieškokite įvairovės, fotografuojant galima ir pritūpti, pridėti prietaisą prie žemės arba pakelti jį virš galvos. Visuomet geriau daryti daugiau kadrų, kad vėliau atrenkant medžiagą neprarastumėte galimybės iš ko pasirinkti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)