GRYNAS.lt skaitytoja atsiuntė nuotrauką, kurioje užfiksavo Rotušės aikštėje raunamus jau sužaliavusius medžius. Pasak skaitytojos, įdomu tai, kad jie keičiami... tokiais pačiais.

Redakcijos žurnalistai kreipėsi į Vilniaus savivaldybę pasiteirauti, kodėl sostinės širdyje nuspręstą išrauti medžius. Buvo nurodyta, kad išrauti augalai bus persodinti kitur.

Klevai bus persodinami Ozo parke, kur jiems bus sudaromos geresnės sąlygos augti. Nuo pasodinimo 2007 metais klevai prarado savo estetinę išvaizdą. Daugumos lajos yra išretėjusios, džiūstančios, kai kurių negrįžtamai pažeista kamieno žievė“, – teigiama savivaldybės komentare.

Tiesa, išrauti ir tie klevai, kurie nėra pažeisti. Jie vis tiek bus pakeisti kitais medžiais.

„Nors ne visi klevai yra kritinės būklės, siekiant teritorijos architektūrinės visumos buvo nuspręsta pakeisti visus 15 vienetų aikštėje augančių medžių. Vietoje jų bus pasodinti nauji rutuliniai klevai. Siekiant pagerinant augimo sąlygas, įrengta laistymo sistema, pakeistas gruntas, atnaujinta granitinių talpų šilumos izoliacija. Bus sutvarkytas dekoratyvinis medžių lajų apšvietimas. Pavasarį pomedžiuose planuojama pasodinti vasarines gėles“, – nurodoma komentare.

GRYNAS.lt primena, kad klevai yra vieni iš dažniausiai miestuose sodinamų medžių. Jie puikiai tinka alėjų, gatvių bei kelių apželdinimui, šlaitų tvirtinimui. Taip pat tai yra tinkamas medis apsodinti priešgaisrinėms juostoms. Lietuvoje auginamos kelios paprastojo klevo dekoratyvinės formos su karpytais, įvairių spalvų lapais, glausta bei rutuliška laja.

Kaip žurnalistams ne kartą yra sakę dendrologai, šie medžiai auga gana greitai. Įprastai jie užauga iki 20-30 metrų. O jei sąlygos labai geros, jie gali užaugti ir iki 38 metrų aukščio. Kamieno skersmuo - iki 1-1,5 m. ar iki 5,15 m apimties.

GRYNAS.lt pasidomėjo, kuo keičiami klevai skiriasi nuo tų, kurie dar tik bus pasodinti. Kaip teigė miškininkai, rutuliniai klevai yra neaukšti medeliai. Esą jie labiau tinkami miestų apželdinimui, nes yra mažesni ir ne tokie platūs.

Jų laja tanki, suploto rutulio formos. Aukštis medelio priklauso nuo poskiepio aukščio, nes pats rutulys (laja) auga lėtai.