Antros pakopos pensijų kaupime dalyvauju nuo pradžios, t.y. 2004 metų. Prieš kelias dienas gavau laišką – ataskaitą už 2012 metus – kuriame džiaugiamasi gerais metiniais bei „nuo fondo platinimo pradžios“ rezultatais. Būtent pastarieji ir yra svarbūs šiai analizei. Konkrečiai ataskaitoje rašoma, kad „pensijų fondo vertės prieaugis nuo platinimo pradžios – +56%”. Na, bent jau teigiamas rezultatas – tokia gali būti pirma mintis. Ir ji būtų teisinga, bet tuo pačiu, manau, – klaidinga.

Atsivertus išsamesnę pensijų kaupimo informaciją fondo valdytojo tinklalapyje (kurios, žinoma, laiške patogiai pateiktos – nėra) matau, kad „iš Sodros pervesta lėšų suma per visą sutarties laikotarpį – 3786 Lt“. Tuo tarpu „bendra sukaupto turto vertė – 3612 Lt“. Žinoma, yra fondo įmokos mokestis bei valdymo mokestis, tačiau jie nė iš tolo nėra tokie, kad „suvalgytų“ džiugiai nuteikusį +56 proc. prieugį tiek, kad liktų 5 proc. „minusas“. Čia ir yra ta vieta, kur statistika nemeluodama tarsi apgauna.

Norint suprasti, kur įvyksta nekaltas melas, reikia matyti fondo vertės vieneto grafiką. Jis pateiktas po straipsniu.

Kadangi pensijų fondo kryptis – 100 proc. akcijų – natūralu, kad fondo vieneto vertė gali tiek kilti, tiek kristi. Tačiau svarbu suprasti, kad fondo valdytojas už iš Sodros pervestas lėšas perka vertybinius popierius prakiškai automatiškai, nedelsiant ir nepriklausomai nuo to, ar jie tuo metu brangūs, ar pigūs.

Kitaip tariant, tai, kad fondo gyvavimo pradžioje fondo vienetas kainavo 1 Lt, o dabar kainuoja 1,56 Lt, man, kaip kaupiančiam, nereiškia 56 proc. prieaugio, nes mano fondo vienetų portfelyje yra ne tik po 1 Lt nupirktų fondo vienetų, bet ir po 2 Lt, ir po 3 Lt, ir dar brangesnių. Ką būtų korektiška pateikti kaupiančiajam – tai vidutinę svertinę jo portfelio fondo vieneto kainą. Tačiau tuomet +56 proc. virstų -5 proc. O turint omenyje, kad tai pasiekta per aštuonis investavimo metus – rezultatas neįspūdingas.

Šia analize noriu atkreipti dėmesį į keletą pensijos kaupimo fonde aspektų:

1) Tai, kad bendras fondo rezultatas teigiamas, nebūtinai reiškia, kad konkretaus portfelio rezultatas teigiamas, nes lyginami skirtingi dalykai. Fondo rezultatui apskaičiuoti imamas skirtumas tarp galinės ir pradinės fondo vieneto kainos, o konkretaus portfelio prieaugiui – tarp galinės ir vidutinės svertinės fondo vieneto kainos.

2) Tai, kad vienas fondas (pvz. 100 proc.akcijų) per laikotarpį „užaugo“ pvz. 80 proc., o kitas, (pvz. 100 proc. obligacijų), „užaugo“ pvz. 30 proc., nereiškia, kad geriau buvo investuoti į pirmąjį. Visai realu, kad kažkuriuo pirmo fondo gyvavimo metu akcijos buvo labai brangios ir, nepaisant to, jų buvo nupirkta už kainą, kuri yra didesnė už esamą dabar. Tuo tarpu į skolos vertybinius popierius (obligacijas ir kt.) investuojantys fondai nuo tokio vertės svyravimo ir informacijos iškraipymo yra daug labiau apsaugoti.

3) Iš viso to išplaukia, kad yra be galo svarbu, kuriuo metu kaupiantysis išeis į pensiją (ypatingai – kaupiant „svyruojančios“ vertės, t.y. didelės akcijų dalies, fonduose). Jeigu tą dieną fondo vienetai bus brangūs, už juos bus gauta daug pinigų, už kuriuos, savo ruožtu, perkamas brangus anuitetas – ir pensija bus didesnė.

Tačiau jeigu tą dieną fondo vienetai bus pigūs – , manau, rezultatas bus priešingas ir pensija bus mažesnė. Turint omenyje, kad vertybinių popierių rinkose situacija keičiasi gan greitai, teoriškai gali būti paranku neparduoti fondo vienetų tą pačią dieną kai sulaukiama pensijos, bet palaukti pvz. metus, juos gyvenant iš santaupų, ir tik tuomet, kainai pakilus, parduoti bei įsigyti anuitetą.

Tačiau tokios laisvės spręsti, kada palankiau parduoti pensijų fondų vienetus, pensijų kaupimo sutartis nenumato, todėl belieka tikėtis, kad dieną, kai sukaks pensijinis amžius, neįvyks nieko panašaus į juodąjį pirmadienį, kuomet per dieną akcijų vertė nukrito apie 20 proc. pagrindinėse pasaulio biržose.

*pateikti skaičiai suapvalinti; neatsižvelgiama į įmokos bei valdymo mokesčius, kurie nekeičia analizuojamo reiškinio esmės.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!