Pasak veterinarijos gydytojos Gražinos Stepančiuk, į kliniką sutinęs labradoras buvo atgabentas iš kitos veterinarijos gydyklos. Ten gyvūnui jau buvo statyta lašinė, skirti antialerginiai vaistai, tačiau šuns būklė išliko rimta.

„Snukutis sutinęs, ypač apie akis, pats gyvūnas - vangus“, - pasakojo veterinarė. Labiausiai G. Stepančiuk nuogąstavo dėl neslūgstančio gerklų tinimo. Keturkojui buvo sunku kvėpuoti.

„Kuo gyvatės įkandimas arčiau kvėpavimo takų, tuo pavojingiau“, - sakė veterinarė.

Kadangi per dešimt darbo metų gydytojai toks atvejis pasitaikė pirmą kartą, nutarė pasikonsultuoti su visą parą veikiančio Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuro specialistais – toksikologais.

„Suteikėme labradorui visą reikiamą pagalbą ir išleidome namo. Kitą dieną jis jau žymiai geriau jautėsi, ėdė. Keturkojui labai pasitarnavo šeimininkai, kurie savo jėgomis operatyviai pašalino dalį gyvatės nuodų ir nelaukdami kreipėsi į veterinarus“, - sakė G. Stepančiuk.

Kitam šuniui įkirto į liežuvį

Pasak veterinarės, labradorai – labai smalsūs šunys ir kartais dėl to prisižaidžia. Minėtasis gyvatę aptiko Čepkelių raiste, po kurį vaikščiojo su šeimininkais.

„Oras – puikus, žmonės vis daugiau laiko leis gamtoje, tad tokių atvejų tikrai pasitaikys. Į veterinarus jau kreipėsi žmonės, kurių augintiniui gyvatė įkirto į liežuvį“, - sakė G. Stepančiuk.

DELFI primena, jog Lietuvoje yra vienintelė nuodinga gyvatė – angis. Šis roplys minta ant žemės perinčių paukščių (ypač liepsnelių, pečialindų) jaunikliais, varlėmis, pelėmis, o jaunos angys - vabzdžiais ar sliekais.

Žmonėms dažniausiai gyvatės įkerta į kojas ir rankas. Pirma pagalba įkirtus gyvatei - galūnės įmobilizavimas. Kai ji nejuda, mažesnė kraujotaka, todėl pažeidimas mažiau išplinta. Jeigu yra galimybė, ant įkandimo vietos galima uždėti į audeklą įvynioto ledo ar šaltą daiktą ir kuo greičiau vykti į gydymo įstaigą.

Nukentėjus nuo gyvačių galima skambinti ir konsultuotis visą parą veikiančiu Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuro telefonu Vilniuje 23362052 ar mobiliuoju telefonu 8 687 53378.