Pirmiausia, egzaminas nėra slibinas ir jis jūsų nesuvalgys. Gavus užduotis reikia ne panikuoti, jog nieko nežinote, o pradėti racionaliai mąstyti. Geriausia yra atlikti tas užduotis, kurios jums yra lengviausios, kad sunkesnėms pagalvoti liktų daugiau laiko.

Tada privalu suvokti, kad egzaminui ruošiamasi eilę metų, o ne likus savaitei iki jo. Vadinasi, nesistenkite pervargti, o tik kartokite medžiagą. Nors daugelis žino, kad darbštus studentas gali išmokti kinų kalbą per naktį. Nors aš su tuo nesutinku, paskutinę naktį verčiau skirti miegui. Nekalbėčiau taip, jeigu nebūčiau to išbandžiusi.

O jeigu jau manote, kad tikrai daug ko nežinote, nesinervinkite, o supraskite, kad visko žinoti neįmanoma. Mes šiame pasaulyje vos aštuoniolika, devyniolika metų, o juk sakoma, kad mokomės visą gyvenimą. Reiškia, ko nežinome, sužinosime vėliau, kai žengsime savo gyvenimo keliu. Svarbu būti optimistais ir tikėti, kad viskas bus taip, kaip turi būti. Mes prieš egzaminus patys užprognozuojame savo sąmonę. Anot psichologinių tyrimų, bus taip, kaip žmogus pats nori.

Viena daktarė yra sakiusi, kad prieš egzaminą labai pravartu pažiūrėti nuotaikingą komediją. Kodėl? Tam, kad linksmai atsipalaiduotumėte, puikiai išsimiegotumėte ir su gera nuotaika nueitumėte į egzaminą. Ji taip pat minėjo, kad jautresniems reikėtų dažniau gerti melisų arbatos, kuri turi gydomųjų savybių.

Daugelis abiturientų mano, kad svarbiausias maistas prieš egzaminą yra šokoladas, tačiau ne tik jis, bet ir riešutai. Pagrindinės priežastys, riešutuose yra nemažai amino rūgščių, o šokolade - smegenų veiklą aktyvinančių medžiagų. Todėl juos prieš egzaminus naudinga valgyti, tačiau jokiu būdu nepadauginti. Bei žinoma, vanduo, kuris tinka visada, todėl nebijokite to stebuklingo energijos šaltinio atsinešti į egzaminą ir tik prireikus energijos jums bus leista ja pasinaudoti.

Štai tokias problemas aš išskirčiau kaip vertas daugiausiai dėmesio. Visi šie metodai yra praktiškai patikrinti, todėl jie tikrai veikia ir padeda. Sėkmės visiems abiturientams!

--
Kokie Jūsų patarimai? Jeigu esate abiturientas arba Jums abitūros egzaminai - jau istorija, rašykite 5 būdus, kaip galima geriausiai pasiruošti egzaminams. Savo patarimus siųskite el. pašto adresu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Patarimai abiturientams“ iki birželio 7 d. (imtinai). Jeigu norite, kad būtų nurodyta Jūsų autorystė, ją parašykite laiške. Geriausių patarimų autoriui padovanosime DELFI Piliečio skėtį (kad lietuviški lietūs nebūtų baisūs) ir užrašų knygutę su tušinuku!!!