Šį pavasarį bendrija "Kraujas" pradėjo akciją "Būk geras, abituriente", kurios tikslas - pakviesti ką tik pilnametystės sulaukusius Lietuvos aštuoniolikmečius pirmam savarankiškam žingsniui - donorystei. Svarbu. kad jauni, sveiki ir sąmoningi žmonės, gavę daugiau informacijos apie kaulų čiulpų donorystę savanoriškai papildytų Lietuvos negiminingų kaulų čiulpų donorų registrą, taip suteikdami viltį išgyventi daugeliui kraujo vėžiu sergančių ir kaulų čiulpų transplantacijos laukiančių žmonių

Tradicinei bendrai nuotraukai ant mokyklos laiptų jaunuoliai ir mokytojai rinkosi rankose laikydami 100 raudonų balionų – gyvybės ir vilties ženklą. Paleisti į orą balionai nusinešė viltis ir svajones – arčiau Dievo ausies, o kartu ir gražų jaunų žmonių norą būti gerais, kuris kažkam jau rytoj gali reikšti gyvybę.

Šventei mokykloje pasibaigus, į Lietuvos karinių jūrų pajėgų geranoriškai skirtą vintažinį autobusą susirinko daugiau kaip 20 jaunuolių– pasipuošę, džiugūs, nešini gėlėmis jie važiavo į Klaipėdos medicinos centrą „Lorna“, kur jų jau laukė medicinos personalas, pasiruošęs padėti jauniems žmonėms įgyvendinti savo sprendimą – suteikti šansą gyventi kraujo vėžiu sergantiems žmonėms.

Keletas klausimų, užpildytos anketos, atraitotos rankovės ir šypsenos, laikant tvirtai sulenktą ranką – 9 mililitrai kraujo tyrimams, 9 mililitrai gerumo, tiek nedaug tereikia, kad pasaulis taptų, anot poeto, vienu gyvenimu gražesnis.

„Galėjome kaip visi: nuvažiuot prie jūros, susirinkti pas kažką svečiuose, galėjome tiesiog „pasitūsint“, - sakė abiturientas Vytenis, - bet juk tai, ką padarėme šiandien yra daug smagiau. Tai – reikšminga ir visą gyvenimą mes žinosim, kad kažkam esam labai reikalingi“.

„Aš visada maniau, kad gerų žmonių pasaulyje yra daugiau, negu blogų! -sako abiturientė Ugnė. – Labai tikiuosi, kad kuo greičiau atsiras žmogus, kuriam aš tinku būti donore. Tada jau niekada nebekiltų klausimas – kokia gyvenimo prasmė.“

„Dvi šventės vieną dieną!“, „Nuostabios emocijos!“, „Atsiminsiu tai visą gyvenimą!” –emocijų neslėpė abiturientai.

„Būti donoru –kiekvieno pilietinė pareiga. Jei gerbi save – privalai juo tapti“ – mano Mykolas.

Būk geras, abituriente, tai ne tik paprasta, tai – smagu.

Akcijos „Būk geras, abituriente“ tikslas – išsklaidyti visus mitus ir informuoti jauną žmogų, kad tapti potencialiu donoru yra paprasta: tereikia kreiptis į donorų registracijos vietą, užpildyti anketą ir sutikimą tapti donoru bei duoti kelių mililitrų kraujo mėginį, iš kurio bus nustatyti transplantacijai svarbūs imunologiniai žymenys. Anoniminiai duomenys įrašomi į Lietuvos ir Pasaulio negiminingų donorų registrus, o donuoti prireiks tik tada, kai atsiras pacientas, kurio imunologiniai žymenys sutampa su donoro.

Pasaulyje yra 71 negiminingų kaulų čiulpų donorų registras ir virš 14 mln. kaulų čiulpų donorų. Lietuvos registre potencialių donorų – beveik 6000, tačiau net ir tarp jų daliai pacientų neįmanoma rasti tinkamo donoro. Todėl šis atsakingas ir prasmingas abiturientų poelgis – registracija į negiminingų kaulų čiulpų donorų gretas – dar vienas žingsnis įveikiant sunkią ligą – kraujo vėžį.

Visą informaciją apie donorystę ir vietą, kur tai galite padaryti rasite www.bukgeras.lt , greitus atsakymus gausite Facebook puslapyje http://www.facebook.com/dalia.bielskyte?ref=profile#!/bukgeras .

Gerumas gali viską! Nes mes – vieno kraujo!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją