Pasiskirstyme pagal gimimo metus aišku viena – KAM bando sugriebti visus, kurių amžius balansuoja ant ribos t.y. daugiausia pakviesta 1989 ir 1990 metais gimusių vyrų. Toliau histograma krenta beveik 45-ių laipsnių kampu – ką tik mokyklas baigę vyrai praktiškai nešaukiami.

Seniausias šauktinis (savanoris) – 33-ų metų vyras. Apskritai iki 1989-ųjų metų gimusieji visi vyrai yra savanoriai. Toks pasiskirstymas man atrodo nesąžiningas, nes, atrodo, kad KAM iš esmės „griebia“ labiausiai pažeidžiamą socialinę grupę, kurios dauguma vyrų yra baigę studijas, bandantys įsitvirtinti darbe, kuriantys šeimą bei dalis jų jau turi paskolas. Dedu tanką ant šios kreivės, nes, mano nuomone, KAM „nusivažiavo“. Atsitiktinių skaičių generatoriaus nerasta.
Atsitiktinių skaičių pasiskirstyme pagal apskritį ir negalima tikėtis dėl labai nevienodo gyventojų skaičiaus apskrityse. Žinoma, čia pirmauja didieji miestai. Molėtai ir Jurbarkas čia priskirti didesniems regionams.

Molėtai ir Jurbarkas priskirti didesniems regionams nes tokiomis apskritimis informacija kaupiama Lietuvos statistikos departamente. Pagal oficialiosios statistikos portalo išankstinius duomenis sudarytus 2015 metais Lietuvoje yra apie 165 000 19-25 metų vyrų (ne 26 dėl tos pačios priežasties dėl ko KAM neėmė 1988 gimusių - pats tarnybos kvietimo procesas užima apie metus). Oficialiosios statistikos portalas nurodo, kiek Lietuvoje gyvena vyrų ir moterų pagal šią amžiaus grupę.

Taip pat portale randama informacija apie gyventojų amžiaus grupių pasiskirstymą apskrityse, tačiau ten ji nėra skirstoma į lytis. Vyrų skaičių apskrityse perskaičiavau pagal Lietuvos vidurkį šiai amžiaus grupei. Gauti skaičiai parodė, kad apie 56.8% šios amžiaus grupės žmonių yra vyrai. Pagal šį rodiklį ir buvo rasti vyrai apskrityse. Gauta jų suma buvo praktiškai tokia pati kaip ir pateikiama pirmoje nuorodoje (vyrų amžiaus grupėje visoje Lietuvoje) tad duomenys galėjo nukrypti tik nežymiai.

Paskaičiavus visų pakviestų procentinę dalį paaiškėjo, kad Tauragės apskrityje (t. y., įtraukus gyvenančius Jurbarko rajone, kuris šiai apskričiai priklauso) kviečiamas kone kas antras, o Utenos ir Vilniaus kas trečias. Kitose apskrityse šaukiamas kiek mažiau nei kas penktas vyras. KAM taip pat teigė, kad atsižvelgs į SODROS duomenis, kilo mintis gal Tauragėje didelis nedarbas, tačiau jis apie tik kiek mažiau nei 2% didesnis už šalies vidurkį. Išvados: atsitiktinių skaičių generatoriaus pėdsakų vis dar nerasta. O KAM labai myli žmones iš Tauragės apskrities.
Tolesnė statistika yra labai nerimta ir daugiau informacijos nenešanti. Pasiskirstyme pagal vardą galima pamatyti bendrą tendenciją, kad tėvai šiame laikotarpyje buvo linkę vadinti vaikus iš A ir M raidžių prasidedančiais vardais. Man asmeniškai tik įdomūs vardai iš iš C (6), Y(6) ir Ū (3) raidžių.
Pasiskirstyme pagal gimimo mėnesį sunkiai, tačiau įmanoma įžvelgti atsitiktinumo požymių. Labiausiai geidžiami gimę kovą, mažiausiai – lapkritį. Panašiai atrodo ir pasiskirstymas pagal gimimo dieną.

Dar galima būtų rasti šaukimo eilės numerių priklausomybę nuo apskrities ir amžiaus, tačiau galima susidaryti įspūdį, kad vieninteliai atsitiktinių skaičiaus generatoriaus požymiai yra pačiam žemiausiame lygmenyje – išrinkus vyriausius vyrus iš tam tikrų apskričių, jie maišomi pagal gimimo datą ar vardą. Statistinis vidutinis pakviestasis – 25-26 metų Vilniaus apskrities gyventojas, kurio vardas prasideda A ir jis gimė kovą.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

DELFI primena, kad kilus svarstymų dėl šauktinių sąrašų sudarymo KAM paskyroje „Facebook“ nurodyta, kad programą šauktinių sąrašui sudaryti kūrė kompetentingi krašto apsaugos sistemos kibernetinės saugos ir kt. sričių specialistai.

Buvo nurodyta, kad sistemos sklandžiam veikimui užtikrinti ji iš anksto buvo testuojama. Pagal testavimo rezultatus konstatuota, kad sistema veikia taip, kaip buvo numatyta jos kūrimo užduotyje (specifikacijoje). Su programos kodu galima susipažinti čia: http://2015.kam.lt/download/47896/kodas.zip