DELFI skaitytojas Algirdas DELFI atsiuntė nuotraukas, pasipiktinęs, kad užfiksuoti dūmai teršia Vilniaus miestą. „Vilniaus geležinkelio stoties vaizdai. Taip jie kovoja su oro švara“, - rašė jis.

DELFI komentaro apie tai, ar iš tiesų iš traukinių rūkstantys dūmai daro didelę taršą miestui, paprašė Aplinkos apsaugos agentūros. Oro kokybės vertinimo skyriaus vedėjas Donatas Perkauskas patikino, kad arčiausiai prie geležinkelio stoties, apie 1 kilometro atstumu esančios Vilniaus Senamiesčio oro kokybės tyrimų (OKT) stoties duomenys rodo, kad vidutinė metinė teršalų koncentracija neviršija nustatytų ribinių verčių. Tiesa, atskiromis dienomis ar periodais, kaip ir kitose Vilniaus OKT stotyse, stebima padidinta kietųjų dalelių KD10 koncentracija.

„Padidinto oro užterštumo epizodai šioje stotyje stebimi kiek dažniau, nei Lazdynuose ar Savanorių prospekto stotyje, įrengtoje tarp daugiabučių gyvenamųjų namų, bet rečiau, negu Žirmūnų OKT stotyje, įrengtoje prie intensyvaus eismo gatvių. Teršalų sklaidos skaičiavimų duomenys rodo, kad tarša dėl Vilniaus geležinkelio stotyje stovinčių traukinių nėra išskirtinai didelė, palyginti su kitais taršos šaltiniais, esančiais Vilniuje“, - sakė jis.

D. Perkauskas paaiškino, kad nuotraukose užfiksuoti rūkstantys dūmai iš geležinkelio stotyje stovinčio traukinio Vilnius - Klaipėda. „Tai vienas iš nedaugelio Lietuvoje kursuojančių tolimojo susisiekimo tarpmiestinių traukinių, kurių vagonų apšildymui šaltuoju metų laiku naudojamas kietasis kuras, o jam degant, į aplinkos orą gali išsiskirti tokie teršalai kaip kietosios dalelės, sieros dioksidas, anglies monoksidas, azoto oksidai. Sudeginamo kuro ir išmetamų teršalų kiekis priklauso nuo oro temperatūros ir traukinio stovėjimo stotyje laiko. Žiemą nusistovėję šalti, sausi orai, silpnas vėjas gali sąlygoti epizodinius oro užterštumo padidėjimus prie Vilniaus geležinkelio stoties, kaip ir kitose Vilniaus vietose – prie intensyvaus eismo gatvių, individualių gyvenamųjų namų rajonuose, kur dauguma pastatų neprijungti prie centralizuotos šildymo sistemos ir kur patalpų šildymui naudojami kieto kuro deginimo įrenginiai“, - sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)