Vis dėlto, man neaišku, kur nukeliauja mokesčių mokėtojų mokami pinigai, skiriami sveikatos priežiūrai, ir kaip veikia pati sistema...

Mano atveju šeimos gydytoja parašė siuntimą pas traumatologą dėl riešo skausmų. Iškart nuėjęs į VŠĮ Antakalnio polikliniką registruojuosi pas traumatologą – artimiausias laikas, kada galiu patekti pas gydytoją, yra po mėnesio – birželio 29 d.
Ką darysi, jeigu taip, tai taip: skausmas labai nevargina, palauksiu ir mėnesį. Parėjęs namo pasitikrinu internete, gal yra kitas laikas. Keisčiausia šioje situacijoje tai, kad toje pačioje sveikatos priežiūros įstaigoje pas tą patį gydytoją MOKAMAI konsultacijai galima registruotis greičiausiai – jau vos po 6 dienų, o iš viso pas tą patį gydytoją iki mano registruotos birželio 29 d. galima registruotis į 17 mokamų konsultacijų.

Ir taip – praktiškai su visų sričių gydytojais. Atrodo, tokia, mano akimis, sugedusi sistema sukurta taip, kad žmogus nori nenori turėtų mokėti už tai, už ką jau ir taip moka mokesčius – jeigu dauguma renkasi mokamas paslaugas, kurias gauna greičiau (o turint rimtesnių problemų ar jaučiant didesnį skausmą nei mano, tai žinoma, kad tiek laukti nėra jokio malonumo), savaime suprantama, kad tai, kas priklauso, nemokamos sveikatos priežiūros paslaugos, gaunamos po ilgo laikotarpio (kai praeina visi „susimokėję“). Tiesiog puiki schema pasinaudoti tais, kurie neturi kitos išeities, kaip leistis naudojamais.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Skaitytojo skundą pakomentavo VšĮ Antakalnio poliklinika Komunikacijos specialistė Dalia Bacevičienė.

Jos teigimu, per mėnesį numatyta, kad poliklinikoje galima suteikti 2424 gydytojo ortopedo traumatologo konsultacijas, apmokamas iš PSDF, ir 176 mokamas konsultacijas. Šiuo metu eilė pas gydytoją ortopedą traumatologą į konsultaciją, apmokant ją iš PSDF, yra iki birželio 30 d.

„VšĮ Antakalnio poliklinikoje pacientai pas gydytojus specialistus registruojami eilės tvarka poliklinikos informacinėje sistemoje. Priimamų pacientų skaičius nustatytas atsižvelgus į poliklinikos ir Vilniaus m. teritorinių ligonių kasų sutartyje numatytą sutartinę sumą specialistų konsultacijoms.

Įvertinus sutartinę sumą, skirtą specialistų konsultacijoms, poliklinikos direktoriaus įsakymu yra patvirtinta, kiek suteikiama gydytojų specialistų konsultacijų apmokamų iš privalomojo sveikatos draudimo fondo (toliau – PSDF) ir kiek jų suteikiama mokamų. Per mėnesį numatyta, kad galime suteikti 2424 gydytojo ortopedo traumatologo konsultacijų, apmokamų iš PSDF ir 176 mokamas konsultacijas. Šioms konsultacijoms informacinėje sistemoje suteiktas konkretus laikas; užtikriname, kad konsultacijas, teikiamas PSDF lėšomis numatytą dieną nustatytu laiku gautų visi pacientai, iš anksto užregistruoti į tos dienos šių paslaugų laukimo eilę.

Sutartyje su Vilniaus m. teritorinių ligonių kasa numatyta, kad poliklinika įsipareigoja siekti, kad planinės specializuotos ambulatorinės paslaugos apdraustiesiems būtų suteikiamos ne vėliau kaip per 30 kalendorinių dienų nuo jų kreipimosi į įstaigą dėl šių paslaugų dienos.

Dėl nepakankamos sutartinės sumos gydytojų ortopedų traumatologų konsultacijų, apmokamų iš PSDF eilė šiuo metu yra iki birželio 30 d, t.y. 33 dienos.

Taip pat svarbu tai, kad būtinoji pagalba, kai paslaugos turi būti suteiktos skubos tvarka, teikiama vadovaujantis LR sveikatos apsaugos ministro 2004-04-08 įsakymu Nr. V-208 „Dėl būtinosios medicinos pagalbos ir būtinosios medicinos pagalbos paslaugų teikimo tvarkos bei masto patvirtinimo“ ir suteikiama tą pačią dieną“, – nurodoma Antakalnio poliklinikos atstovų komentare.