30 komandų – vienas tikslas

„Lesė“, „Pagalba daiktais“, „Maisto bankas“, „Kitas variantas“, „Gyvoji biblioteka“, „Penkta koja“ bei „Ne imti, bet duoti“ sulaukė programos „Talentų Karta“ dalyvių dėmesio. Keli šimtai jaunuolių užsimojo savanoriškai išspręsti aibę šias organizacijas kamuojančių rūpesčių ar tiesiog padėti plėtoti jų veiklą.

Ne viena savanorių organizacija šalyje turi aibę veiklos bei dar daugiau savanorių. Tačiau tiesa ta, kad daugumai organizacijų pagalbos, o ypač profesionalios, vis trūksta. Tad kodėl jiems nesuteikus daug naujų idėjų, jaunatviškos energijos ir teigiamų pastangų?, - pagalvojo „Talentų Kartos“ organizatoriai, šia užduotimi nutarę dalyviams suteikti galimybę komandiškai pajausti savanorystės džiaugsmą.

Paskirstyti į 30 komandų jaunuoliai tris savaites ieškojo būdų, kaip savanoriškoms organizacijoms pritraukti joms laiką ir energiją norinčius skirti žmones, rėmėjus, organizuoti pagrindinę veiklą, rengti veiklos strategiją, kurti renginius, apie jų veiklą šviesti visuomenę ir t.t.

Programos „Talentų Karta“ metodikos architektas Saulius Alksnevičius pasakoja, kad ši užduotis yra lyg priminimas apie visų mūsų pareigą - socialinę atsakomybę: „Mums tai pasirodė vertybiškai teisinga, dalyviams ir organizacijoms naudinga bendradarbiavimo užduotis. Tai leido ne tik iš arti pažinti visuomenę kamuojančias problemas, bet ir prisidėti prie jų sprendimo. Programos dalyviams siekiame skiepyti sąmoningumą ir atsakomybę už priimtus sprendimus, taigi lygiai taip ir šįkart - jie galėjo laisvai rinktis ne tik organizaciją, bet ir konkrečią užduotį. Dėl skirtingų asmeninių polinkių ar emocinių patirčių, sutarėme su daugiau nei viena socialine organizacija - kad kiekvienas rastų kas jam yra aktualiausia ir svarbiausia“.

Darbai skirtingi – jausmas toks pat

Kaip darbavosi savanoriais pasakojo ir organizacijų atstovai. Pasak „Ne imti, bet duoti“ projekto koordinatorės Vaidos Venskutonytės, į vaikų globos namus dalyviai sukvietė visą būrį įvairių profesijų atstovų, kurie vaikams pasakojo apie savo darbo pobūdį, kodėl tai įdomu dirbti ar kaip tam pasirengti. Kai kurių profesijų atstovus vaikai matė pirmą kartą, todėl liko jų įkvėpti.

„Visos organizacijos vardu noriu padėkoti dalyviams ir organizatoriams, nes jie įkvėpė mūsų savanorius naujoms idėjoms ir projektams“, - pristatymo metu komandos nuveiktais darbais džiaugėsi gyvūnų globos namų „Lesė“ atstovė Julija Pasynkova. Šių komandų dalyviai taip pat rengė pristatymus apie žiaurų elgesį su gyvūnais universitetuose, bandė pritraukti rėmėjus, galinčius pagelbėti benamiams gyvūnėliams tiek sočiau misti, tiek geriau gyventi. Pasisekė ir projekto „Penkta koja“ gyvūnėliams, kuriems komandos parodė itin didelį dėmesį. Šios organizacijos atstovas Paulius Boreika pasakojo, kad komandos ieškojo rėmėjų, rengė strategijas bei įgyvendino projektą naujai gyvūnų vedžiojimo aikštelei įrengti.

Organizacijos „Kitas variantas“ atstovas Dominykas Dirse visos organizacijos vardu džiaugėsi užduoties sėkme, komandų nuveiktais darbais, parašytomis strategijomis ir prasitarė, jog norėtų bendradarbiavimą su programa pratęsti ir kitais metais, kartu su dalyviais daryti gerus darbus. Panašus jausmas aplankė ir programos „Gyvoji biblioteka“ atstovus. Pasak jų, organizacijai labai pasisekė, mat programos dalyviai daug laiko ir energijos skyrė internetinio puslapio korekcijai, marketingo sprendimams, motyvacinių priemonių savanoriams skatinti diegimui.

„Maisto banko“ atstovas Modestas Bastys patikino, kad komandų indėlis į organizacijos veiklą buvo ypač svarus. Buvo sumanyta organizacijai pagalbą maisto produktais pritraukti iš ūkininkų. Tad jau greitu laiku jų „aruodas“ pasipildys ne viena tona daržovių.