Man – trisdešimt ketveri. Į mano vietą dirbti atėjo ką tik mokslus baigęs studentas. Dabar ieškau naujo darbo.

Ir štai, randu skelbimą, kad reikalingas kursinių darbų rašytojas. Reikalaujama anglų kalbos žinių, būti tik baigus studijas arba dar studijuoti, ir, kas svarbiausia, būti ne vyresniam nei 30 metų. Jei mokslų daktaras, nebetinki.

Kitas skelbimas – reikalingas pagalbinis darbuotojas sandėlyje, pastolių dalių tvarkymui. Deja, jei esi vyresnis nei 30-imt, netinki.

Trečias skelbimas – ieškoma auklė, bet tik jauna, ir, žinoma, patyrusi mergina. Amžiaus cenzas neparašytas, bet galima nujausti, kad gal net iki 20.

Toliau – reikalinga pardavėja. Žada nemažai, bet reikalauja taip pat – konsultuoti, mokėti įsiūlyti, dirbt su užsakymais, tvarkyti darbo vietą, bei, žinoma žinoma, būti gimusiai ne anksčiau 1987 m.
Ech... Šioje šalyje nėra vietos nei senukams, nei „senukams“.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

DELFI kreipėsi į Lygių galimybių kontrolierės patarėją Valdą Dambravą, kuris nurodė, kad skaitytojo rasti darbo skelbimai išties diskriminaciniai.

„Negalima skelbime nurodyti amžiaus, lyties ar kitokių reikalavimų. Tai labai dažnai pasitaikantys pažeidimai – vieni iš pačių dažniausių. Galiu pasakyti, kad pernai tokių buvo arti šimto“, – sakė V. Dambrava, paaiškinęs, kad dažniausiai ir yra diskriminuojama dėl amžiaus ir lyties.

Specialisto teigimu, būna įvairių diskriminacijos dėl amžiaus atvejų – kartais ieškome darbuotojų ne iki tam tikro amžiaus, bet ne jaunesnių, nei nurodyta.

„Lyginant, kas buvo prieš 10-15 m., smarkiai pasislinko amžiaus ribos – nors jos vis dar diskriminacinės, bet, sakykim, prieš 15-17 m. 35 metai buvo riba, vyresnių darbuotojų nebeieškodavo, o dabar, aišku, darbdaviai suvokia kad 45-50 m. amžiaus žmogus gali puikiai mokėti ir kompiuteriu dirbti, ir anglų k. moka“, – pasakojo V. Dambrava.

Tiesa, įstatyme yra išimtis – kartais, pavyzdžiui, lytį darbo skelbime nurodyti galima, bet tai – išimtiniai atvejai.

„Išimtiniais atvejais galima pageidauti, pavyzdžiui, tam tikros lyties asmens, bet turi būti teisėtas tikslas ir pagrindimas, pavyzdžiui, Vilniaus oro uostas ieško dviejų moterų moterų patikrai. Užsienyje buvo pavyzdys – ieško taksi vairuotojos moters, nes klientės moterys. Tikslas – apsaugoti moteris nuo smurto“, – sakė V. Dambrava.

Diskriminuoti negalima pagal 13 požymių

Pasak pašnekovo, darbo skelbimuose būna diskriminuojama ir dėl kalbos ar tautybės – pavyzdžiui, ieškoma vilkikų darbuotojų, kurie turėtų Rusijos ar Baltarusijos pilietybes, kad turėtų lengvatų vizai gauti ar tenkintųsi mažesniu atlyginimu.

V. Dambravos teigimu, kadangi diskriminacija darbo skelbimuose buvusi itin didelė ir anksčiau, dar praėjusiais metais įmonės buvo sukviestos į pasitarimą, kuriame aptartas šis klausimas ir išdalintos atmintinės: jose nurodoma, kad diskriminuoti negalima pagal 13 požymių – lytį, kilmę, amžių, rasę, tautybę, socialinę padėtį, lytinę orientaciją, tautybę, tikėjimą, negalią, kalbą, įsitikinimus ar pažiūras, etninę priklausomybę bei religiją. Taip pat pateikti tinkami ir netinkami darbo skelbimai.

Kenkia ne tik baudomis ar viešumu

DELFI primena, kad atlikusi tyrimą ir nustačiusi diskriminacijos faktą, priklausomai nuo aplinkybių, lygių galimybių kontrolierė gali įspėti darbdavį, siūlyti darbdaviui nutraukti lygias teises pažeidžiančius veiksmus, pakeisti ar panaikinti su tuo susijusį aktą ar skirti darbdaviui ar jo įgaliotam asmeniui administracinę nuobaudą nuo 28 iki 579 eurų.

Vis dėlto, diskriminacinius skelbimus talpinantys darbdaviai gali baimintis ne tik įspėjimo, baudos ar viešumo – kartais taip galima prarasti ir tinkamą darbuotoją.

V. Dambrava pasakojo, kad yra tekę susidurti su darbdaviu, norėjusiu patalpinti skelbimą, kuriame ieško sekretorės ar administratorės iki 28-erių, tačiau pasitaręs su Lygių galimybių kontrolierės tarnyba tokio apribojimo atsisakė, o galų gale įdarbino 35-erių metų moterį, kuri, kitaip nei jis norėjo, ne tik puikiai reprezentavo įmonę, bet ir padėjo atlikti kitus darbus.