1991 m. sausio 13 d. buvo įrengta Žvėryno tilto barikada, sauganti prieigą prie parlamento, tiltas blokuotas sunkiuoju transportu – dviem „Kirovets“ traktoriais ir ,,Kraz“ sunkvežimiu. Vėliau tiltas papildomai blokuotas gelžbetonio barikada bei prieštankiniais ežiais.

Tarp parlamento gynėjų buvo daugiau nei 300 šaunamaisiais ginklais ginkluotų žmonių, gynėjai turėjo pasigaminę „molotovo kokteilių“. Žvėryno tilto barikada sudarė bendro gynybinio žiedo dalį, kuris turėjo neleisti judėti agresoriaus kovinei technikai link parlamento bei sustabdyti ar kuo ilgesniam laikui pristabdyti priešo pėstininkus.

Žvėryno tilto barikadą saugojo ginkluoti vyrai, išsidėstę ties tiltu, Žvėryno pusėje, kad prasiveržus priešui, būtų galima netikėtai pulti iš užnugario. Už barikadų prie parlamento kiaurą parą budėjo tūkstančiai savanorių iš visos Lietuvos.

Gynėjams buvo įrengtos nemokamos lauko valgyklos, vieną jų įrengė privati kavinė (tuo metu Vilniuje privačių kavinių buvo vos kelios) simboliniu pavadinimu „Pilėnai“, esanti Radvilų rūmuose, priklausiusi žvėryniečiui.

Už barikados gyvenantys žvėryniečiai priglausdavo pasišildyti ar pernakvoti iš kitų vietovių atvykusius gynėjus, suteikdavo reikalingą paramą. Norėdamas pralaužti barikadas ir užimti parlamentą agresorius sutelkė elitines desantininkų pajėgas, pasiuntė tankų ir šarvuočių koloną link parlamento, tačiau pamatę tokį žmonių susitelkimą, ryžtą, gavę informacijos, kad parlamento viduje esantys gynėjai šturmo atveju pasiruošę susideginti kaip Pilėnų didvyriai, sovietų armijos generolai nesiryžo pradėti šturmo.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalinti savo prisiminimais? Jūsų istorijų laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Sausis“.