Moteris pasakojo, kad pamažu vis didėjantį objektą stebėjo jau ne vieną dieną. Ketvirtadienį, lapkričio 14 d., po pietų su vaikais važiuojant iš mokyklos, buvo nuspręsta patikrinti, kas gi ten auga. Prie milžiniško objekto nubėgę vaikai pamatė, kad ten – iš tolo į akmenį panašus grybas, liaudiškai vadinamas kukurbezdaliu.

Išskirtinis radinys aptiktas Pasvalio rajone, kviečių lauke. „Šis grybas sveria 7 kg“, - apie sūnų radinį pasakojo skaitytoja, nežinojusi, kad grybo rauti negalima.

DELFI apie rastą grybą pasiteiravo Gamtos tyrimų centro Mikologijos laboratorijos vadovės Jurgos Motiejūnaitės. Ji paaiškino, kad grybas yra įtrauktas į Raudonąją knygą.

„Jūsų atsiųstoje nuotraukoje yra saugomas grybas, įtrauktas į Raudonąją knygą – didysis kukurdvelkis (Langemannia gigantea). Tai bene pats stambiausias Lietuvos grybas, neretai išaugantis iki 0,5 m skersmens ir pasiekiantis kelių kilogramų svorį (rekordinis pasaulyje užfiksuotas šio vaisiakūnio svoris buvo apie 22,6 kg). Auga pievose, parkuose, atvirose vietose, derlingame dirvožemyje. Dažniausiai užaugti labai dideli nespėja, nes žmonės juos nurenka ar išspardo, neleisdami subręsti sporoms. Būtent vaisiakūnių rinkimas ir naikinimas ir yra įvardijami kaip pagrindinė grėsmė šiam įspūdingam grybui. Paprastai didieji kukurdvelkiai auga vasaros gale ir pirmoje rudens pusėje, tačiau šiemet užsilaikius šiltesniems orams ir neliestas vaisiakūnis galėjo augti ilgai ir pasiekti tokį dydį. Būtų gal galėjęs tapti ir dar didesniu, jei nebūtų nurautas. O dabar buvo išrautas netgi nespėjęs subrandinti sporų. Deja, mūsų žmonėms labai trūksta supratimo, kaip elgtis gamtoje“, - nurodė ji.

Radusiems tokį grybą, jo rauti nederėtų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (112)