Bet šis straipsnis ne apie pinigus. O apie „elitą“ ir sąmoningumą.

Pasaulinės žvaigždės, antai Bryan Adams, Moby, Paul McCartney, Pink vis dažniau ir stipriau pasisako už pasaulį be gyvūnų išnaudojimo. Džiugina tai, kad tokių įžymių žmonių vis daugėja.

Kiek skirtinga situacija yra Lietuvoje. Štai, antradienio vakarą kažkokiame viešbutyje, kažkokia proga buvo sukviestas Lietuvos „elitas“ (atleiskite, be kabučių negaliu apsieiti). Ir tam varganam elitui buvo pasiūlytos pramogos: vaišės, kokteiliai bei meškų pasirodymas.

Gerai, kad skirtingai nei prieš kelis metus, meškos nei vienam žmogui skalpo nenuėmė. Juk dresuotojai pasirodymų (ir ne tik) metu meškoms uždeda antsnukius, nutrumpina nagus ir t.t. Žodžiu, meškas maksimaliai pritaiko žmonių aplinkai. Meškas, kurių gimtinė yra tankūs miškai. Dargi, tokios saugumo priemonės kaip antsnukis, dažnai nuo aštrių meškos dantų apsaugo ne tik žiūrovus, bet ir dresuotojus. Nors, tikriausiai, jeigu tie dantys būtų ištraukti vardan žmonių saugumo, žmonės tame nieko blogo ar keisto nematytų...

Dažniausiai nuo cirko gyvūnų nukenčiantys žmonės – dresuotojai. Natūralu, žinant kokiais metodais dresuojami gyvūnai, verčiant juos atlikti visiškai nenatūralius veiksmus. Yra naivuolių, kurie mano, kad gyvūnai dresuojami skatinant maistu. Turiu jus nuvilti. Bet prieš tai pabandykite išmokyti mešką važiuoti dviračiu... Motyvuodami ją maistu. Suprasite, ką turiu omeny. 

Cirko gyvūnų dresuotojai tą jau seniai suprato: išdresuoti gyvūną atlikti žmogaus judesius galima pasitelkiant išskirtinai  smurtą.  Meškai važiuoti dviračiu tikriausiai lengviau išmokti, nei žmogui patapti profesionaliu stovėtoju ant vienintelio kojos pirštelio. Bet garantuoju, po keliasdešimties kirčių botagu, kelias sekundes ant kojos piršto jau išsilaikytumėte. Laisvo laiko nuo „dresūros“ metu gyventumėte apskurusiame kambariuke, kuriame būtų minimalios sąlygos jūsų išgyvenimui.  Jūsų patogumai niekam nebūtų įdomūs. Svarbiausia – kuo mažesnės išlaidos jūsų egzistavimui.

Cirko pasirodymai su gyvūnais – pramoga tik žmonėms. Bet kančia gyvūnams. Tėvai į cirkus veda vaikus, argumentuodami, kad niekur kitur gyvos meškos savo atžaloms jie neparodys. Bet ką cirko metu apie gyvūną išmoksta/supranta vaikas? Kad laukiniai gyvūnai gali atlikti jiems nenatūralius, bet žmonėms nuotaiką keliančius judesius? Kodėl mes tokie susireikšminę, kad visose kitose rūšyse norim pamatyti atkartojamą mūsų elgesį? Nustokime remti cirkus, kurie išnaudoja gyvūnus. Jeigu naudoja – tai ir išnaudoja, nedvejokite. Išimčių nėra.

Viduramžiais aukštuomenė linksmindavosi stebėdami „pabaisas“, kurie viso labo buvo tik tokie patys žmonės. Tiksliau, žmonės deformuotais kūnais, turintys akivaizdžių fizinių išsigimimų...

Dalis standartų pasikeitė – abejotina, ar pramogai demonstruojami siamo dvyniai, žymusis „žmogus-medis“ ar kitokie „objektai“ nesulauktų didesnio pasipriešinimo ir apeliacijos į žiūrovų moralę. O štai tyčiotis iš gyvūnų mums vis dar priimtina.

Pats cirkas savaime nėra bloga pramoga. Blogis prasideda tuomet, kai žmonėms linksminti pasitelkiami gyvūnai. Bolivija - pirmoji šalis pasaulyje, kurioje įsigaliojo draudimas cirkuose naudoti gyvūnus. Austrija, Kosta Rika, Vengrija, Indija, Izraelis, Singapūras, ir netgi Kinija - tai šalys, kuriose draudžiama cirkuose naudoti egzotinius gyvūnus. Danija, Švedija, Suomija ir Čekija neseniai pradėjo drausti tam tikrų rūšių gyvūnų naudojimą cirkuose. Pasaulyje matoma aiški tendencija... Galima tik apgailestauti, kad mes, lietuviai, tokio sąmoningumo lygio kol kas nepasiekėme.

Cirkas su gyvūnais - liūdniausias šou žemėje. Todėl verčiau lankytis cirkuose, kuriuose pasirodymus savanoriškai (!) atlieka profesionalūs artistai. Ten ne tik supažindinsite vaikus su įspūdingomis žmogaus galimybėmis, bet greičiausiai nustebsite ir patys.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!