Vienas DELFI skaitytojas kalafiorus rado Liuksemburge, prekybos centre „Aushan“ – akcijos metu daržovė vietoj įprastinės kainos – 2,78 euro – kainavo 1,98 euro.

„Dėl įdomumo kelis pasvėrėm -– dideli, vienas kalafioras sveria 1,5-1,8 kg. Tarp kitko, minimalus darbo užmokestis Liuksemburge – apie 1800 eurų. O gyventojų čia – apie pusę milijono, taigi, pirkėjų beveik šešis kartus mažiau nei Lietuvoje. Čia informacija demagogams“, – rašė jis.

Netoliese esančioje Belgijoje, parduotuvėje „Coloruyt“, DELFI skaitytojas Egidijus užfiksavo kalafiorus už 1,68 euro.
Romoje DELFI skaitytojas Robertas pastebėjo kalafiorą už 1,69 euro.
Ispanijoje, Madride, jie buvę dar dar pigesni – skaitytojos teigimu, daržovės iš Maroko kainuoja 1,59 euro už vienetą.
Daug skaitytojų pasidalijo ir kalafiorų kainomis iš Anglijos – norint įsigyti vieną daržovę, parduotuvėje „ASDA“ teks mokėti 95 pensus (1,22 euro) už vienetą.
DELFI pasiekė ir ne viena kalafioro nuotrauka iš JAV – DELFI skaitytojas Žygis rašė, kad Čikagos priemiestyje, natūralaus maisto parduotuvėje daržovė kainuoja 2,79 dolerio (2,45 euro). „Eilinėse parduotuvėse – 1,47 dolerio (1,29 euro) už vienetą“, – pridūrė jis
Majamyje, Floridoje, kalafiorai – brangesni: parduotuvėje „Winn-Dixie“ DELFI skaitytojas nufotografavo juos, parduodamus už 3 dolerius (2,63 euro) už „galvą“ (pasak skaitytojo, dar reiktų pridėti ir 6 proc. pardavimo mokestį).
Anksčiau DELFI skaitytojo Kęstučio atsiųstoje nuotraukoje matyti, kad žiedinis kopūstas (norvegiškai – blomkål) skirtingose parduotuvėse kainuoja nuo 9,9 iki 19,9 Norvegijos kronos už vienetą: tai būtų 1,07-2,15 euro už vienetą.

Tiesa, kitaip nei kitose šalyse besilankantys lietuviai, DELFI skaitytoja Violeta, gyvenanti Šveicarijoje, nusistebėjo, kodėl tautiečius taip piktina kalafioro kaina. Šveicarijoje ši daržovė, pasak skaitytojos, taip pat brangi.

„Skaitau straipsnius ir bandau suvokti sujudimo esmę. Nesuprantu diskusijos apie daržoves, kurių sezonas neprasidėjo. Gyvenu Šveicarijoje, pas mums irgi dar ne kalafiorų sezonas, tad kainos nė nežinau, pasižiūrėjau internetinėje parduotuvėje. Kaina už kilogramą – 6,61 franko (panašiai – ir eurais) (apie 6,02 eurus)(kaina už 500-900 g sveriantį vienetą – 4,65 Šveicarijos franko arba 4,23 euro). Biologiškai švarus – net 7,59 Šveicarijos franko/kg (apie 6,91 euro už kilogramą; už 300-700 g sveriantį vienetą pagal skaitytojos atsiųstą nuorodą – 3,75 Šveicarijos franko arba 3,41 euro). O užšaldytas – net 7,20 Šveicarijos franko už kilogramą.

Nors ir gerą šveicarišką atlyginimą gaunu, bet mums tai – per brangu. Lauksim vasaros, kai sezonas prasidės, kai pigesni bus. Be to, „vietiniai“ kalafiorai būna brangesni, bet šveicarai vertina savo šalį ir remia savo žemdirbius ne tik dainoms, bet ir uždirbtais pinigais. Tad remiam ir mes, leidžiam pinigus čia, šalyje, nes nuo to, kiek mes pinigų čia išleisim, priklauso ir mūsų atlyginimų dydis – paprasta matematika…

Žinoma, kainos kyla – jos turi kilti, nes yra infliacija ir norim, kad mums atlyginimai kiltų, norim, kad keliai nebūtų duobėti. O iš kur gauti pinigų skylėms kamšyti? Mes, lietuviai, dar labai sovietinio mąstymo – norim visko už dyką, bet atlyginimai turi būti vakarietiški… Tai vaikiška ar išsilavinimo trūkumas?“, – stebėjosi Šveicarijoje gyvenanti Violeta.

Norite pasidalyti Jūsų užfiksuota žiedinio kopūsto kaina? Tai galite daryti, spausdami čia arba el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Kalafioras“ .

Taip pat kviečiame dalintis nuomone: ar jūs pastebėjote kainų pokytį per pastaruosius kelerius metus? Kaip pasikeitė Jūsų išlaidos, pajamos? Galbūt galite pasidalinti įžvalgomis, kaip planuojate savo mėnesio šeimos biudžetą?


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (332)