„Noriu pasidalinti tuo, ką radau kiaušinyje. (...) Juos išvirus, pradėjau pjaustyti ir pamačiau tokį vaizdelį. Panašiausia, kad tai yra kirmėlės, nes, jeigu būtų „viščiukas“, būtų trynyje, ir tokių „kirmėlių“ buvo trijuose kiaušiniuose iš 10 vnt. padėklo. Kiaušiniai prieš verdant nebuvo suskilę“, – pasakojo pirkėjas, pasidalinęs išties apetito nesukeliančiomis nuotraukomis.

DELFI kreipėsi į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, kurios specialistai paaiškino, kas nutiko pirkėjo įsigytiems kiaušiniams.

„Akivaizdu, kad vartotojui teko kiaušinis, neatitinkantis A klasės kiaušiniams keliamų reikalavimų. Kiaušinių gamintojai, prieš tiekiant kiaušinius vartotojams, privalo juos surūšiuoti. Kiaušiniai su tokio pobūdžio defektais priskiriami B klasei ir turi būti nukreipti pramoniniam perdirbimui.

Vien iš atsiųstų fotografijų sunku spręsti, tačiau labiausiai tikėtina, kad nufotografuotas kiaušinis, kurio baltyme yra kraujo darinys, patekęs į jį formuojantis kiaušiniui vištos organizme. Jeigu būtų atsiųstos visų trijų kiaušinių, kuriuose buvo panašūs dariniai nuotraukos, spręsti būtų paprasčiau, tačiau greičiausiai minėti „radiniai“ kiekviename kiaušinyje šiek tiek skyrėsi forma ir dydžiu, buvo skirtingai išplitę baltymo struktūroje. Tuo tarpu kirmėlė ar kitas parazitas turi jam būdingą, aiškią kūno formą ir sandarą, kuri nekinta.

Tokių darinių susidarymas kiaušinyje yra visiškai natūralus ir gamtoje neretai sutinkamas. Kiaušinio kokybė labai priklauso nuo dedeklės vištos amžiaus, fiziologinės būklės, naudojamo lesalo sudėties. Kai kiaušinis dar tik pradeda formuotis vištos organizme, jį supa minkštas trynio maišelis, kuriame yra gausus kraujagyslių- kapiliarų tinklas. Kai trynys subręsta, trynio maišelis įtrūksta ir trynys išsiskiria iš jo, šio proceso metu gali įtrūkti ne tik maišelis, bet gali būti pažeisti ir silpnesni kraujo kapiliarai. Kraujo patenka ant trynio ir toliau formuojantis kiaušiniui, apdengiant trynį baltymu, toks krešulys lieka įsiterpęs į baltymą. Kuo kiaušinis šviežesnis, tuo tamsesnė tokio darinio spalva, aiškesnė ir labiau išreikšta forma, senesniuose kiaušiniuose krešulio forma paprastai būna labiau išplitusi, neturi aiškių ribų. Tokius kiaušinius dažniau padeda jaunos ir tik pradėjusios dėti kiaušinius vištos. Taip nutinka, nes jų organizmas dar nėra pilnai subrendęs kiaušinių reprodukcijai.

Beje, jokio pavojaus žmonių sveikatai tokie kiaušiniai nekelia, tai kokybės, bet ne saugos trūkumas“, – paaiškino VMVT Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyr. veterinarijos gydytojas-valstybinis veterinarijos inspektorius Jonas Stanius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (91)