Kaip augintinį paruošti švenčių šurmuliui?

Šiųmetinis šurmulys jau nutilo ir leido lengviau atsipūsti daugeliui gyvūnų augintojų. Kai kurie jų sėkmingai susidorojo su augintinių stresu, kurį sukelia švenčių šurmulys ir fejerverkų gausmas, kiti, deja, vis dar ieško naujametę naktį triukšmo išsigandusių ir pabėgusių  keturkojų draugų... Kaip reiktų elgtis, kad kitais metais (ar per bet kurią didesnę ir triukšmingesnę šventę) išvengtumėte šios bėdos?

Jei žinote, kad Jūsų augintiniui šventinis laikotarpis yra kupinas streso, jei jis paniškai bijo šventinio šurmulio bei fejerverkų pliūpsnio, pradėkite jį ruošti tam dar prieš šventes. Neramiam, į stresą linkusiam augintiniui derėtų nupirkti specialių maisto papildų, padedančių nusiraminti. Juos rekomenduojama pradėti vartoti dar prieš šventes. Užsukite pas savo veterinarą ir jis patars, kurie geriausiai tiktų jūsų augintiniui.

Taip pat Gyvūnų globėjų asociacija pataria baikščių šunų nevesti pasivaikščioti per patį šventimo įkarštį. Geriau tai padarykite anksčiau, kai dar neaidi fejerverkų gausmas. Vis dėlto kai kuriems augintiniams naujametis triukšmas kelia tiek streso, kad jie niekaip negali nurimti net ir namuose. Pasistenkite surasti jiems kuo ramesnę vietą. Savo keturkojį draugą įkurdinkite tyliausioje namų vietoje, kad jį pasiektų kuo mažiau triukšmo. Karts nuo karto pažiūrėkite, kaip jam sekasi, raminamai paglostykite, pašnekinkite.

Ką daryti, jei augitninis vis dėlto pabėgo?

Jei nepavyko nuraminti augintinio ir neišvengėte nelaimės – Jūsų keturkojis draugas išsigandęs fejerverkų keliamo triukšmo paspruko, neišsigąskite, nepulkite į paniką ir imkitės racionalių veiksmų. Pirmiausiai, ką reiktų padaryti – patalpinti skelbimą apie dingusį augintinį internete, iškabinėti jo nuotraukas teritorijoje, kurioje gyvūnas dingo – gal kuris nors žmogus bus priglaudęs ar bent matęs jį. Susisiekite ir su gyvūnų globos namais – dažniausiai žmonės radę pasiklydusį kažkieno augintinį pristato jį būtent čia.

Vis dėlto, kad netektų nerimauti net ir tuomet, kai augintinis pradingo, Gyvūnų globėjų asociacijos prezidentas Vytautas Gustaitis ragina ženklinti savo keturkojus draugus: „Tokiu būdu išvengiama nereikalingo galvos skausmo ir streso. Ženklintas ir registruotas gyvūnas, patekęs į globos namus ar rastas žmogaus ir nuneštas į veterinarijos kliniką yra nuskanuojamas – patikrinama, ar jis turi mikroschemą. Jei gyvūnas ją turi, pagal mikroschemos numerį registracijos duomenų bazėje surandami šeimininko duomenys ir pastarajam pranešama apie rastą augintinį. Tokiu atveju gyvūnas dar tą pačią dieną vėl būna namuose – nekeliamas stresas nei gyvūnui, nei jo savininkui“.

Gyvūnų globėjų asociacija skatina būti atsakingais gyvūnų augintojais ir užtikrinti jų saugumą net ir švenčių metu. Pasistenkite, kad Jūsų šventė augintiniui netaptų nelaime.