Ona K. DELFI rašė keistus darinius pastebėjusi ant visų ąžuolo šakelių.

„Bent jau iš mūsų niekas tokių dalykų nėra matęs ir paaiškinti to negali. Gal kas gali pasakyti, kas tai? Koks grybas? Kokia medžio liga?“, – klausė skaitytoja.

DELFI kreipėsi į Lietuvos arboristikos centro direktorių Algį Davenį, kuris paaiškino, kad skaitytojos pastebėti dariniai ant ąžuolo lapų yra gumbavapsvių (Cynipidae) šeimos vabzdžių sukeltos lapo deformacijos, išaugos, gumbai, vadinami galais.

„Mano galva, šiuos galus sukėlė šakninė gumbavapsvė Biorhiza pallida Ol“, – specialistas.

Kaip nurodoma Valstybinės miškų tarnybos puslapyje, jeigu gumbų nėra daug, tokie pažeidimai tolimesniam medžio augimui įtakos praktiškai neturi, įtakojamas tik estetinis vaizdas. Vis dėlto, jeigu gumbų – labai daug juos, iki suaugėlių išlėkimo (kol dar gumbai neparudavo ir juose nesimato skylučių), galima nuskinti.

Tą patį patarė ir A. Davenis – pasak jo, galima surinkti nuo medžio nukritusius galus (vis dar esantys ant medžio patys turėtų nukristi vėliau), tačiau dėl šių darinių per daug jaudintis nereikėtų.

Daugiau apie gumbavapsves galite sužinoti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (121)