Įdėjau skelbimą į skelbimų portalą, maždaug per mėnesį pardaviau automobilį. Su pardavėju sutartį pasirašėme tiesiog gatvėje. Maniau, važiuosiu į „Regitrą“ išregistruoti, bet besidomėdama, kokie dokumentai tam reikalingi, aptikau, kad ir užregistruoti, ir išregistruoti automobilį galima internetu.

Užregistruoti, žinoma, kebliau – nes ten reikia vadinamojo transporto priemonės (TP) atitikties dokumento, kurį vis tiek reikia gauti po apžiūros „Regitroje“ (galbūt kitaip yra, jei automobilis jau buvo registruotas Lietuvoje). Bet štai išregistruoti – labai patogu.

Prisijungiau prie eregitros sistemos (aš tai padariau per e-banką, galima taip pat tapatybės kortelės būdu ar mobiliuoju parašu). Eini į skiltį „Paslaugos“, „Išregistruoti transporto priemonę“. Ten jau mano vardu turimas automobilis yra sistemoje – pasirenki, kad tą TP nori išregistruoti. Tuomet užpildyti tenka duomenis: reikia ne tik pirkėjo vardo, pavardės, asmens kodo, bet ir jo gyvenamosios vietos. Supildai automobilio duomenis, prisegi pasirašytą skanuotą sutartį (beje, supildžius duomenis, galima iš tų duomenų automatiškai suformuoti pdf failą, parsisiųsti atsispausdinti ir beliks pasirašyti pačiam ir pirkėjui) ir viskas.

Pildžiau dieną, tai maždaug po 5 min. gavau SMS, kad prašymas priimtas ir reikia sumokėti mokestį. Už lengvojo automobilio išregistravimą reikėjo sumokėti 10 litų. Tai galima padaryti automatiškai per e-banką, arba pavedimu. Kadangi automatinis pavedimas buvo papildomai apmokestintas, pamaniau, nesudėtinga bus padaryti ir pavedimą. Tiesa, tokiu būdu sistema mokėjimą užfiksavo mano atveju net po poros dienų – taigi, kam svarbu operatyvumas, gali būti greičiau per e-banką.

Paslaugos vertinimas: klausimynas gana lengvas – pliusas, sistema labai lėtai reaguoja, apdoroja duomenis – minusas, labai greitai atsiunčia SMS – pliusas. Labai sudėtingas paslaugų kainynas – reikia peržiūrėti 28 puslapius, kol randi kiek tau kainuos paslauga (greičiau gaunasi per „Google“).

Sąskaitą galima apmokėti iš karto iš sistemos (paspaudus skiltį „Išankstinės sąskaitos“), tačiau jeigu automatiškai norite apmokėti, už šią paslaugą primokėti teks 1 litą. Jeigu pavedimu – papildomo mokesčio nėra: reikia spausti – atsispausdinti sąskaitą, ten bus matomi visi reikalingi duomenys pavedimui. Suvedus į mokėjimo paskirtį sąskaitos kodą ir kitus reikiamus duomenis, pavedimas atliktas ir automobilis, gavus pranešimą, išregistruojamas, aš apie tai buvau informuota SMS žinute. Modernu, pliusas „Regitrai“.

Sistemoje taip pat gali matyti savo paslaugas: koks ar kokie automobiliai užregistruoti tavo vardu, pakeisti registracijos duomenis, užsakyti prarastus dokumentus, rezervuoti valstybinius ženklus, pakeisti atstovavimo teises ir dar kitų nepaminėtų galimybių.

Beje, kas nežino – pardavus automobilį, pasirodo, galima sustabdyti draudimo polisą. Mano atveju, buvau apsidraudusi „Lietuvos draudime“ – užpildžiau laisva forma prašymą, išsiunčiau skanuotą ir operatyviai gavau laišką, kad pinigus galiu atgauti į savo sąskaitą arba atsiskaityti jais už naujas paslaugas.

Bendrai paėmus, kadangi apskritai esu e-paslaugų šalininkė, šią „Regitros“ e-paslaugą vertinu teigiamai ir rekomenduoju, kam reikia išregistruoti, pasinaudoti internetu – sutaupysite laiko ir jėgų. Ir truputį kuro bei oro taršos.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!