Kaip rašė DELFI skaitytoja, ją šokiravusį paveikslėlį moteris pamatė ketvirtokų pasaulio pažinimo pamokai skirtame pratybų sąsiuvinyje.

„Nupiešti nuogo berniuko ir nuogos mergaitės kūnai. Užduotis tokia: įrašyti žmogaus kūno dalių pavadinimus. Pateikti pavadinimai: kapšelis, makštis, varpa ir t.t. Tėvai patyrė šoką, kai pamatė tokias užduotis“, – stebėjosi ji, klausdama, ar ketvirtokams jau reikia aiškinti apie nuogo kūno sandarą.

DELFI kreipėsi į pratybų sąsiuvinio leidėjus – leidyklą „Šviesa“, kurios viešųjų ryšių vadovė Rūta Latinytė paaiškino, kad leidinys išleistas prieš devynerius metus ir šiuo metu programos nebeatitinka, todėl jo naudoti nerekomenduojama.

„Paveikslėlis yra iš 2007 metais leistų pratybų sąsiuvinio, sukurto pagal tų pačių metų pasaulio pažinimo vadovėlį, vadovaujantis tuo metu galiojusia pradinio ugdymo programa, integruojant 2007 m. Rengimo šeimai ir lytiškumo ugdymo programą. Šiandien ši pradinio ugdymo programa yra nebegaliojanti ir pagal ją sukurtų priemonių naudoti nerekomenduojame“, – paaiškino R. Latinytė.

Pasak jos, pagal dabartinę 2008 metų pradinio ugdymo programą „Šviesa“ yra išleidusi du naujus pasaulio pažinimo vadovėlius su jiems skirtais pratybų sąsiuviniais.

„Juose žmogaus kūno sandara ir brendimo tema yra pristatoma santūriau – laikantis 2008 metų pradinio ugdymo programos, kurioje tiksliai nurodyta, kurias kūno dalis turi mokėti įvardinti trečios-ketvirtos klasės moksleiviai“, – sakė R. Latinytė.

Pasak leidyklos atstovės, skundų dėl 2007 m. išleisto pratybų sąsiuvinio leidėjai gavę nebuvo, o su seno pavyzdžio vadovėliais ir prie jų pritaikytais pratybų sąsiuviniais iki šiol dirba tik labai nedidelė Lietuvos mokyklų dalis.

„Mes rekomenduojame mokykloms naudotis naujesnėmis, galiojančias bendrąsias programas atitinkančiomis mokymosi priemonėmis – jose geriau atspindimas ir šiandieninis socialinis kontekstas, labiau atsižvelgiama į vaikų psichologiją/pasaulėžiūrą/amžiaus tarpsnį“, – pakomentavo R. Latinytė.

Norite pasidalyti savo pastebėjimais? Jus taip pat nustebino mokiniams skirtos užduotys ar vadovėliai? Siųskite nuotraukas mums el.paštu pilieciai@delfi.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (412)