Knyga – vertybė. Tačiau vis dar iškyla klausimų: kokia skaitymo nauda? Kodėl žmogus skaito? Drąsiai sakau: „Skaitytojai nusipelno pagarbos. Skaitant lavinami skyrybos, rašybos įgūdžiai, gilinamos žinios, plečiamas akiratis, vaizduotė.“ Kuo gi remiuosi, taip drąsiai teigdama? Surengiau apklausą. Pavyko apklausti 110 5-10 klasių mokinių! Net 94 proc. apklaustųjų teigė, jog skaitymas – naudinga veikla. Skaičiai įrodo, kad mokiniai vertina knygą!

Šiandien knyga rungtyniauja su išmaniosiomis technologijomis. Jei dažniau būtų pasirenkamas kompiuterinis žaidimas nei malonus vakaras su knyga, pasekmės būtų nekokios: skurstų kalba, didėtų neraštingumas, nyktų vaizduotė, silptų sveikata. Džiaugiuosi, kad net 83 proc. 5-10 klasių mokinių skaito knygas. O 60 proc. apklaustųjų mieliau renkasi ne skaitmenines, o popierines knygas! Galime tik džiaugtis, jog jaunųjų skaitytojų gretos XXI a. gausėja!

Galbūt puoselėjame jaunąją raštingąją kartą? Tad ir toliau ugdykime norą skaityti, o skaitymas pažadins norą kurti. Galėsime džiaugtis ne tik gausėjančiu skaitytojų ratu, bet ir didžiuotis mūsų pasiekimais.

Kodėl ne visi susidraugauja su knyga? Kodėl tėvų, giminaičių, mokytojų raginimai skaityti knygas praslysta pro ausis? Kodėl knyga neįleidžiama į namus? Tai didžiulė problema! 65 proc. apklaustųjų teigia, jog skaito noriai, renkasi fantastines, nuotykių knygas.

Kodėl net 14 proc. apklausoje dalyvavusių mokinių nejaučia poreikio skaityti? Greičiausiai todėl, kad knygos nepamilo vaikystėje. Nepamilo dėl to, kad vaikystėje, ko gero, prieš miegą niekas nepasekė pasakos, neniūniavo lopšinės. N mokinio atsakymas „Kai ką nors iškrečiu, mama liepia perskaityti dešimt puslapių“ šokiravo. Bausti skaitymu?! Tad nereikia stebėtis, kad dalis mokinių neskaito, nes neskaitė, ir, deja, neskaitys. Neskaitys ir savo vaikams…

Jaunieji skaitytojai – aktyvūs skaitytojai. Apie skaitytas knygas diskutuojame ne tik per užklasinio skaitymo pamokas, bet ir per pertraukas, kuriame knygų pristatymus. Mes, mokiniai, tarsi XXI a. knygnešiai, nešantys žinią apie knygas ir jų autorius.

Džiugu, jog šiame kompiuterizuotame amžiuje knyga, atkeliavusi iš Martyno Mažvydo rankų, nedulka lentynose. Knyga gyva!

2016 m. DELFI ir Vilniaus Gabijos gimnazija skelbia Lietuvos mokyklų jaunųjų žurnalistų konkursą! Šis tekstas –45 straipsnis konkursui.

Kviečiame jaunuosius mokyklų žurnalistus savo publicistinius tekstus, kurių apimtis siekia iki 400-500 žodžių, siųsti adresu gabijos.laikrastis@gmail.com. Konkursas vyks sausio 1-30 d. Jūsų atsiųsti tekstai bus publikuojami DELFI portalo rubrikoje DELFI Pilietis. Bus skiriamos dvi nominacijos – „Populiariausias jaunasis žurnalistas“ ir „Profesionaliausias jaunasis žurnalistas“. Prizus laimėtojams įsteigs portalas DELFI.