Mano laimei, adaptacija truko neilgai. Supratau. Kad čia, gimnazijoje, mokytis gera. Daug išmokau, nes pamokos vyksta netradicinėse erdvėse. Daug keliaujame. Buvau ir Seime, ir Amatų centre. O visai neseniai Kuršėnų Lauryno Ivinskio gimnazijos mokinių grupė kartu su savo lietuvių kalbos mokytoja Raimonda Rumbinaite bei socialine pedagoge Florentina Navickiene lankėsi Naisiuose ir Šiaulių „Aušros“ muziejuje.

Vykdami į Naisius, žinojome, kad Naisiai - lygumų kraštas, kad čia įkurtas Literatūros muziejus. Tačiau nuvykę nustebome. Naisiai - ne kaimas, o tikrų tikriausias kultūros centras. Čia vyksta vasaros festivaliai, įkurtas dažasvydžio centras, Baltų dievų muziejus... Lankėmės ir Saulės aikštėje su Saulės laikrodžiu, apžiūrėjome kalendorinių švenčių ratą, iš ąžuolo išdrožtas skulptūras Aušrinė, Šiaurinė, Saulė, Vakaris... Apžiūrėjome ir žirgyną. Tiesa, nelabai pavyko žirgelius paglostyti, nes diena buvo lietinga, o šie - baikštūs.

Naisiuose mūsų laukė įdomus susitikimas ir su Literatūros muziejaus direktore Rita Žukauskienė, kuri ne tik papasakojo apie Šiaulių r. gyvenančius ar gyvenusius rašytojus, bet jame pamatėme ir mūsų lietuvių kalbos mokytojos ir jos tėčio Stasio Rumbino eksponuojamą knygą „Žmogus ir laikas. Šimtas gyvenimų ir tūkstančiai darbų“. Po to direktorė palydėjo mus ir į Zigmo Gaidamavičiaus - Gėlės autentiškai įrengtą kambarį. Papasakojo, kad jame, kuriant serialą „Naisių vasara“, buvo filmuojama klebonijos scena. Pasak direktorės, Naisiuose bažnyčios nėra, tad šis kambarys labai tiko filmo scenai.

Ten sužinojome, kad filmas „Naisių vasara“ apdovanotas „Sidabrine gerve - 2010“ – kaip geriausiais metų filmas. Prizą pamatėme Kultūros centro patalpose įrengtame muziejuje. Be to, gidės lydimi užkopėme ir į Alkos kalną, į šventavietę. Sužinojome, kad viso Baltų projekto sumanytojas ir mecenatas Ramūnas Karbauskis.

Po to grįžome į Šiaulius, kur „Aušros“ muziejuje dalyvavome integruotoje pamokoje „Papuošalai iš žalvario“. Pamoką vedė muziejaus darbuotojas.

Už autobusą, kelionę ir ekskursiją po Naisius, integruotą pamoką Šiaulių „Aušros“ muziejuje, už bilietus mums ir mūsų tėveliams į Kuršėnų kultūros centre gruodžio mėnesį vykusį Naisių teatro Žemaitės spektaklį „Locna meilė“ esame dėkingi rėmėjams bei savo lietuvių kalbos mokytojai.

2016 m. DELFI ir Vilniaus Gabijos gimnazija skelbia Lietuvos mokyklų jaunųjų žurnalistų konkursą! Šis tekstas –35 straipsnis konkursui.

Kviečiame jaunuosius mokyklų žurnalistus savo publicistinius tekstus, kurių apimtis siekia iki 400-500 žodžių, siųsti adresu gabijos.laikrastis@gmail.com. Konkursas vyks sausio 1-30 d. Jūsų atsiųsti tekstai bus publikuojami DELFI portalo rubrikoje DELFI Pilietis. Bus skiriamos dvi nominacijos – „Populiariausias jaunasis žurnalistas“ ir „Profesionaliausias jaunasis žurnalistas“. Prizus laimėtojams įsteigs portalas DELFI.