Ir kokia gi ta Ispanija mūsų, šiauriečių, akimis? Atvykę vėlų vakarą, nuskubėjome į viešbutį, o kitą rytą mus pažadino apsiniaukęs dangus. Labai nenusiminėme – juk tai saulėtoji Ispanija ir išvykome į mūsų partnerių ispanų mokyklą, kurioje svečių nekanriai laukė linksmasis mokyklos direktorius Antonio bei šaunus mokytojų ir mokinių būrys. Mažieji ispanai mus pasitiko dainomis, šokiais bei parodomis, kuriose pamatėme daug darbelių, susijusių su ekologija ir atliekų perdirbimu. Po smagios ekskursijos mokykloje visi projekte dalyvaujantys mokiniai buvo pakviesti į darbų kabinetą, kuriame kūrė papuošalus iš įvairių atliekų, o projekto mokytojai iš aštuonių šalių dalyvavo susirinkime.

Negalvokite, kad visa mūsų išvyka prabėgo tik mokykloje. Apsilankėme universitete, miesto savivaldybėje, važinėjomės turistiniu traukinuku. Apžiūrėjome kelias nuostabias bažnyčias. Nuvykome į natūraliai susiformavusią lagūną, kurioje gyvena bei poilsį randa migruojantys paukščiai. Turėjome galimybę pabuvoti povandeniniame laive. Sužinojome apie druskos išgavimą bei perdirbimą šiame Ispanijos regione. Apsilankėme dideliame prekybos centre, kuriame mums papasakojo ir parodė kaip čia vyksta atliekų surinkimas, perdirbimas ir panaudojimas. Apžiūrėjome kelis miestus, garsėjančius istoriniais pastatais, vaikštinėjome siauromis gatvelėmis ir grožėjomės nuostabiais augalais.

Taigi, daug pamatėme, sužinojome, susipažinome su nuostabiais žmonėmis. Ir, aišku, mėgavomės karšta Ispanijos saule – ji mus nuskriaudė tik pirmąją vizito dieną, o likusį laiką lepino mus savo karštais spinduliais. Mėgavomės maudynėmis Viduržemio jūroje ir, nors vanduo nebuvo labai šiltas, maudytis buvo nuostabu. Likome sužavėti miestu, kuriame gyvenome, o ypač palmių alėja bei nuostabiu Sofijos parku, kuriame grožėjomės įspūdingo dydžio povais, antimis, vėžliukais, kriokliais ir, aišku, palmėmis.

Savaitė, praleista Ispanijoje, prabėgo akimirksniu. Paskutinį kartą susitikome su mokytojais ir mokiniais iš Turkijos, Olandijos, Anglijos, Portugalijos, Ispanijos, Lenkijos ir Italijos. Šaunu, kad susiradome tiek nuostabių draugų. O kiek dar sužinojome apie ekologiją, atliekų perdirbimą bei jų panaudojimą kuriant įvairius dalykus. Patobulinome anglų kalbos žinias, o taip pat susipažinome su Ispanijos kultūra, tradicijomis bei apsilankėme įdomiose šio regiono vietose. Kelionė buvo tikrai įdomi.