Kai per mėnesį kišenėje – vos 300 litų

DELFI parašiusi skaitytoja pasakojo, kad per mėnesį jai tenka išgyventi už 700 litų. Deja, susimokėjus už butą, kišenėje belieka vos 300 litų.

„Gaunu 700 Lt kasmėnesinę išmoką iš Valstybinio studijų fondo (esu pasiėmusi paskolą gyvenimo išlaidoms). Tai visos mano pajamos. Apie 400 Lt susimoku už butą, toliau - mokestis už internetą, maistas, transporto bilietas, tvarkausi dantis, tad vis gražią sumelę tenka ir ten pakloti“, - pasakojo ji.

Jauna mergina sakė, jog jos amžiaus žmogui norisi ir pramogų, tačiau joms dažniausiai nebelieka savų pinigų, tad tenka skolintis iš draugių. „Draugėms skolas irgi reikia grąžinti, Taip ir sukasi užburtas ratas...“, - rašė skaitytoja.

Kitas skaitytojas sakė per mėnesį „į rankas“ gaunantis vos 240 litų: suma, nesiekianti nė ketvirtadalio minimalaus atlyginimo Lietuvoje jo sąskaitoje lieka, kai dalis pensijos atitenka antstolių kontorai.  „Aš negyvenu, net neegzistuoju“, - piktinosi skaitytojas.

Jo pensija per mėnesį siekia vos 480 litų.

Sako nedejuoti

Vis tik, atsiranda ir sakančių, jog su mažomis pajamomis susitaikė. Invalidumą turintis ir kiemsargiu dirbantis DELFI skaitytojas sako nedejuojantis.

„Aš turiu invalidumą – gaunu 800 litų. Dirbu kiemsargiu – dar 485 litų. Žmogus, su kuriuo gyvenu, turi 3 invalidumo grupę, gauna 320 litų. Socialinių pašalpų neprašome. Gyvename Vilniaus daugiabutyje. Nedejuoju, nesiskundžiu“, - rašė jis.

Kitas DELFI skaitytojas prisiminė laikus, kai keturių asmenų šeimai tekdavo vos 1300 litų, tačiau taip gyvendamas jaučiasi subrendęs. „Mes kabinomės ir užaugom normaliais neišlepusiais žmonėmis, kurie siekia visko savo jėgomis, o ne laukia, kol kas nors ateis ir ką nors duos“, - rašė savą istoriją papasakojęs žmogus.

Kita į portalą kreipusis moteris siūlo – jei nepakankamai uždirbate, paprasčiausiai kelkitės į mažesnį miestelį. „Darbo už minimumą būna. Jei nenori už tiek dirbti, ar nerandi, o turi butą - kelkis į mažą miestelį. Turėsi darželį, pigiai mokėsi už paslaugas, lengviau gyvensi. Tai tinka ir pensininkams - kiek sumoki už šildymą ir kitus patarnavimus, už tiek gali šildytis elektra ar dujomis - tikrai neišeis brangiau. Tik kad mūsų dujininkai nepriveda į gyvenvietes- miestelius dujų“, - patarė ji.

Kai kurie darbo neturintys, mažus atlyginimus gaunantys ir didžiules šeimas išlaikyti turintys gyventojai stebisi – pavydime pensininkams, nes gauname mažiau.

Pasidalinkite, už kokią sumą per mėnesį išgyvena Jūsų šeima? Kaip planuojate išlaidas, kokių patarimų galite duoti tiems, kurie jau nebežino, kaip ir betaupyti?

DELFI jau yra rašęs, kad kai kuriems gyventojams tenka itin „pasispausti“. Vieniša mama pasakojo, kad jos mėnesio pajamos – 630 litų. „Skaniausias patiekalas, kurį galiu sau leisti - kruopos ar bulvės su paprastom pieniškom dešrelėmis“, - pasakojo ji.

Laukiame Jūsų pasakojimų, kaip tenka realybėje išsilaikyti kai kurioms Lietuvos šeimoms. Savo mintis galite siųsti el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Suma“ iki vasario 9 d. Vienam iš autorių bus padovanota Č. Milošo knyga „Rinktiniai eilėraščiai“.

Taip pat savo nuomone galite pasidalinti žemiau:


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (211)