Esu dieninių studijų studentė. Dėl pinigų trūkumo teko įsidarbinti. Kaip sąžiningas žmogus dirbau oficialiai ir mokėjau visus reikiamus mokesčius, tarp kurių – ir „Sodros“. Visi Lietuvos studentai turi socialinį draudimą, o atėjęs į darbą nebijai jokių nesusipratimų su draudimais, nes žinai, kad visi mokesčiai tvarkingai sumokėti.

Vienas iš jų – ligos ir motinystės pašalpos mokestis, kuris garantuoja, kad ligos atveju gausite kompensaciją iš „Sodros“ už ligos dienas, tarmiškai tariant „biuletenį“, juk ir dalis atlyginimo už tai nuskaičiuojama.

BET

Bet ne viskas taip gražu. Visgi netikėtai man teko daryti operaciją. Atsiguliau į ligoninę, gavau tvarkingai pažymą, užregistruota buvau „Sodros“ puslapyje. Pagal reikalavimus, sulaukus ligos pabaigos, reikia pažymėti, kad pageidaujate „Sodros“ išmokos. NEPAMIRŠKITE, kad jei „Sodros“ interneto puslapyje to nepadarysit, jokie pinigai nebus pervesti, kaip sakoma: „Neprašo – vadinasi, nereikia“.

Po kelių dienų gaunu atsakymą, kad išmokos jokios negausiu, nes oficialiai mokesčius mokėjau 2 mėnesius ir 28 dienas, o reikia būti išdirbus 3 mėnesius per 12 pastarųjų, kad galima būtų tikėtis išmokos. Kreipkis, skambinkis, yra įstatymai ir viskas. Nebūsi teisus.

Kokia pamoka?

Užduosiu klausimą: kuri Europos valstybė turi tokius įstatymus? Dirbi, moki mokesčius, o ligos atveju lieki ant ledo? Ir ką gi daryti? Neimti nedarbingumo, kad neprarastum pinigų, ar „pakentėti“, kol praeis reikiamas laikas, ir tik tada daryti operaciją?

Kas čia yra, trečdalis atlyginimo – šuniui ant uodegos, ar verta dėl to žmonėms pranešti? Bet kas, jei visgi susergama gerokai rimčiau ir darbas – vienintelis pragyvenimo ir išgyvenimo šaltinis? Nesirk ir dirbk, ne mūsų bėdos.

Kadangi Lietuvoje esi saugus tik dirbdamas ir mokėdamas mokesčius, palinkėsiu nesusidurti su tokiais mokesčių niuansais, o atsidūrus tokioje situacijoje, kaip mano – žinokit, kad viskas nėra taip gražu, kaip atrodytų...

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Merginos situaciją pakomentavo „Sodros“ komunikacijos skyriaus vyriausiasis specialistas Rytas Stalnionis:

„Dirbantieji pagal darbo sutartis ligos ir motinystės draudimo įmokų nemoka visai – jas moka darbdavys.

Tai, ar asmuo gaus ligos pašalpą, priklauso nuo to, ar jis yra draudžiamas ligos ir motinystės draudimu ir ar turi pakankamą šio draudimo stažą. Norėdami gauti ligos pašalpą, pirmąją ligos dieną turite turėti ne trumpesnį kaip 3 mėn. per pastaruosius 12 mėn. arba 6 mėn. per pastaruosius 24 mėn. ligos ir motinystės socialinio draudimo stažą.

Jaunesniems kaip 26 metų asmenims, reikalingo stažo neįgijusiems dėl mokslų, taip pat pareigūnams taikomos kitokios sąlygos. Jas sužinosite šioje nuorodoje.

Ligos išmokos dydis priklauso nuo asmens gaunamo darbo užmokesčio. Už pirmas dvi ligos dienas pašalpą (80–100 proc.) moka darbdavys, nuo trečiosios – 80 proc. dydžio išmoką moka „Sodra“.

Pagal dabar galiojančią tvarką, norintis gauti ligos pašalpą žmogus turi „Sodrai“ pateikti prašymą. Tai patogiai ir greitai galima padaryti prisijungus prie Asmeninės „Sodros“ paskyros gyventojui. Daugiau informacijos apie tai rasite šioje nuorodoje.

Prašymą taip pat galima pateikti teritoriniame „Sodros“ skyriuje.

Planuojama, kad dar šiemet pradės veikti nauja sistema, kuri leis prašymą skirti ligos pašalpą užpildyti tik vieną kartą. Juo vadovaujantis išmokos būtų mokamos kaskart žmogui sirgus ir turėjus nedarbingumo pažymėjimą.“