Sugužėjome į jaukią Lietuvos žurnalistų sąjungos salę visi, besidomintys šia Lietuvos žurnalisto, rašytojo, keliautojo, visuomenės veikėjo premija. 

Šis kartas pirmas, kai Mato Šalčiaus premijos laureatu tapo jau anapilin išėjęs žurnalistas. Tai Arnoldas Čaikovskis, kuris  virš dešimties metų tęsė titanišką žurnalistinį tyrimą. Apie didžiavyrį Bronių Rožinską, pirmąjį lietuvį su burine jachta, jau daugiau nei prieš 50 metų, nugalėjusį Atlantą, mažai kas žinojo. Norėdamas atskleisti tą paslaptį, Arnoldas Čaikovskis giliai savo talentu viską perkasė keliolika kartų, ieškodamas minčiai pagrįsti istorinių faktų. Juos suklojo į to paties pavadinimo knygą, kurios maketą spaudai jau buvo paruošęs, deja, išleisti nespėjo. Ją išleido Lietuvos marinistikos žurnalistų klubas „Marinus", jau po autoriaus mirties(1936-2010), jo dukros Džinos teikimu. Tai ypač vertinga knyga minint didžiavyrio Broniaus Rožinsko žygdarbį.

Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos konkurso Mato Šalčiaus premijai gauti komisija nutarė 2014  m. Mato  Šalčiaus  premijos  laureatu  (po  mirties)  skelbti  Arnoldą  Čaikovskį  už knygą „Buriuotojo svajonių paukštė". Diplomą ir 3000 (trijų tūkstančių) Lt piniginį prizą įteikti Arnoldo Čaikovskio dukrai Džinai Kasperavičienei.

Nuaidėjo plojimai, kai europarlamentaras Justas Vincas Paleckis ir Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius įteikė minėtą diplomą ir pasveikino su gėlėmis Džiną Čaikovskytę-Kasperavičienę.