ESN ir mentorių programa

„Erasmus Student Network“ (ESN) pradžia laikomi 1989 metai, kai „Erasmus“ biuras susitiko su 32 buvusiais „Erasmus“ studentais. ESN nusprendė, jog idėja „studentai padeda studentams“ turi tapti svarbiausiu organizacijos savanorių moto.

Šiandien ESN labiausiai kreipia dėmesį į mainų programos studentus, kurie turi problemų per „Erasmus“ programos laikotarpį užsienio šalyje. Organizacija yra atsakinga už studentų integraciją, akademinį gyvenimą, kultūrinę ir laisvalaikio veiklą.

Daugumoje sekcijų neatsiejama ESN dalis yra mentorių programa. Kiekvienas mentorius turi mažiausiai po vieną užsienio studentą bei padeda jam kultūrinėje ir socialinėje integracijoje, akademiniuose reikaluose. Taip pat supažindina su miestu, laisvalaikio praleidimo galimybėmis.

Erasmus Lietuvoje vs. Erasmus Prancūzijoje

Buvimas „Erasmus“ gyvenimo dalimi - tai nuostabi patirtis kiekvienam. „Erasmus“ once, „Erasmus“ forever (liet. „Erasmus“ kartą, „Erasmus“ amžinai) - ši frazė yra kartojama daugelio mainų programos dalyvių. Tai nepamirštamas laikotarpis; ir visai nesvarbu, ar tu esi „Erasmus“ studentas, ESN organizacijos narys, ar mentorius savo šalyje.

Šioje dalyje norėčiau palyginti savo nuostabią ir nepakartojamą „Erasmus“ patirtį dviejų skirtingų šalių dviejuose skirtinguose universitetuose – Vilniaus Gedimino technikos universitete (VGTU) ir Tulūzos technologijos universitetiniame institute (Toulouse IUT).

Prieš atvykstant į IUT, pirmiausia nusprendžiau tapti užsienio studentų mentore ir ESN VGTU organizacijos nare. Šia veikla užsiėmiau pusantrų metų. Ši patirtis leido man ne tik sutikti naujų draugų iš visos Europos, sužinoti daugiau apie kitas kultūras, patobulinti užsienio kalbą ar netgi išmokti naują, bet taip pat kartu su kitais ESN VGTU organizacijos nariais turėjau didžiulę galimybę prisidėti organizuojant laisvalaikio, kultūrinius ir socialinius renginius „Erasmus“ studentams, keliones ne tik aplink Lietuvą, bet ir į užsienio šalis.

Per pusantrų metų laikotarpį, ESN VGTU ir mentorių programa tapo mano gyvenimo dalimi ir iki dabar aš negaliu jo įsivaizduoti be pagalbos mainų programos studentams, renginių organizavimo, naujų žmonių sutikimo bei darymo visko, kas geriausia, kad užsienio studentas jaustųsi kaip įmanoma geriau per visą mainų programos laikotarpį.
 
Štai kodėl nusprendžiau ir pati vykti „Erasmus“ studijoms. Prancūzija buvo geriausias pasirinkimas patobulinti prancūzų kalbos žinias, o Tulūza – miestas, kuris patraukė mane savo kultūra, šiluma, jaukumu, svetingumu ir draugiškumu. Štai taip 2012 metų rudens semestrą atsidūriau saulėtuosiuose Prancūzijos pietuose.

Nepaisant fakto, kad IUT neturi mentorių programos ir nėra tarptautinės ESN organizacijos dalis, aš niekada nesigailėjau, kad pasirinkau šį universitetą. Vietoj vieno mentoriaus, aš turėjau daugybę draugų, grupiokų, universiteto koordinatorių, kurie daug man pagelbėjo visose situacijose nuo pat pradžių, kai atvykau čia, į Tulūzą, iki pat pabaigos. O vietoj ESN, IUT turi puikią studentų atstovybę, kuri gali pasiūlyti kultūrinių ir laisvalaikio renginių, taip parodydama, jog nepamiršta ir „Erasmus“ studentų.

Apibendrinus, Tulūza yra antras didžiausias studentų miestas Prancūzijoje. Kiekvieną dieną ir vakarą galima rasti renginių, atitinkančių kiekvieno poreikius. Ir visai nesvarbu, ar mieliau renkiesi barus, naktinius klubus, ar tiesiog pasisėdėjimą viename iš daugelio nuostabių Tulūzos parkų arba leidžiant šiltas rudens naktis šalia žymiosios Garonne upės iki pirmojo metro. Svarbiausias dalykas yra su kuo tu esi... Su draugais, kuriuos sutikai per visą „Erasmus“ laikotarpį ir kurių nepamirši visą savo gyvenimą.

Tiems, kurie vis dar galvoja apie buvimą „Erasmus“ gyvenimo dalimi, aš drąsiai galiu teigti, - daryk tai ! Tai viena nuostabiausių patirčių, kurią kada nors turėsi bei kurioje išmoksti daugybę pamokų. „Erasmus“ pakeis tavo gyvenimą ir mintis visam laikui.

Ieva Tamašauskaitė