Grįžkime į septintojo dešimtmečio JAV. Jaunimo mintis užvaldžiusios laisvės, taikos ir vienybės idėjos turėjo įtakos hipių judėjimo pradžiai. Kodėl prakalbau apie hipius? Jų laisvė, nepriklausomybė nė vienam asocijuojasi su pavasariu, bundančia žeme, o sugebėjimas iš „nieko“ padaryti susižavėjimo vertą objektą stebina kiekvieną.

Hipiai, dar vadinami „gėlių vaikais“ kovojo su nusistovėjusiomis tiesomis, bandė jas laužyti, atsiriboti nuo savo tėvų klaidų, netinkamai besielgiančios visuomenės. Taika – „gėlių vaikams“ būtiniausia laimingo visuomenės nario gyvenimo sąlyga. Jie nesitaikė su žemę drebinusiais karais, skleidė taiką visiems, visur ir visada, pabrėždami žmonių lygybę. Jiems nerūpėjo pinigai, prabangūs daiktai, jie į pasaulį žiūrėjo kitokiomis akimis. Hipiai nebijojo išreikšti savo minčių, kelti savotiškas revoliucijas žmonių pasaulėžiūroje.

Dauguma judėjimo išpažintojų gyveno atokiau nuo miesto įsikūrusiose gyvenvietėse, norėdami „susilieti“ su gamta. Tai pasireiškė jų aprangoje, kurią dauguma iš jų gaminosi patys. Drabužiai buvo laisvo kirpimo, patogūs, iš natūralių medžiagų. Iki 70- ųjų vyravusias blankias spalvas keitė ryškios. Į madą įžengė raštai, iš kurių populiariausi - gėlėti ir juostuoti.

Aštuntame dešimtmetyje hipiai beveik išnyko, tačiau iki šiol Amerikoje bei vakarų Europoje prisimenami jų tradiciniai „Muzikos festivaliai“, kuriuose susirenka hipių kultūrai neabėjingi žmonės, taip pat garsenybių pasaulio atstovai, norintys pademonstruoti savo garderobą, nes visi puikiai žino, jog vasaros festivalių akimirkos atsidurs stilingiausiuose žurnaluose.

Vis dar manote, jog hipių judėjimas yra seniai užmirštas, o jų idėjos prarado vertę ir šiuolaikiniam žmogui sukelia tik juoką? Žymiausi mados kūrėjai drįstų jums nepritarti. Kiekvienais metais podiumais žingsniuojantys modeliai pristato bent keletą hipiško palikimo detalių: gėlėtus audinius, plačius, beformius drabužius, valiūkiškus plaukų aksesuarus. Be šių derinių dauguma iš mūsų sunkiai įsivaizduojame savo vasarinę spintą.

2013-ieji - ne išimtis. Pavasario/ vasaros kolekcijose talentingieji mados diktatoriai mums pristatė ne vieną hipų kultūros įkvėptą derinį. Pradedant plaukais ir baigiant makiažu podiume karaliavo laisvė ir jaunystė – o juk tai pagrindiniai gėlių vaikų bruožai. Kodėl gi ne? Juk vasara puikus metas pasireikšti visų mūsų meninėms fantazijoms, pasipuošti keistais, gal net šokiruojančiais deriniais. Kada pasijusime laisvesni nei šiltuoju metu laiku…

Pagrindiniai hipiškos aprangos motyvai: gėlėti audiniai, plačios kelnės, šortai, džinsinės liemenės, laisvi marškinėliai, raištis ar kiti plaukų aksesuarai, John Lenno įkvėpti akiniai, plati skrybėlė, nerūpestinga rankinė, patogi avalynė.

Plaukų stilistai šį pavasarį siūlo išsilaisvinti iš griežto stiliaus kirpimų, leisti sau atsipalaiduoti ir pasimėgauti laisve. Mėgaukimės garbanodamos, šukuokimės plaukus į valiūkiškas kasas, žemas „arklio uodegas“ – šį sezoną nepaklusnūs plaukai – ne problema. Taip pat negailėkime plaukų aksesuarų.

Drąsiesiems visažistai pataria nevengti ryškių akių apvedimų, šešėlių ir lūpų dažų. Anksčiau laikyti prasčiokiškumo simboliu,rudenį į madą su trenksmu įžengę platūs antakiai išlaikė savo poziciją ir pavasario/ vasaros sezone – tai dar viena idėja, perimta iš šokiruoti mėgstančių hipių.