DELFI apie milžinišką laimikį pranešęs Marius pasakojo, kad yra meškeriotojas fanatikas ir didžiąją laisvalaikio dalį praleidžia meškeriodamas.

Rugsėjo 20 d. jis sakė salačius, dar vadinamus šalviais, tikslingai gaudęs Sartų ežere.

„Velkiavau“ (žvejybos būdas, kai žvejojama plaukiant valtimi, o masalas įmerkus meškerę tempiamas iš paskos – DELFI) dviem meškerėmis bei naudojau paviršinius dirbtinius masalus - voblerius - vilioti šalviams. Apie 10.35 val. žuvis užkibo ant pirmosios meškerės ir „pakirtau“ ją (laiku pakelti meškerę, kad žuvis prarytų kabliuką – DELFI), po 5-7 sekundžių kita užkibo ant antrosios meškerės. Pirmąjį meškerę įstačiau atgal į stovą, nes nebuvo labai stipraus smūgio ir iš pradžių nejutau didelio pasipriešinimo - pamaniau, kad sugautas bus vidutinio dydžio salatis. Po to „pakirtau“ užkibusią žuvį ant antrosios meškerės ir pradėjau traukti“, - pasakojo DELFI Marius.

Žuvims užkibus ir pradėjus jas traukti iš vandens, vyras valties variklio neišjungė tik sumažino greitį, kad neatsikabintų ant pirmojo spiningo užkibusi žuvis.

„Traukdamas žuvį, užkibusią ant antrosios meškerės, mačiau, kad pirmoji pradėjo labai stipriai „linkčioti“. Pamaniau, kad užkibusią žuvį stvėrė lydeka. Vis dėlto, pirmiausia ištraukiau ant antrosios užkibusią žuvį. Tai buvo 2.3 kg svorio ir 63 cm ilgio salatis. Po to paėmiau pirmąją meškerę ir pradėjau traukti“, - prisiminė žvejys.

Galimo rekordo savininkas pasakojo jautęs, kad pradėjus traukti antrą meškerę jautė, kad kitame jos gale – stipri žuvis. Jis svarstė, kad galbūt jo laimikį stvėrė lydeka ir laukė, kol plėšrūnė jį paleis. Vis dėlto, šįkart žvejo nuojauta nepasitvirtino.

„Pasirodo, mano voblerį stvėrė rekordinis salatis. Pritraukęs jį prie valties pamačiau, kad tai didelė žuvis. Ji svėrė 7.1 kg ir buvo 83 cm ilgio. Kova su abiems salačiais truko apie 8 min.Salatis buvo paleistas atgal į gimtąją stichiją. Bešokinėdamas valtyje jis nusibraižė vieną šoną, tačiau tikrą kovotoją randai puošia“, - DELFI laiške rašė žvejys.

Sugavęs didžiulį salatį, vyras kreipėsi į rekordų registravimo agentūrą „Factum“ pasitikslinti, koks yra oficialiai užregistruotas rekordas, ir sužinojo, kad oficialus didžiausio salačio Lietuvos rekordas priklauso R. Ulickui, kuris Neryje pagavo 6.2 kg svėrusį šalvį. Tą rekordų registravimo agentūra patvirtino ir DELFI.

Įdomu tai, kad Mariaus sugautas salatis svoriu pranoksta ne tik Lietuvos, bet ir pasaulio rekordininką, kurį yra užregistravusi „The International Game Fish Association (IGFA)“ – asociacijos puslapyje nurodoma, kad pasaulio rekordas priklauso švedui Jan-Erik Skoglund, kuris 1993 m. gimtojoje šalyje pagavo 5,66 kg salatį Vanerno ežere.

„Abi agentūros yra informuotos apie mano pagautą rekordinį salatį. Dar ruošiu visą reikiamą medžiagą bei dokumentus ir bandysiu įregistruoti Lietuvos bei pasaulio rekordą. Svėrimas bei ištraukimas taip pat yra nufilmuoti. Svėrimo bei matavimo medžiaga bus pateikta abiems organizacijoms. Pagavimo kadrus matys tik patys artimiausi draugai ir žmonės, nes jose matomi masalai bei gaudymo taktika. Vienos svarstyklės rodė 7,11 kg, o kitos - 7,12 kg. Pirmosios svarstyklės gali rodyti 10 g paklaida, todėl aš sumažinau rodmenis. Vaizdo įraše rodmenys sumažinti per daug“, - paaiškino žvejys.

Pasak Mariaus, didžiulis salatis – ne pirmoji jo sugauta didelė žuvis. Didžiausias buvo jo anksčiau sugautas karpis, kuris svėrė 19,73 kg, ir buvo paleistas atgal į vandenį. Žvejui taip pat yra tekę sugauti 11,7 kg svėrusią lydeką.

Žvejams, norintiems sugauti didelių žuvų, Marius davė kelis patarimus.

„Norint nuolat gaudyti dideles arba rekordines žuvis, reikia: pirma, pažinti savo priešininką geriau už save t.y. išmanyti gaudomos žuvies gyvenimo būdą, elgseną, kaip maitinasi, kur lankosi ir t.t. Antra, meškeriojimas yra nesustojantis eksperimentas, t.y. reikia gaudyti rekomenduotais masalais ir metodais bei nuolat išbandyti naujus. Trečia, didysis žvejybos menas susideda iš smulkmenų t.y. kiekviena smulkmena yra svarbi ir gali būti raktas į sėkmę. Ketvirta, kantrybė ir užsispyrimas siekiant pagauti savo norimą žuvį. Penkta, geras vandens telkinio reljefo žinojimas. Šešta, reikia nuolat meškerioti t.y. kuo dažniau meškerioji, tuo geriau išugdai šeštąjį jausmą, o tada pradedi jausti kas, kur ir kada kimba“, - pasakojo meškeriotojas-fanatikas.

Pasak vyriškio, tam, kad Lietuvos vandens telkiniuose būtų didesnė didelių žuvų populiacija, turėtų būti atlikti tam tikri įstatymų pakeitimai.

„Manau, kad Aplinkos ministerija turi patobulinti įstatymus. Įstatymuose turi būti reglamentuojama ne tik mažiausias leistinas imti žuvies dydis, bet ir didžiausias. Pavyzdžiui, lydekas galima būtų imti nuo 45 cm iki 100 cm. Mažesnes ir didesnes reiktų paleisti“, - savo nuomone pasidalijo jis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (146)