Pagrindinės idėjos daug kur išdėstytos, tai jokia paslaptis. Svajonės, norai, gilus tikėjimas, pozityvumas, veiklumas, ryžtingumas... Tačiau pasigedau detalių praktinių veiksmų, ir paaiškinimų ir gerų pavyzdžių, kuriais galėtume sekti.

Visuomet, kai išgirstu laidos anonsą apie žinomus verslininkus, stengiuosi pažiūrėti tas laidas, kad išgirsčiau, kaip jie tai pasiekė. Deja, atsakymai būna platoniški ir nieko nepasakantys. Pavyzdžiui, žurnalistas klausia verslininko, kodėl jis tiek pasiekė ir kaip tai padaryti? Dažnas atsakymas būna tas, kad reikia dirbti po 16 valandų ir netingėti bei nesiskųsti ir tai yra jų sėkmės kaina. Kai kurie sako, kad reikia daryti tai, kas patinka, ir po kiek laiko gali pasisekti. Dėl bendrų principų aš sutinku, bet jie tik bendrai ir tepasako, praktiškai nieko nepasako. Norinčiam įsiklausyti ir pradėti veikti, ši informacija gali būti tik motyvuojanti, o ne informacinė.

Taip pat daug kur nenorima pasakyti, kaip pasiekti sėkmę, o akcentuojamas klausimas, kodėl tai turi padaryti. Ir atsakęs į šį klausimą pats rasi būdą, kaip tai padaryti, nes tai bus stipri vidinė motyvacija.Sutinku, kad tai svarbu. Tačiau aš noriu pasidalinti savo metodais, kaip man pavyko, eiliniam kaimo vaikui, trejetukininkui, neturinčiam pažinčių, dirbti vienoje Lietuvos įmonės administracijoje ir uždirbti daug daugiau nei Lietuvos vidutinį darbo užmokestį.

Šis straipsnis nėra skirtas turtuoliams ar pasiturintiems, nes jie ir patys dar geriau negu aš žino, kaip galima uždirbti. Šis straipsnis skirtas tiems, kurie nori pagerinti savo gyvenimą ir padidinti savo pajamas, kad galėtų oriai gyventi. Ir, aišku, nėra skirtas tinginiams, nenorintiems nieko keisti, o tik laukiantiems socialinių išmokų.

Dauguma žmonių turi norą geriau, sočiau gyventi. Tai yra pradžia. Kad ir ne visuomet pavyksta, reikia pasistengti išlikti pozityviems, kad ir kaip sunku bebūtų.

Reikia nustatyti savo finansinę padėtį. Ir būtinai pradėti vesti apskaitą, kur ir kiek išleidžiate bei kokie pajamų šaltiniai. Pavyzdžiui, skola bankams – 15 tūkst. eurų, skolos pažįstamiems – 3 tūkst. eurų, pajamos – 200 eurų per mėnesį, o išlaidos – 500 eurų per mėnesį. Pirmiausia jums reikia pasidaryti išlaidų biudžetą, kuris neviršytų 190 eurų per mėnesį. Pirmiausiai atsidėkite 10 eurų į atskirą piniginę ar stalčių ir nejudinkite, pasilikite juodai dienai, nors šiuo atveju jums visos dienos – juodos. Patikėkite, tas 10 eurų labai jūsų finansinės padėties nepablogins, o taupymo įgūdžiai pagerės ir ateityje šie pinigai pravers. 40 eurų skirkite skoloms su palūkanomis, o 10 eurų – be palūkanų. Perkalbėkite su savo skolintojais ir suderinkite tokį grafiką, nes kitu atveju vis tiek jiems pinigų neatiduosite, juk jūs vis tiek šiuo metu gaunate tik 200 eurų per mėnesį.

Likusius 140 eurų paskirstykite mėnesio išlaidoms – komunaliniams mokesčiams, maistui ir kitoms būtinoms. Jeigu reikia, persikelkite į pigesnį būstą, kur reikės mokėti mažesnius komunalinius mokesčius.

Neatmeskite galimybės persikelti į kaimo vietovę, ten reikės daugiau dirbti, bet komunaliniai mokesčiai bus mažesni. Pavyzdžiui, su eiguliu suderinę, malkų galite gauti patys, tai kainuos minimaliai, tik reikės daugiau fizinės jėgos. Yra variantų, kaip kaimo vietovėse galima nuomotis namo dalį ar butą už 15-20 eurų, o kartais ir nemokamai. Bulvių ir daržovių galime prisisodinti, grybai, uogos – nemokamai, galima žvejoti. Yra ir daug kitų būdų, jei situacija tokia beviltiška.

Jeigu jūsų pajamos nesikeis, po 30-ies metų bent jau atiduosite visas skolas ir turėsite sutaupę 3600 eurų, o tai jau – padori suma. Tai bus daug geriau, negu nieko nekeisti ir nekontroliuoti savo finansų. Prisiminkit – valdžia visuomet bus „bloga“, ir nešvaistykit be reikalo laiko, tikėdamiesi iš valdžios malonės. O jeigu reikalai pagerės valstybiniu lygiu, tai automatiškai ir pagerės situacija, jums negaištant laiko.

Būtina šviestis ir tobulėti bei gerinti savo darbo įgūdžius. Jeigu nepavyko baigti kokių nors mokslų, o dabar nematote galimybių studijuoti, jeigu jūs dar nedirbate, pradėkite, net ir menkai apmokamą. Taip neprarasite savo darbinių įgūdžių.

Stenkitės darbą atlikti kuo kruopščiau ir greičiau, kad galėtumėte ateityje jų padaryti daugiau, net jei kolegos to nedaro. Taip dirbdami jūs išsiskirsite iš minios, atnešite daugiau naudos įmonei. Taip pat svarbu, kad jūsų viršininkai, nuo kurių priklauso jūsų perspektyvos, tai žinotų ir matytų. Jei jie tą žinos, po kurio laiko galėsite prašyti bent 20 proc. didesnio atlygio. Kai atlyginimas pakils, po kurio laiko, kai atnešite įmonei dar daugiau naudos, vėl reiktų su viršininkais pasikalbėti dėl atlygio padidinimo.

Patartina to nedaryti dažniau nei kartą per metus. Žinoma, jie gali nesutikti jums mokėti daugiau ar pakelti pareigose, kitaip tariant, netiki jūsų atnešama nauda. Tuomet galite ieškotis kito darbo su truputį didesniu atlyginimu, gali būti, kad darbdavys jūsų nepaleis ir pakels atlyginimą. Jei paleis, vadinasi, toliau šioje įmonėje jums nėra reikalo dirbti, nes jūsų rezultatai neįtikina jūsų vadovų. Ankščiau ar vėliau, pakilus jūsų kvalifikacijai, turėtumėte uždirbti daugiau, nes kiti uždirba, kodėl jūs negalite?

Veiksniai, užtikrinantys jūsų tobulėjimą ir naudingumą įmonei:

1) Stenkitės išlikti ramūs ir nesivadovauti emocijomis. Net jei ir tuo metu atrodo, kad išeities nėra, iš tikrųjų blaivus ramus protas daug greičiau randa išeitis. Nesivelkit į konfliktus, barnius, nesipiktinkit esama ar susidariusia situacija, nes tai atima labai daug energijos, o naudos neatneša;

2) Jeigu jums kas nors neaišku, o jūs pavestas atlikti tą darbą, būtinai iki galo išsiaiškinkit su smulkmenomis, kaip tą darbą reikia atlikti. Kitą kartą jūs jau mokėsite šį darbą atlikti automatiškai. Tokiu principu jūs tapsite tų darbų ekspertu, ir ateityje jūsų darbų atlikimo greitis bus daug greitesnis;

3) Būtina planuoti laiką, geriausia tą daryti raštu, vakare susirašant rytojaus darbų sąrašą. Tai sutaupys laiko, iš karto bus aišku, nuo ko pradėti. Planuodami darbus, būtinai įtraukit darbą „nauji darbai“. Nes jeigu jums staiga lieps daryti svarbius greitus darbus, o laukti viršininkai negalės, jūs į šią skiltį įsirašysit, kad reikia padaryti tą darbą šiandien arba tuoj pat. Dėl to darbams reikia paskirti daugiau laiko negu įprastai atliekate, taip panaikinsite įtampą. Eilinėmis darbo dienomis jūs darbus turėtumėt baigti ankščiau negu suplanavote, tuomet galite suplanuoti rytojaus darbus ir tuos, kuriuos galima padaryti šiandien, šiandien ir padarykite, nes kitos dienos gali būti daug sunkesnės dėl nenumatytų aplinkybių arba naujų užduočių. O tuomet jūs būsite pasirengę kibti į darbus. Žinoma, jeigu jau atliekate pastoviai ir kitos pagrindinę dalį darbų arba visus įmanomus darbus, vadinasi: turite kitą dieną suplanuoti atlikti daugiau darbų; tai ženklas, kad jau esate pakankamai efektyvus ir galite padaryti daugiau. Tai puiki galimybė savo vadovui tiesiogiai ar netiesiogiai parodyti, kad gali daug daugiau padaryti ir už tai norėtum didesnio atlygio.

Žinoma, vadovas gali skirti daugiau darbo ir nekelti atlyginimo. Po kurio laiko galima ieškoti kito darbo ir deklaruoti, ką gali duoti darbdaviui. Galų gale, jeigu tokia situacija, kad nerandi to geresnio darbo ir tau nekelia atlyginimo, gali pradėti galvoti apie papildomą veiklą ir uždarbį.

Nepavydėk kolegoms, kad jie uždirba daugiau, mažiau darydami, tai niekur nenuves. Jeigu taip yra, vadinasi, ir tu turi galimybių uždirbti daugiau.

Nenuleisk rankų ir stenkis visuomet, net jeigu nesiseka šimtą kartų iš eilės. Nusiramink, padaryk išvadas ir toliau stenkis. Net jei tau ir niekada nepasiseks, žinosi, kad padarei viską, ką galėjai, ir sugebėjai ir pasiekei savo galimybių ribą. Ir galėsi savo vaikams, anūkams papasakoti, kaip visą gyvenimą kovojai už savo šeimą ir save ir padarei viską, ką galėjai, tik gaila, kad nepavyko, gal jiems pavyks. Ir tai jau geriau skambės, negu pasakyti, kad dėl viso šito kalti kiti... Kovok dėl galimybės, nes neturi ką prarasti. O kas bus, jei tau pavyks?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalyti savo patirtimi, paprieštarauti? Papasakoti apie savo darbo, jo paieškų patirtį? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt.