„Mes, Latvijos pilietės, Aušra ir mano mama Birutė, savaitgalį lankėme savo močiutę Šakiuose. Grįžtant į Rygą Šiaulių apskrityje mums nuleido padangą. Pačios negalėjome pakeisti padangos, nežinojome, kur kreiptis. Pro šalį važiavo Šiaulių apskr. VPK Kelių policijos ekipažas: Kelių patrulių kuopos 2-ojo būrio patrulė Dovilė Paulauskaitė ir Kelių patrulių kuopos 2-ojo būrio patrulis Šarūnas Jocius. Jie sustojo ir pasiūlė savo pagalbą, patys pakeitė nuleistą padangą. Nuoširdžiai dėkojame Kelių policijos patruliams už pagalbą, suteiktą kelyje. Buvome maloniai nustebintos, kad Lietuvos kelių policija padeda vairuotojams net tokiose situacijose“.

Nepilnus metus policijoje dirbanti Dovilė Paulauskaitė ir dar jaunesnis jos kolega, vos ketvirtą mėnesį besidarbuojantis Šarūnas Jocius, savo poelgio nesureikšmina. Jaunieji pareigūnai įsitikinę, kad jų pareiga padėti žmonėms. „Kur kas smagiau padėti žmonėms, nei juos bausti už pažeidimus“, – vienbalsiai sako D. Paulauskaitė ir Š. Jocius.

- Sekmadienį dirbote Šiaulių rajone. Atsidūrėte reikiamu metu reikiamoje vietoje?

- Sekmadienį apie vidurdienį dirbome Šiaulių aplinkkelyje, netoli Vinkšnėnų kaimo. Pastebėjome kelkraštyje stovintį automobilį su latviškais numeriais. Buvo įjungta avarinė šviesos signalizacija, automobilyje sėdėjo dvi moterys. Sustojome paklausti, ar kas nutiko? Vyresnė moteris iš karto padėkojo, kad sustojome. Pasakė, kad lankė giminaičius Šakiuose, o grįžtant namo įvyko nemalonus incidentas – nuleido padangą. Sako, turime atsarginę, bet nemokame pačios jos pakeisti. Moterys skambino sutuoktiniams į Latviją, bandė prisišaukti pagalbos, nes Lietuvoje nežinojo, kur kreiptis. Sutuoktiniai irgi nežinojo, kuo padėti, siūlė stabdyti mašinas, kad koks vairuotojas padėtų pakeisti padangą. Pasisiūlėme pakeisti mes. Juk tai padaryti nesunku.

- Kokia buvo moterų reakcija?

- Jos labai nustebo, sulaukusio tokios mūsų pagalbos, stebėjosi, kad policininkai gali pakeisti padangą. Jos teigė, kad Latvijoje policininkai tokioje situacijoje nebūtų sustoję. Moterys buvo labai patenkintos, dėkojo. Už pagalbą dar norėjo duoti 20 eurų. Aišku, kad nepaėmėme. Dieną prieš tai buvo panaši situacija su estais. Nuleido padangą, bet jie neturėjo atsarginės. Šeštadienio vakaras. Rasti, kas pagelbės, sudėtinga. Suradome techninės pagalbos numerį, davėme jį estams. Šiuo numeriu pasidalijome ir su latvėmis, jei kitą kartą kas įvyktų.

- Latvijos pilietėms galėjote tiesiog duoti techninės pagalbos numerį ir nuvažiuoti. Kodėl nusprendėte patys pakeisti padangą?

- Gal dėl to, kad tai buvo moterys. Pačios nemokėjo, o pagalbos būtų laukusios ilgai. Be to, nesunku tokioje situacijoje pagelbėti. Padėti žmonėms visada smagiau, nei juos bausti. Šios moterys buvo labai laimingos, kad padėjome. O ir mes, sulaukę jų dėkingumo žodžių, užsikrėtėme gera nuotaika visai dienai.