Naktį iš sekmadienio į pirmadienį virš Durango provincijos praūžė galinga tropinė audra. Stiprios liūtys sukėlė daug nuošliaužų Sierra Madre kalnuose ir užblokavo visus kelius, tuo pačiu - ir visai neseniai baigtą statyti Durango ir Mazatlano miestus jungiantį greitkelį.

Greitkelis dėl daugybinių nuošliaužų sukeltų sugriovimų buvo uždarytas nuo pat ryto. Lietuviai kelionei pasirinko alternatyvų nacionalinį kelią, tikėdamiesi, jog šis nenukentėjo nuo uragano, tačiau po kelių valandų kopimo vingiuotais Sierra Madre kalnais gamtos paspęstų spąstų jiems taip pat nepavyko išvengti. Pakelėje įsikūrusios kariuomenės posto kariškiai pilotus perspėjo, kad kelias nepravažiuojamas ir neaišku kada bus atidarytas.

Situaciją sunkino tai, kad išilgai kalno einanti Durango ir Sinaloha valstijų siena, sukūrė ir informacinį vakuumą, nei viena pusė nežinojo, ką daro kita. Sierra Madre kalnai yra visapusiškai įdomi vieta, garsėjanti ne tik gražia gamta, bet ir tuo, kad juose kalnuose gyvena, o tiksliau slapstosi legendinis narkotikų baronas El Chiapo (Senjor), „Forbes“ žurnalo keletą metų iš eilės tituluotas vienu iš turtingiausių žmonių Meksikoje.

Kelias iš tiesų daugelyje vietų buvo uždarytas ir atrodė kaip po aviacinio antskrydžio, galingos nuošliaužos užvertė kelią medžiais ir uolų luitais bei akmenimis, išplovė kelio pagrindą. Valymo darbus sunkino ir žemai kabantys debesys.

3 km aukštyje viskas plaukė debesų piene, mums jie kėlė klaustrofobinius jausmus. Vėlai vakare atvykus į Mazatlaną, vietiniai gyventojai pakomentavo ką tik praslinkusios stichijos pasirodymą - tropinės audros šiame regione nėra retenybė, apie 20 kartų per metus jos išbando gyventojų pasiruošimą ypatingiems įvykiams, bet beveik visos jos praslenka vandenynu vos užkabindamos pakrantes. Ši sugalvojo kitaip - pasuko tiesiai į kontinentą ir išryškino nemažai greitkelio projektavimo ir statybos klaidų.