Japonija yra labiausiai technologiškai pažengusi šalis pasaulyje

Tai turbūt pats didžiausias mitas, kurį dažnai girdžiu. Tačiau taip sako tie, kurie matė Japoniją tik per televizorių. Aš tą patį maniau prieš atvažiuodama, galvojau, kad nemokėsiu net tualete vandens nuleisti, įsivaizdavau, kad visi turės po robotą namie. Tačiau buvau nustebinta, kad čia vis dar naudojamas faksas, o kai kurie žmonės net neturi elektroninio pašto.

Japonija yra šalis, kuri nemėgsta pokyčių. Todėl čia viskas, kas paplinta (bet kokia technologija), įstringa ilgam. Kasetinis grotuvas – taip, mes dar ir tokį darbe turim (o aš jau buvau pamiršus, kaip jie atrodo). Greitieji traukiniai (bullet train), kuriais taip garsėja Japonai, – pasenusi naujiena, jais galite pasivažinėti ir Europoje.

Japonijos ekonomika neturėjo stagnacijos laikotarpio, todėl vartojimas vienodai augo ir, galima sakyti, jie jau prieš 10 metų gyveno mūsų ateityje. Kai mes taupėm pinigus bulvėm, jie turėjo jų pakankamai pirkti telefonus ir žaidimų kompiuterius. Būtent todėl technologijų naudojimas labai greitai paplito. Tačiau dabar situacijai pasikeitus, japonai yra pasivyti ir seniai palikti nuošaly su savo tradicijomis ir nenoru pripažinti, kad pasaulis pasikeitė. Kitaip sakant, išrasti technologiją ir ją naudoti kasdieniame gyvenime yra du skirtingi dalykai.

P.S. Remiantis 2013 metų reitingu, Japonija yra pagal technologijų pažangumą 12 vietoje. Dešimtukui priklauso tokios Šalys kaip Norvegija, Danija, Švedija, Islandija, Korėja ir kt.

Japonijos įmonės nėra puiki vieta dirbti

Vienintelis minusas yra viršvalandžiai. Bet kai apie juos šneka kaip apie minusą, niekad nepamini, kad už juos yra gerai užmokama (gauni papildomą valandinį atlyginimą, plius didesnį procentą „bonusų“). Jei Lietuvoje įmonės mokėtų už viršvalandžius, manau, kad ir lietuvius galima būtų vadinti „darboholikais“.

Jie atsirenka darbuotojus pagal jų potencialą ir yra pasiruošę investuoti ir su kiekvienu individualiai dirbti tol, kol gaus naudos, kokia buvo suplanuota, kol iš tavęs išspaus, kas įmanoma geriausio. Dėmesys skiriamas asmeninėms žmogaus savybėms ir gebėjimui įsisavinti informaciją. Jie išleidžia daug pinigų darbuotojų kvalifikacijos kėlimui, mokymams (moko kalbų, siunčia į konferencijas, muges). Visiem darbuotojams sudarytos lygios sąlygos siekti karjeros (nors ir labai lėtas procesas, bet galimybė yra).

Taip pat reiktų paminėti ir puikias socialines garantijas (sveikatos priežiūros išmokas, investicinį pensijos kaupimo fondą, gyvybės draudimą).

Japonės moterys yra „po vyru padu“

Filmuose jas visada rodo kaip nuolankias ir paklusnias, todėl mūsų pasąmonėje yra įstrigę, kad jos turėtų būti idealios vyrų tarnaitės. Tačiau gyvenime jos yra valdingos moterys, apsigaubusios mielos išvaizdos ir mandagaus elgesio šydu. Jos yra tos, kurios viskam vadovauja namie, tvarko šeimos finansus ir 100 proc. užsiima vaikų auklėjimu. Jei vyras nori, kad jam būtų pamasažuoti pečiai po darbo, tai jis eina į kavinę ar masažo saloną, kuriame už tai ir susimoka. O žmonos tuo metu vadovauja „šou“ namie.

Aš buvau labai nustebinta, kai mano 40 metų grupiokas paprašė paskolint pinigų alui. Juokinga? Nėra ko juoktis – vyras parneša namo atlyginimą, o žmona jam skiria pinigų savom išlaidom, tokios namų taisyklės.

Japonija yra labai brangi šalis

Na, taip, yra, jei nori visada būti turistas, kuris miega viešbučiuose, važinėjaso „shinkansen“ (greituoju traukiniu) ir valgo restoranuose, arba jei lyginsite nekilnojamojo turto kainas su Tokijo, tačiau kitu atveju – tiesiog paprastai gyvenant – kainos yra praktiškai tokios pačios kaip ir Lietuvoje. Pavyzdžiui, litras pieno – 4,30 Lt, 2 litrai vandens – 2 Lt, 12 kiaušinių – 4,50 Lt, pavalgyti kavinėje – apie 18-25 Lt, alaus bokalas – apie 10-15 Lt ir t.t. Nieko brangiau nei pas mus.

Internetas labai greitas

Internetu praktiškai gali naudotis bet kur, nes miestas suspaustas ir yra labai daug kavinių ar prekybos centrų, kuriuose jis nemokamas. Tačiau jis nėra greitas (apie 22 Mbit/s), o ypač lyginant su lietuvišku (47.93 Mbit/s). Japonija buvo pirmoji pasaulyje šalis, plačiai naudojanti mobilųjį internetą (1999 m.), kurį tiekė mobiliojo ryšio operatorius NTT DoCoMo. Manau, kad dėl to yra vis dar išlikusios asociacijos.

Japonija yra maža šalis

Visiškai netiesa. Pagal sausumos plotą Japonija yra 62 pagal dydi šalis pasaulyje. Ji didesnė maždaug nei 4/5 pasaulio valstybės. Pervažiuoti visą šalį mašina užtruktų maždaug 34 valandas į ilgį ir 5 val. į plotį. Bendras sausumos plotas maždaug kaip 6 Lietuvos.

Japonai yra pamišę (angl. Crazy)

Šį teiginį norėčiau paneigti, bet neturiu pakankamai argumentų. Tiesiog jų vadinamas pamišimas yra kultūros dalis ir gyvenimo būdas. Taip pat jų humoro jausmas kitoks, tad sunku lyginti. Manau, kad Japonijoje tiesiog toleruojama kūrybinė laisvė, pasirinkimo teisė ir žmogaus asmenybė. Todėl nėra tokio dalyko kaip normalu ar nenormalu – viskas yra gerai, jei tau asmeniškai tai tinka ir tu netrukdai kitiems žmonėms savo pasirinkimu (aišku po darbo, ne darbe). Turbūt todėl čia gali rasti pačių keisčiausiu dalykų ar pamatyti, mūsų suvokimu, keistai besielgiančių žmonių.

Daugiau mitų nesugalvoju.

Publikuotas tekstas – tinklaraščio www.lastauskaite.com įrašas.

Esate išvykę gyventi į užsienį? Galite papasakoti, koks iš tiesų yra tas gyvenimas svetur? Pasidalinkite patirtimi!

Savo mintimis galite pasidalinti žemiau arba el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Svetur“: