Paskambinau šios erdvės jaunimo darbuotojai Tatjanai Černiavskienei (buvusiai policijos pareigūnei, Vilniaus policijos klubo vaikams ir jaunimui iniciatorei) ir ji mielai mane priėmė dar tą pačią dieną. Ponia Tatjana, šios erdvės įkūrėja ir kol kas vienintelis žmogus kuris su didžiuliu noru ir atsidavimu čia dirba jaunimo labui, - mane pasitiko labai šiltai ir maloniai.

Susitikimas prasidėjo nuo patalpų apžiūrėjimo: reikiapripažinti, kad mane nustebino, jog jaunimo erdvė taip geraiįrengta, ji turi biliardo stalą, karaoke aparatūrą, kompiuterių ir treniruoklių sales, puikiai įrengtą virtuvę su nauja įranga.Erdvės darbuotoja prasitaria, kad visa ši įranga nupirkta už privačių rėmėjų pinigus. Pats centras dar visai jaunas, veikia nuo praėjusių metų rugsėjo dienos ir yra įsikūręs šalia Grigiškių „Šviesos“ gimnazijos, Šviesos gatvėje.

Grigiškių atvira jaunimo erdvė yra skirta visam jaunimui nuo 14iki 29 metų, lankytojams nėra taikomi jokie apribojimai, jie gali lankytis taip dažnai, kaip tik nori. Dauguma čia esančių jaunuolių erdvėje lankosi kiekvieną dieną, ką jie veikia priklauso nuo jų pačių. Erdvės tikslas – kad jaunimas turėtų vietą kur galėtų ateiti ir praleisti savo laisvą laiką naudingai, ką nors išmoktų, turėtų vietą kur galėtų ateiti ir kartu išgerti arbatos ir pabendrauti, būtų užimti.

Vidutiniškai per dieną čia apsilanko 30-35 žmonės, didžiojidauguma jų jaunuoliai iki 20 metų, nors būna ir vyresnių – iki29-erių. Atėjęs jaunimas čia turi galimybę naudotis visu erdvės inventoriumi, t.y. kompiuteriais, treniruoklių sale ir visu tuo kąčia randa. Erdvės virtuvė taip pat nelieka be darbo, čia kepami pyragai!

Grigiškių atviro jaunimo erdvėje vyko ir naujųjų metųvakaronė, o diskoteka vyko būtent pakankamai nemažose virtuvėspatalpose. Erdvės bendruomenė taip pat pamini ir gimtadienius, yravykę ir išvažiuojamieji renginiai – pavyzdžiui, boulingovaržybas vienoje iš Vilniuje esančių boulingo salių. Visasrenginys buvo organizuotas rėmėjų pagalbą.

Erdvėje besilankantis jaunimas noriai įsitraukia į veiklą,susijusią su patalpų priežiūra. Dalis jų padėjo įrengti irsunešti visą naujai nupirktą įrangą, kiti padeda kasdieniuosedarbuose – nukasa sniegą aplink erdvę, plauna grindis ir langus.Vienas jų – Vadimas, čia lankosi beveik kasdien, ir yra vienas išlabiausiai prisidedančių prie erdvės švaros palaikymo: „Yra tekę ir kasti sniegą, ir plauti grindis, kabinti ant sienųdiplomus ir paveikslus, kitaip tariant, daryti viską, ką reikia“,- pasakoja Vadimas.

Nors erdvėje gali lankytis ir visais turimais erdvės resursaisnaudotis visi panorę jaunuoliai, vis dėlto kontrolė yra.„Kiekvienas norintis pasinaudoti tarkim sporto sale, ateina pa smane ir paprašo rakto, po to kai ja pasinaudoja, man jį gražina irtada mes salę apžiūrime, ar niekas nesulaužyta, ar niekas nedingę, taip daryti būtina, jei norime, kad erdvės inventoriustarnautų ilgai ir nebūtų gadinamas“, - sakė Grigiškių atvirosjaunimo erdvės jaunimo darbuotoja Tatjana Černiavskienė.

Dalindamasi ateities planais, ji kalbėjo apie vieną dizainerę,kuri padės dekoruoti erdvės vidų, perdažyti sienas, į šįprocesą bus įtraukiami visi erdvėje susirinkę jauni žmonės,kurie čia praleidžia savo laisvalaikį ir nori, kad ši vieta būtųdar jaukesnė ir gražesnė.

Erdvė įsikūrusi Šviesos g. 16. Daugiau sužinoti galite apsilankę šios erdvės Facebook paskyroje.