Šventinė nuotaika ir nerimas

Gimnazijoje visą dieną tvyrojo šventinė nuotaika ir nerimas, juk ši diena - didžiulis pėdsakas gimnazijos istorijoje ir visi nori, kad ji būtų ypatinga. Nuo ryto mokytojai ir mokiniai dūzgė kaip bitutės - mokinių parlamento prezidentė Ieva ir dar dvi narės - Laura ir Evelina dar prieš pamokas aplankė Jurgio Pabrėžos, asmenybės, kurio vardu pavadinta mokykla, kapą, uždegė žvakes, padėjo gėlių. Nuo pat pirmos pamokos pradžios aktų salėje repetavosi gitaristų, tautinių šokių, sportinių šokių, skaitovų, choro būrelių vaikai ir jų vadovai.

Dar prieš 12 valandą, gimnazijos aktų salė jau buvo pilna mokinių bei mokytojų. Kelios minutės po dvyliktos į salę įžengė aukštųjų mokyklų atstovai - rektoriai, prorektoriai bei kiti deleguoti asmenys ir J.Pabrėžos gimnazijos direktorė Biruta Mikienė. Jurgio Pabrėžos eilėraščio „Esu sau žmogelis“ eilutėmis iškilmingą susirinkimą pradėjo gimnazijos direktorės pavaduotoja ugdymui ir neformaliam ugdymui Sigita Vaicekauskienė, po jos žodžių sekė mažas sveikinimo koncertėlis - gimnazijos skaitovų, choristų, gitaristų, tautinių bei sportinių šokėjų pasirodymai.

Iškart po jo į salę buvo įneštos bendradarbiavimo sutartys, kurias pasirašė Kretingos Jurgio Pabrėžos gimnazijos direktorė bei dešimties aukštųjų mokyklų atstovai, šventinė dokumentų pasirašymo akimirka skendėjo mokinių, mokytojų bei tėvelių aplodismentuose. Iš karto po svarbios akimirkos direktorė pranešė, kad Kretingos rajono savivaldybei pateikia prašymą, vadovaujantis gimnazijos mokytojų tarybos bei gimnazijos tarybos sprendimais, nuo ateinančiųjų mokslo metų pakeisti gimnazijos pavadinimą į Kretingos Jurgio Pabrėžos universitetinė gimnazija.

Po prašymu savivaldybei pasirašė direktorė Biruta Mikienė, gimnazijos tarybos pirmininkas Saulius Galdikas, gimnazijos rėmimo fondo pirmininkė Snieguolė Rumbutienė, gimnazijos tėvų komiteto pirmininkė Diana Garjonienė, gimnazijos mokinių parlamento prezidentė Ieva Barkauskaitė bei Lietuvos moksleivių sąjungos Kretingos mokinių savivaldų informavimo centro pirmininkas Laurynas Puidokas. Šis prašymas perduotas salėje sėdėjusiam rajono merui Juozui Mažeikai.

Po oficialiosios dalies sveikinimo kalbas sakė Švietimo ir mokslo ministerijos atstovė, Kretingos švietimo skyriaus vedėjas, Kretingos švietimo skyriaus vyr.specialistė atsakinga už šią gimnaziją, Kretingos rajono savivaldybės tarybos švietimo ir mokslo komiteto pavaduotoja, rajono meras, rajono savivaldybės administracijos direktorius, LR Seimo narė, mokinių parlamento prezidentė, Lietuvos moksleivių sąjungos atstovas bei Klaipėdos universiteto atstovė. Vėliau visi išsiskirstė iš salės, universitetų atstovai bei renginio svečiai užsuko į gimnazijos istorijos muziejų, į kompiuterinę skaityklą - universitetų centrą, susipažino su gimnazijos mokymo erdvėmis. Vėliau universitetų atstovai kartu su gimnazijos direktore išvyko šventinių pietų į restoraną „Vienaragio malūnas“.

Ką apie šią sutartį mano gimnazijos mokiniai?

Justė Norvaišaitė, 2c klasės mokinė: Kai atsikrausiau į Kretingą iškart žinojau į kurią mokyklą eisiu. Visai nesvarbu, kad iki jos man žygiuoti toliausiai, tačiau dar buvusiame mieste girdėjau daugybę teigiamų atsiliepimų apie šią mokyklą. Žinokit, pasirodo visos kalbos buvo tiesa. Šioje mokykloje mokytis yra ganėtinai sunku, tačiau pasiekimai kalba patys už save. Labai džiaugiuosi, kad gimnazija nusprendė bendradarbiauti su Lietuvos aukštosiomis mokyklomis, tikiu, kad tai atvers mums naujų galimybių pasirinkti būsimą profesiją, susipaižinti su studentavimu dar mokyklos suole. Kitų mokyklų mokiniai tokios galimybės neturi, o štai mes turėsime. Aš labai džiaugiuosi ir didžiuojuosi savo mokykla!

Laura Endružytė, 2a klasės mokinė, mokinių parlamento narė: Visada žinojau, kad mano mokykla yra stipriausia visame rajone ir būdavo pavyzdys kitoms mokykloms. Netgi mano sesuo, kuri pradines klases baigė šioje mokykloje dar iki reformos dabar yra priversta eiti į kitą miesto gimnaziją, tačiau nesulaukia 9-osios klasės, kada galės vėl grįžti čia. Mūsų mokykla visada labai aktyviai bendraudavo su universitetais, pati esu buvusi neviename susitikime su aukštųjų mokyklų atstovais, bet dabar, manau, kad visko bus dar daugiau. Labai norėčiau, kad retkarčiais vietoje mokytojų pamokas vestų universitetų dėstytojai ir nuoširdžiai manau, kad taip ir bus, administracija mus labai myli, manau, kad nersis iš kailio, kad tik mes gautume kuo geresnį išsilavinimą ir, ka mums patiktų čia mokytis.

Karolis Rancas, 2b klasės mokinys: Labai džiaugiuosi, kad mano mokykla nestovi vietoje ir griebasi kažko naujo. Mano klasėje yra mokinių, kuriems mokslas nėra stipriausia sritis, jie gabūs sporte, mene, tačiau labai džiaugiuosi matydamas, kaip mokytojai dirba ir ieško įvairiausių būdų išmokyti juos to, ko minimaliai reikalauja programa. Manau, kad bendradarbiavimas su universitetais atvers naujų galimybių ir mums mokiniams, ir mokytojams. Linkiu, kad universitetai prisijungtų prie mūsų mokyklos idėjų, o jų yra tikrai daug.

Vilius Sakutis, 1c klasės mokinys: Šis įvykis kažkas nuostabaus, dar niekad nesidžiaugiau savo mokykla taip, kaip dabar. Visada išsiskirdavom iš kitų rajono mokyklų aukštais pasiekimais, bet dabar išsiskirsime jau iš visos respublikos mokyklų! Labai džiaugiuosi šia sutartimi ir tikiuosi, kad susipažinti su universitetų aplinka dabar vyksime dar dažniau.