Visus, susirinkusius į Kretingos kultūros centrą pasveikino Vilniaus arkivyskupas Gintaras Grušas, kuris minėjo, kad su Pašvęstojo gyvenimo metų užbaigimu, pašvęstųjų misija nesibaigia. Arkivyskupas kalbėjo, kad ir gailestingumo metai kvies vienuolius dalintis savo kongregacijų charizma, padėti bažnyčiai. „Ir gailestingumo metai yra atspindys mūsų visų pasišventimo tarnauti Dievo gailestingumui, tarnauti bažnyčioje“, – kalbėjo Vilniaus arkivyskupas G. Grušas. Šia švente džiaugėsi ir Kretingos miesto meras Juozas Mažeika. Meras prasitarė, kad Kretingoje gyvenantys broliai pranicškonai bei sesutės atlieka didžiulį vaidmenį visuomenės gyvenime. Pasak mero, jie – tarsi dvasios gydytojai, padedantys neišklysti iš doros kelio.

Malda, vienijanti pasauliečius bei Pašvęstojo gyvenimo narius

Pasauliečiai susitikime su pašvęstojo gyvenimo nariais kartu meldėsi dieninę bei vakarinę valandų liturgijas. Turėjo galimybę išgirsti visų metų apibendrinimą bei pasiklausyti brolių ir sesių liudijimų. Apie tai, kaip esame pašaukti gailestingumui, kalbėjo T. Sandro Overend Regillo OFM, kuris atkreipė dėmesį į tai, kad šiandien vis mažiau spinduliuojama Evangelija, malda tampa mechaninė, o ir pasaulis įsisuka į greičio ratą, kurį sunku sustabdyti. T. Sandro pabrėžė, kad darbas turi būti atliekamas profesionaliai, tačiau dėl to negali nukentėti meilė, brolystė bei malda.

Pamokslauti ne žodžiu, bet pavyzdžiu

Kretingos Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčioje Vilniaus vyskupas Arūnas Poniškaitis vedė Dievo gailestingumo vainikėlio maldą, po kurios Pašvęstojo gyvenimo metai buvo užbaigti Šventosiomis Mišiomis, kurias aukojo Apaštalinis nuncijus J.E. Arkivyskupas Pedro Lopez Quintana.

Apaštalinis nuncijus homilijos metu pabrėžė, kad pamokslavimui nereikia nei pakylų, nei mikrofonų. Kiekvieno žmogaus, tiek pašvęstojo gyvenimo atstovų, tiek pasauliečių kasdienis gyvenimas jau yra pamokslavimas. Nuncijus atkreipė dėmesį į tai, kad jeigu sekmadieniais lieki miegoti lovoje – jau pamokslauji. Jeigu ateini į bažnyčią susitikti su broliais ir seserimis – pamokslauji taip pat. Jis pateikė Šv. Pranciškaus Asyžiečio, Dievo nenurtėlio, gyvenimo pavyzdį, kada jis pamokslavo tiesiog savo gailestingumo ir meilės darbais.

„Galbūt kažkas tave ignoruos – laimink jį. Galbūt, kažkas tave įskaudins – atleisk jam...“, – kalbėjo J.E. arkivyskupas Pedro Lopez Quintana, kuris baigdamas homiliją prasitarė, jog kiekvieną vakarą, prieš einant miegoti, turėtume savęs paklausti, ką šiandien padarėme tokio, kad galėtume pasakyti, jog įvykdėme vieną Šv. Rašto punktą. Šv. Raštas sufleruoja tai, ką turėtume daryti kasdien, kad taptume panašesni į Viešpatį Jėzų Kristų.

Iškilmingos Šv. Mišios užbaigė Pašvęstojo gyvenimo metų renginius. Tačiau priminė, kad prasidėjo kiti – ne ką mažiau reikšmingi – Dievo gailestingumo metai. Kurių metu visi kviečiami susitaikyti su Dievu, atnaujinti santykį su Juo bei būti gailestingais vieni kitiems.