Tai itin ryškus, marškinėlius su 11 numeriu dėvėjusio 2,20 m ūgio krepšinio milžino, pasaulio ir olimpinio čempiono, portretas. „Man pasisekė praleisti su juo kelis pusdienius, kuomet jis netaupė žodžių“, – netvėrė džiaugsmu knygos bendraautorė Laisvė Radzevičienė, nes A. Sabonis įprastai nėra kalbus su žurnalistais. Autorė tikina pasistengusi išsaugoti autentišką krepšininko kalbą.

Nuo vaikystės prisiminimų iki kuriozinių istorijų

Knygoje visi 11 skyrių išdėstyti chronologiškai: Sabo vaikystė, karjera „Žalgiryje“, Olimpiados bei NBA. Neapsieita be asmeninio gyvenimo epizodų: kaip jis auklėjo savo vaikus, kur paslėpė sužadėtuvių žiedą nuo savo žmonos Ingridos bei kiek šmaikštūs prisiminimai, kodėl Arvydas vaikystėje mėtė pro langą lėkštes. Taip pat dokumentinėje knygoje apstu skaudžių gyvenimo momentų, kuomet Achilo sausgyslės trauma grėsė profesionalaus krepšininko karjeros pabaiga. Apie tai, kokios unikalios operacijos buvo atliktos bei kokia dramatiška ir tikra meilė tarp Ingridos Sabonienės ir Arvydo.

Penkiasdešimtmečio proga sukurtas filmas „Arminas Narbekovas: futbolo fenomenas“ ir apie A. Sabonio amžininką futbolo legendą Arminą Narbekovą prieš keletą dienų (vasario 19 d.) taip pat išvydo šviesą.

Pasiteiravus autorės Laisvės Radzevičienės, ar gali būti tarp šių sportininkų kokia sąsaja, paaiškėjo, kad jie buvo dar ir geri draugai. „Arvydas jį vadindavo mažu. Be to, A. Narbekovas buvo tas žmogus, su kuriuo jie susipažino kartu su Ingrida – A. Sabonio žmona.“ Visi elito sportininkai buvo gerai pažįstami, nesvarbu, kad jie – skirtingų sporto šakų atstovai.

Skaičių magija – A. Sabonio numeris „11“ lydi visur

Kiekvienas sportininkas turi tam tikrus ritualus, sėkmę nešančius skaičius. Legendinio krepšininko A. Sabonio mėgiamiausias skaičius buvo ant jo krepšinio marškinėlių vilkimi du vienetai. Sutapimas ar ne, tačiau knygos bendraautoriai įžvelgė vieną netikėtą sąsają – per savo karjerą kartu su Lietuvos rinktine A. Sabonis pelnė 1001 tašką. Taip pat krepšininkas buvo užsiciklinęs visur, kur galima, įpaišyti šį skaičių derinį.

Kai Sabonių šeima apsigyveno Portlande, nusipirko prabangų namą, namo sklypas, kaip netikėta, buvo vienuoliktas. „Jis netgi buvo pasakęs savo žmonai Ingridai, kai jie dar nebuvo susituokę, kad ves tik tuomet, jei ji turės batelius, kurių kulnas bus 11 centimetrų aukščio“, – kalbėdama apie A. Sabonio užsidegimą savo talismanui kiek šmaikščia istorija patikino L. Radzevičienė.

Simbolinė knygos koncepcija taip pat paremta skaičiumi, kurį krepšininkas vilkėdavo žaidimo aikštelėje. Iš viso knygoje yra 11 skyrių. „Mes labai ilgai galvojome kaip ją rašyti. Ir galiausiai apsisprendėme, kad ji turi būti parašyta su nuo Sabo neatsiejama simbolika – skaičiumi 11. Todėl knygą padarėme būtent 11 skyrių, kur viskas išdėstyta chronologiškai ar bent jau daugmaž pagal tematiką“, – savo sprendimą argumentavo knygos autorė Laisvė Radzevičienė.

NBA žvaigždės priima svetingai, tačiau juos sugaudyti – vieni sunkumai

Taip pat knygos pristatyme dalyvavęs filmo „Sabonis 11” režisierius Rimvydas Čekavičius papasakojo apie sunkumus, su kuriais jam teko susidurti. Jis kaupė autentišką dokumentiką su A.Sabonio artimųjų, draugų ar kolegų pasisakymais apie jį. Režisierius važinėjo po Ameriką ir stengėsi sukontaktuoti su buvusiais A. Sabonio komandos nariais. Vienas iš jų buvo legendinė NBA žvaigždė Bilas Voltonas, su kuriuo aukštaūgis lietuvis žaidė Portlando „Blazzers” ekipoje.

Pasak R. Čekavičiaus, B. Voltonas priėmė į savo namus juos labai šiltai. Apibūdino jo apartamentus kaip labai erdvius, prabangius. Taip pat pridūrė, kad be begalės įrėmintų rinktinės marškinėlių buvo galima aptikti ir daug instrumentų, įvairių suvenyrų – NBA žvaigždė taip pat ir buvęs muzikantas.

„Tačiau kai mes su B. Voltonu pasikalbėjome, paėmėme interviu, jis pasakė, kad trumpam išeina. Ir dingo kaip į vandenį. Mes su komanda ir korespondentais laukiam jo ir nesulaukiam. Galiausiai netekę kantrybės jam paskambinome, sako: „Tai jūs eikit, aš tuoj grįšiu“. O durys atlapos, visi apartamentai palikti nesaugomi, na bet ką, galiausiai išėjome – baisiai pasirodė neatsakingi tie NBA žvaigždūnai“, – su šypsena prisiminė R. Čekavičius.

Režisierius pridūrė, kad dėl pašnekovų kartais važiuodavo kelias dienas per visą Ameriką iki tam tikro miestelio, susitaręs pokalbiui. „Atvykstame į jo namus, o žmogus vėlgi nekelia telefono. Neturime nė menkiausio supratimo ar jis namie, o gal išvykęs?“, – savo išgyvenimais pasidalino filmo kūrėjas Rimvydas.

Abu šie kūriniai – tiek knyga „A. Sabonis. 11 skyrių iš didžiausio lietuvio gyvenimo“, tiek filmas, – puikiai papildo vienas kitą ir įprasmina istorinius pasiekimus, nes Lietuvos sporto legendos – mūsų istorija ir džiaugsmas.