Ar teisėjas gali gauti atlyginimą, išskyrus teisėjo atlyginimą? Gali, bet tik už pedagoginę arba kūrybinę veiklą. Tai taip pat numatyta Lietuvos Respublikos Konstitucijoje.

Ar žinote, kokia institucija tiria piliečių skundus dėl valstybės pareigūnų piktnaudžiavimo ar biurokratizmo? Tai daro Seimo kontrolieriai. Konstitucija numato, kad jie turi teisę siūlyti teismui kaltus pareigūnus atleisti iš užimamų pareigų.

Kyla klausimas, ar valstybė laiduoja piliečių teisę gauti socialinę paramą našlystės atveju? Taip, tai numatyta 52 Konstitucijos straipsnyje.

Svarstote, ar tikybos mokymas Lietuvos mokyklose privalomas? Ne, mokyklose tikybos mokoma tėvų pageidavimu, bet valstybinės ir savivaldybių mokymo ir auklėjimo įstaigos yra pasaulietinės - tai numato 40 Konstitucijos straipsnis.

Tai – tik keletas svarbių klausimų, į kuriuos atsakymai slypi Konstitucijoje, pagrindiniame šalies įstatyme. Kviečiame rugsėjo 30 d. dalyvauti Konstitucijos egzamine ir pasitikrinti, ar žinote atsakymus į svarbius piliečiui ir valstybei klausimus! Egzaminas vyks visų 60 Lietuvos miestų ir rajonų savivaldybėse ir naujienų portale DELFI. Pasitikrinti, kaip išmano Konstitucijos žinias, galės visi Lietuvos piliečiai. Geriausiai išlaikę egzaminą bus apdovanoti prizais.

Registruotis egzaminui galite paspaudę čia. O kol iki egzamino dar liko šiek tiek laiko, kviečiame išbandyti jėgas ir atsakyti į keletą bandomųjų klausimų: