Dabar franšizė įgijusi tiesiog neregėtą populiarumą ir sulaukė šeštos - priešpaskutinės - dalies. Trijų paskutinių filmų kūrėjas paskutinį kartą sėdasi į režisieriaus kėdę bei pristato pašėlusią kelionę su seniai pamėgtais personažais. Režisierius kviečia žiūrovus išsiaiškinti visą tiesą apie mistinę Letės mirtį, su pagrindiniais veikėjais atsidurti svarbių dilemų kryžkelėje bei pamatyti iki ko gali nuvesti kova su seniai užmirštais praeities šešėliais.

Apie ką mes čia…

Po sėkmingai įvykdytos misijos Rio de Žaneire, Domas su komanda išsibarstė po visą pasaulį. Gyvendamas ramų gyvenimą artimųjų apsuptyje buvęs nusikaltėlis sulaukia Hobso, specialiųjų tarnybų agento, vizito. Pareigūnas pakviečia jį ir jo komandą prisijungti prie dar vienos misijos, sustabdant vieną pavojingiausių nusikaltėlių. Nė kiek nedvejodamas Dominikas priima Hobso pasiūlymą. Ant kortos pastatyta kiekvieno komandos nario ateitis, o svarbiausia, pagaliau bus išsiaiškinta Letės dingimo paslaptis, kuri ir pastumia Domą į tokį pavojingą žaidimą su pačiu velniu, vardu Ovenas Šou.

Kūrinio vidus

Vertinant pačią istoriją, reikia atsižvelgti į tai, jog į projektą atėjus Justinui Lynui ir jam sukūrus ketvirtą dalį, viskas prasidėjo iš naujo. Sulaukę šeštos dalies, pastebime, jog pirmi du filmai yra nulipdyti iš visiškai kitokio molio. Suprantama – sena komanda sugrįžo ir tai turėjo priartinti viską prie originalių pirmų dalių, tačiau, deja, naujai pristatyta istorija davė puikų pagrindą iš naujo susipažinti su kultiniais veikėjais.

Sunku nuspręsti, kokia tvarka reikėtų žiūrėti šiuos filmus – pirmos trys juostos yra visiškai skirtingi darbai, todėl žiūrint į juos, kaip į trilogiją, jie atrodo labai keistai. Nauji filmai turi bendrą pamatą, bendrą istoriją ir eiliškumą, viskas atrodo lyg būtų serialo pavidalu, todėl yra įdomu stebėti kiekvieną naują filmą ir laukti istorijos finalo, kuris, kaip žadama, laukia mūsų jau kitais metais.

Šeštas filmas suteikė šiokių tokių naujovių. Pagaliau duoti visi atsakymai į gerbėjus kamuojančius klausimus, susijusius su didžiausia intriga penktos dalies finale, – Lėtes mirtimi. Iš vienos pusės labai gerai, jog netempia gumos ir atvirai pateikia jos dingimo priežastis, tačiau iš kitos pusės žvelgiant, tai pernelyg banalūs paaiškinimai.

Pati istorija ir jos pateikimas atrodo žymiai prasčiau, nei tas buvo penktame, geriausiame serijos filme. Filmo metu nesijaučia tos, adrenalinu pulsuojančios, atmosferos. Viskas atsiranda tik finalinėse scenose, kai prasideda tikra kova su priešininku. Žinoma, gaila, jog neišlaikoma tokio paties, kraują stingdančio, poveikio kaip tai buvo pateikta ankstesnėje juostoje. Viską kompensuoja tik vienas aspektas – grįžimas prie ištakų. Gatvės lenktynės čia labai dominuoja, kas džiugina ir leidžia pajusti nostalgiją originalui. Staigios, kvapą gniaužančios, automobilių lenktynės Londono gatvėse – didžiausias viso filmo pliusas ir grožis.

Nuobodžiauti filmo metu netenka, tačiau yra keletas scenų, priverčiančių suabejoti kūrėjų kompetencija priimant patį žanrą. Įvyniotas į dramą, brutaliai negailestingas veiksmas nėra žavus. Tokie neapsisprendimai gadina viso filmo malonumą. Tenka pripažinti, jog scenaristai vis dėlto neblogai susitvarkė su ankstesnių dalių vingiais, pristatydami viską kitomis spalvomis – pradedant ketvirtame filme esančiu pasipriešinimu narkotikų baronui Bragai, viskas sugrįžta į senas vėžias ir herojai vėl turi reikalų su senai pamirštu priešu.

Nors komandoje ir yra tam tikrų pasikeitimų, dauguma veikėjų – tie patys. Apskritai jų charizma padeda neblogai ištverti kai kurias siužetinės linijos klaidas. Gaila, jog pagrindinis antagonistas neturėjo atitinkamo žavesio ir išskirtinumo. Dialoguose netrūksta humoro, kas pagyvina situaciją ir leidžia šiek tiek atsipūsti nuo kartais beprasmiškai atrodančio veiksmo.

Veiksmo planas įvykdytas beveik tobulai. Didesnė filmo dalis – tai herojų kautynės bei automobilių susirėmimai. Net ir tankas turėjo penkias minutes šlovės. Blogai tai, kad realistiškumo pateikiama minimaliai – norisi, kad siužetinės linijos veiksmas būtų priartintas „prie žemės“. Čia ne „Žvaigždžių kelias“, kur dominuoja erdvėlaivių susirėmimai, todėl galima ir labiau pasistengti nudžiuginant žiūrovą ne vien tik efektingais pasirodymais bei skrydžiais per tiltą Supermeno stiliumi, bet ir pačios istorijos tikroviškumu.

Gautas adrenalino krūvis pasiteisina – kai kuriais momentais širdis daužosi pernelyg greitai, o tai neblogas jausmas žiūrint šią juostą. Labiausiai džiuginanti filmo dalis – finalinė minutė, dėl kurios galima garsiai paploti kūrėjams. Nuostabi intriga yra it dovana visiems „Greitų ir įsiutusių“ gerbėjams – ji ir vėl neduos ramybės, belaukiant paskutinio šios neįprastos istorijos akordo.

Techninė juostos pusė

Specialiųjų efektų pagalba filmo kūrėjai pasistengė išgauti dar didesnį adrenalino poveikį. Įsoūdį daro ir operatoriaus darbas, kurio dėka sugebėta perteikti ne tik paties veiksmo grožį, bet ir priartinti patį žiūrovą prie rodomo veiksmo. Pasijaučiame lyg būtume viso šio efektingo spektaklio dalimi.

Garso takelis – viena silpniausių filmo vietų. Prie scenų netaikliai priderintos muzikinės kompozicijos, matyt, irgi prisidėjo prie bendros atmosferos. Prisiminus penktos dalies muzikinę palydą, viskas skiriasi kaip diena ir naktis. Montažas taip pat nėra kokybiškas. Perėjimas nuo vienos scenos prie kitos pernelyg staigus, o dėl to nukenčia istorijos pasakojimo eiliškumas. Garso montažo dėka padedama užmiršti tam tikrus neįgyvendintus niuansus, todėl viskas neatrodo taip tragiškai.

Užburiančiu fonu juostos kūrėjai bent kažkiek kompensuoja prastoką scenarijų ir patį juostos vidų, kuris, palyginus su ankstesnėmis dalimis, nukentėjo atitrūkstant nuo realybės, įsiveržiant į fantastikos erdvę.

Aktorių kolektyvinis darbas

Sena gera komanda vėl sugrįžta su trenksmu. Tiesa, aktorių ansamblyje neapsieita be mažų pasikeitimų, tačiau nuo to tikrai niekas nenukenčia. Visos filmų serijos pagrindinis variklis, Vinas Dieselis, atrodo kitaip nei anksčiau – labiau susenęs ir tai yra matoma visos juostos metu. Netgi galima būtų teigti, jog jo personažas yra pavargęs nuo gyvenimo – tik keliose scenose matomas tas tikrasis Dominikas Toretas.

Amžinasis Domo palydovas, Brajanas, kurį penktą kartą vaidina Paulas Walkeris, taip pat neatrodo taip, kaip anksčiau. Keista matyti du esminius personažus tokiuose amplua. „Kietumo“ juostai priduoda ne kas kitas, o Dwayne‘as „Uola“ Johnsonas, kuris šiais metais nepaliauja stebinti. Galingas raumenų kalnas blogiukams sukuria puikią pirtį.

Moteriškosios lyties atstovės džiugina akis. Smagu, jog į projektą sugrįžo gražuolė Michelle Rodriguez. Vyrų akis itin pakeri jos susidūrimas su kita kieta moterimi. Kovų meistrė, stulbinančio grožio moteris Gina Carrano filmo metu kaitina kraują. Puikiai pasirodžiusi ir neleidusi pailsėti Michellei, savo pasirodymu Gina dar labiau įsitvirtina veiksmo filmuose. Modelis - subtilaus grožio. Gal Gadot, nors ir neturinti aktorinių sugebėjimų, vis tik įneša į filmą dalelę savęs – jos personažas irgi yra esminis šiai filmų serijai.

Antraplaniai veikėjai, prie kurių galima priskirti ir pagrindinį antagonistą, pasirodo blankiai. Tyrese Gibsonas su Ludacrisu perėmę filmo juokdarių rolę iš Dono Omaro ir Tego Calderono atsakingai juokina publiką, kuriai reikia bent kiek atsikvėpti nuo adrenalinu perpildytų scenų. Kaip jau minėta anksčiau, labai pilkas yra pagrindinio blogiuko pasirodymas. Luke‘as Evansas yra puikus aktorius, kuris neturėjo šanso atskleisti savo potencialo, o gaila, nes galėjo gautis itin įdomus priešininkas.

Epizodiškai pasirodydavo ir ankstesnių juostų dalyviai. Smagu, jog ir pats visagalis Braga akimirkai pasirodė dėka jį vėl įkūnijusio Johno Ortizo. Filme akimirkai galime pamatyti ir gražuolę Elsą Pataky ar sulaužytos nosies nelaimėlį, aktorių Sheą Whighamą. Na, o desertui žiūrovai gauna tikrų tikriausią dovaną ir pagrindinį finalinės juostos antagonistą. Jo sutikimas turėtų būti lydimas ovacijomis.

Verdiktas

Greiti ir įsiutę 6“ – tai negailestingai brutalus riaumojančių variklių pasirodymas plačiuosiuose ekranuose su visų pamėgta komanda. Savo turiniu filmas, deja, žymiai nusileidžia praėjusioms dvejoms dalims bei šiek tiek nuliūdina savo garso takeliu, tačiau, kaip bebūtų, tai yra efektingai pristatoma kelionė su nesuvokiamo greičio automobilių susidūrimais ir nenuobodžiai pateikiamu veiksmu. Jo lydima buvusių nusikaltėlių komanda viena koja priartėja iki ilgai laukto finalo.

Bendras vertinimas: 7/10