Lankytojai pamatys apie 100 įvairių modelių – automobilių, motociklų, įvairios karinės technikos, laivų, lėktuvų, bolidų, figūrėlių, robotukų, elfų ir kitų fantastinių personažų. Parodoje pristatoma dalis 2013 metų V tarptautinio Vilniaus stendinių modelių konkurso ekspozicijos. Paroda veiks iki rugsėjo 2 dienos.

Kas yra stendinis modeliavimas?

„Daug kam atrodo, kad tai tiesiog vaikiški suaugusiųjų žaidimai, tačiau tai yra rimtas hobis, turintis senas tradicijas, vienijantis įvairaus amžiaus žmones visame pasaulyje, – sako parodos koordinatorius, stendinio modeliavimo veteranas Remigijus Valickas. – Stendinis modeliavimas, tai sumažintos originalaus technikos vieneto kopijos gamyba. Kuo keletą kartų sumažinta, pvz. sraigtasparnio, kopija yra panašesnė į originalą, tuo geresnis rezultatas. Be automobilių, motociklų, įvairios karinės technikos, modeliuotojai taip pat daro ir pastatų modelius, figūrėles, pradedant nuo kareivių, baigiant elfais ir kitais fantastiniais personažais, nors populiariausi, vis tik, lieka karinės techniko modeliai. Stendinių modeliavimu užsiima įvairaus amžiaus žmonės – ir vaikai, ir pensininkai. Modeliuotojų tarpe galima rasti ir įvairiausių profesijų žmonių – verslininkų, telekomunikacijų darbuotojų, apdailininkų, metalo apdirbimo specialistų, reklamos firmų darbuotojų, dizainerių, architektų, kariškių”.

Parodos eksponatai, anot R.Valicko, visi brangūs, nes sukuriant kiekvieną įdėta modeliuotojo kruopštumo ir širdies. Jauniausiam parodos dalyviui – tik 9 metai, vyriausiajam – jau per 70. Tačiau stendiniu modeliavimu gali užsiimti kiekvienas.

Anot R.Valicko, tarkime, tanko rinkinys kainuoja apie 200 litų, tačiau visi kiti priedai (vikšrai ir kt.) kainuos dar 100 ir daugiau litų. Tad modelio savikaina gali būti ir keli šimtai litų, ir 500 litų, ir dar daugiau. Modeliuotojai savo kūrinius myli, saugo, vertina, veža į parodas ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje, Lenkijoje, kitose šalyse. R. Valicko teigimu, stendinio modeliavimo entuziastų dėka Lietuva yra modeliavimo judėjimo lyderė Baltijos šalyse. Mūsų šalyje modeliuotojų yra daugiausiai – per 120 žmonių, o konkursuose ir parodose pateikiama per 500 įvairiausių modelių.

Kodėl žmonės užsiima stendiniu modeliavimu, motyvai tikriausiai yra patys įvairiausi.

„Pirmiausia tai puiki laisvalaikio praleidimo forma, kitiems tai ir karo istorijos ar karinės technikos vystymosi istorijos nagrinėjimas, – pasakojo R.Valickas. – Teko girdėti daug istorijų, kaip išėję į atsargą kariškiai pradeda gaminti karinės technikos, su kuria teko susidurti tarnyboje, modelius. Vieni daro modelius, kurie bus idealiai surinkti, puikiai nudažyti, kiti visą modelį dažys taip, kad jis atrodytų purvinas ir kuo panašesnis į tikros technikos vienetą, pvz. tanką, kuris ką tik įveikė purvo klanus. Kai kurie modeliuotojai daro modelius todėl, kad jiems tai patinka ir per daug nesigilina į karo istoriją, o tiesiog vadovaujasi modelio surinkimo instrukcija ir joje pateikta dažymo schema. Kiti, siekdami modelio autentiškumo, surenka gausybę informacijos apie tam tikrą technikos vienetą, pradedant nuo jo techninių savybių, informacijos kokiuose mūšiuose dalyvavo, kokia spalva buvo dažomi, koks buvo ženklinimas ir t.t. Tai padarę jie gamina modelius, kurie labiausiai atitinka originalius technikos vienetus, modelius, kurie nudažomi taip, kaip ir buvo dažomi, pavyzdžiui, 1944 metais”.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)