Kaip patekti į lėktuvą Briuselio oro uoste, arba kaip dėl saugumo pakazūchos padaryti nesaugiau.

Vakar teko vargas skristi iš Briuselio oro uosto, kuriame, žinia, neseniai buvo negeri įvykiai ir dabar visi labai bijo ir saugosi. Išvažiavome iš Briuselio centro taksi, kad būtų kaip įmanoma greičiau, apie 16.10 val., mūsų lėktuvas buvo numatytas 18.50 val. Prie oro uosto buvome 16.35 val., ir ten laukė pirmoji patikra. Paprasčiausia, bet kartu įspūdingiausia.

Sustojome prie policijos posto, policininkas taksistui pasakė nuleisti visus langus, įkišo galvą ir padarė „face control“ – pasižiūrėjo, kokio baltumo mūsų veidai ir ar kokių burkų nenešiojame. Taksistas marokietis kažkaip neužkliuvo, matyt, primeta, kad taksi firmos atsirenka darbuotojus tvarkingai.

Atvažiuojame į stovėjimo aikštelę, išsiraitome kažkokiais jos koridoriais ir atsiduriame prie eilės. Ten pat sustoja ir autobusai, ir traukiniai kažkur netoli, eilė vis pildosi. Taip, prie oro uosto stovi tūkstančiai žmonių vienoje vietoje, laukia įėjimo į jį. Tai kas, kad aplink malasi kareiviai su automatais – į tą eilę patekti neatrodo labai sunku. Su bendradarbiais kalbamės: jeigu dabar norėtume padaryti kažką blogo, tai čia juk pats gazas. Oro uostas šiaip yra masinio susibūrimo vieta, bet masės ten gana išsisklaidžiusios. O dabar yra minia, vienoje vietoje. Saugomas pastatas, o ne žmonės.

Praėjus pusę eilės, pasimato baltos palapinės, kuriose vyksta kontrolė. Taip pat tuoj tenka išeiti po atviru dangumi ir ten gal kokias 15 minučių laukti po lengvu lietumi. Prieiname tas palapines, ten pirmą kartą pažiūri asmens dokumentą ir boarding passą (įlaipinimo bilietas), esame viduje. Čia verta prisiminti, kad mobilus boarding passa's negalioja, reikia turėti popierinį. Tinka ir bilietas, kaip suprantu, nes viduje bus kažkokie čekinai (registracija). 17.20 val., valanda iki boardingo (įlaipinimo), pusantros iki išvykimo. Palapinės – irgi neblogas taikinys, ten minios ne vaikiškos, per abi beveik visa Kaziuko mugė gaunasi. Žmonės kažkodėl pradeda atsisukinėti atgal, atsisuku ir aš. Pasirodo, lauke jau nežmoniškai pliaupia, tiesiai ant visų laukiančių. Pasisekė mums.

Patikra normali, palto nusiimti nereikia, bet lagaminus ir tave patį „praskenuoja“. 17.50 val., valanda iki išvykimo. Pereiname iš jūrinių konteinerių sumontuotą laikiną „Departures“ (išvykimas) skyrių, ir už jo reikia antrą kartą rodyti boarding pass'ą (įlaipinimo bilietas) ir dokumentą. Tada patenkame jau į įprastinę patikrą. Atrodo, jau vieną kartą praėjai? Nė velnio, eik dar kartą.

Prieš pat skenerius trečią kartą pažiūrimas tavo dokumentas ir boarding passa's, kuris šiuo metu jau yra skuduro pavidalo nuo glamžymo ir buvimo po lietumi. Praeiname antrą patikrą, ir tada jau lieka tik nueiti iki lėktuvo. 17.12 val., laipinimas prasidės po 8 minučių, kaip tik panašiai trunka iki jo nueiti. Mums pasisekė. Vienam ekspertui, kuris su mumis kartu važiavo ir bandė patekti į 18.15 val. skrydį į Stambulą, dar neturėdamas boarding pass'o, pasisekė mažiau.