Šios platformos grėsmės ir galima žala buvo aprašyta ne kartą. Puiku, kad yra didinamas vartotojų sąmoningumas ir kritiškumas. Bet aš noriu priminti ir keletą gerųjų savybių:

- telefonų ir adresų knygelė tampa beveik nereikalinga, nes draugus pridėti yra ypač paprasta, ir jie bus pasiekiami beveik visuose pasaulio kraštuose (tiesa, su dviem sąlygomis – privalomas interneto ryšys ir demokratinis šalies valdymas);

- draugai ir artimieji visada bus šalia, kad ir kokiame geografiniame taške beatsidurtumėte. Pasidalinti nuotraukomis, įspūdžiais, laiškais dar niekada iki tol nebuvo taip paprasta;

- pripažinkime: dabar visos naujienos ir nuomonės kuriamos bei dalijamos būtent Facebooke. Būnant čia galima tikėtis gauti įvairiapusę informaciją, dažnai – nuomonę iš pirmų lūpų;

- jums svarbi ir įdomi informacija – vienoje vietoje, ar tai būtų įžymybės, restoranai, knygos, ar bendraminčių būreliai.

Šį sąrašą kiekvienas papildytų dar bent vienu punktu, priklausomai nuo gyvenimo būdo, pilietinio-socialinio aktyvumo ir kompiuterinių įgūdžių. Vis dėlto, šie privalumai gali būti užgožiami daugiau ar mažiau reikšmingų trikdžių:

- dažniausiai vaikai ar paaugliai negali pakęsti tėvų kontrolės ir stebėjimo, tad pasišalinimas – dingstis pasislėpti;

- baimė, kad asmeninė, privati informacija, nuotraukos bus matomos tiems, kam nereikia, nenoras viešinti gyvenimo detalių;

- nesugebėjimas kontroliuoti sparčiai augančio naujienų srauto, kurį sukelia retesnis prisijungimas prie sistemos arba didelis kiekis draugų, sekamų puslapių;

- Facebook aktualumo mažėjimas ir nemokėjimas patenkinti lūkesčių ir kylančių poreikių.

Kartais gali nutikti ir kokia nenumatyta situacija, tiesiogiai paskatinanti pašalinti savo paskyrą. Ji, net ir kuriam laikui praėjus, gali būti atkurta, o įkelti failai ir asmens duomenys yra saugomi ilgą laiką. Tiesa, jūs su tuo sutikote dar besiregistruodami puslapyje.

Ir nors pastarosios problemos apeiti nepavyks, yra būdų, kaip atrasti naudojimosi Facebook džiaugsmą, sugrąžinti pradingusį aktualumą ar tiesiog išmokti gudrybių, palengvinančių naudojimąsi tinklu.

Draugų grupės. Kaip ir fiziniame pasaulyje, virtualiame turime gerų draugų, turime neblogų pažįstamų, o kai kurie kontaktai sąraše atsiranda „iš reikalo“, gal net prieš mūsų valią. Mūsų smegenys visus žinomus žmones sudėlioja į atitinkamus minėtus skyrelius, internete tą padaryti galima mechaniniu būdu. Tereikia sukurti sąrašą (angl. create list) ir į jį sukelti visus norimus draugus.

Sąrašus galima kurti pagal įvairius kriterijus: geriausių draugų sąrašas; žmonės, nuo kurių reikėtų slėpti didžiąją dalį informacijos; draugai, kalbantys angliškai (gal norite dalintis atitinkamu pranešimu); grupuotei, mokyklai ar kitai kategorijai priklausantys žmonės. Svarbu turėti tiek ir tokių grupių, kad galėtumėte jas valdyti ir nesusimaišytumėte. Galima naudotis įvairiomis klasifikacijomis ir žmogų priskirti ne vienam sąrašui.

Privatumas. Savo informacijos, įrašų, nuotraukų nebūtina skelbti visiems, kai kas galbūt labai asmeniška ir turėtų būti rodoma „tik man“ (angl. only me). Kontroliuoti kas ir ką matys, geriausiai padeda galimybė parinkti privatumo nustatymą. Pereikite per visus įrašus, asmeninės informacijos duomenis ir pasirinkite, kurie anksčiau sukurti sąrašai matys konkrečią informaciją. Galbūt gimtasis miestas gali būti pateikiamas viešai (angl. public), o vakarėlio nuotraukų albumas – tik geriems draugams arba paslėptas nuo šeimos narių?

Pomėgių sąrašai. Kaip minėjau, Facebookas pilnas žmonių, besidalinančių informacija: vieni atrenka perliukus ir juos publikuoja, kiti dalinasi savo įžvalgomis, treti skatina diskusijas ir rengia žaidimus. Tai gali būti tiek privatūs asmenys, tiek organizacijos, tiek produktai ar kūriniai. Domitės kinu? Susikurkite pomėgių sąrašą (angl. interest list) ir į jį sudėkite sekamus režisierius, aktorius, kino žurnalus. Palaikote žmogaus teises? Įtraukite į sąrašą politikus ir organizacijas, kurių veiklai pritariate. Domitės karo Ukrainoje eiga? Yra daugybė apžvalgininkų Lietuvoje, taip pat ukrainiečių, skelbiančių naujienas iš įvykio vietos. Sukurkite sąrašą ir jiems. Galite tęsti priklausomai nuo pomėgių kiekio, optimalus skaičius vienoje grupėje-sąraše yra 10-30 puslapių/profilių.

Pamatysite: sukurti sąrašai, priklausomai nuo nuotaikos ar poreikio sutaupo nemažai laiko ir kartu parodo tai, kas tuo metu yra reikalinga. Kairėje meniu pusėje matysite visus sąrašus ir skaičių, kiek nuo paskutinio apsilankymo jame atsirado naujienų. Ypač patogu turėti sąrašą su svarbiausiais draugais ar puslapiais: net ir turint vos minutę, atsidarę tokį sąrašą pamatysite tik šių vartotojų paskelbtus įrašus.

Juk tikrai nebūtina keliauti pele puslapiu žemyn penkias minutes vien tam, kad bendrame sraute surastumėte paskelbtas politikos naujienas, mėgstamų produktų konkursus ar klasiokų/bendradarbių įspūdžius. Tereikia įeiti į norimą sąrašą ir lengvai susipažinsite su naujais įvykiais.

Šį įrašą rašau ne reklamos tikslais (ar kas nors patikėtų, kad Facebookas man už tai sumokėtų?), o tam, kad išlaikyčiau draugus prisijungusius. Juk tik šitaip seksiu naujienas ir palaikysiu bendravimą, o pats, atsidūręs viename ar kitame sąraše būsiu, dažniau matomas ir mano nuotrauka ar rekomenduojamas klipas nepasiklys bevertės reklamos sraute.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!